Transparent
Inloggen
Sluiten

TOP speelt pas 14 jaar betaald voetbal

28 februari 2005 23:05

T.O.P. (Tot Ons Plezier) werd op 9 april 1928 in de paas-vakantie opgericht door de 12 en 13-jarige Ton Steinhauser en Cor van Schijndel. Dit geschiedde allemaal in de Kruisstraat, op het trappenhuis van de famielie Jurgens, genaamd "Huize Kio", de tegenwoordige Philipswinkel. Net als PSV speelt TOP in het rood-wit gestreept en hebben ze Nike als shirtsponsor.

In 1986, 1988 en 1991 wordt TOP kampioen bij de amateurs. Gezien het marktonderzoek dat TOP heeft laten doen zou er in Oss voldoende draagvlak zijn voor betaald voetbal. Als aan alle sportieve en financiele voorwaarden is voldaan, ondersteunt ook de KNVB in 1991 de overgang naar de eerste divisie. Het eerste seizoen hield TOP alleen VCV Zeeland achter zich.

In 1994 wordt op verzoek van de Osse Burgemeester van Veldhuizen de stadsnaam aan de club toegevoegd. Na in het seizoen 1993/94 laatste te zijn geworden doet TOP Oss een gouden greep. Hans Dorjee, de assistent van Guus Hiddink toen PSV de Europacup-1 won, komt naar Oss. Hij doet het zo goed dat hij midden in het seizoen door de KNVB gehaald wordt om het Olympisch team te coachen. De zevende plaats in het seizoen 1997/98 in de eerste divisie is de beste prestatie van TOP Oss tot nog toe.

PSV speelde 1 keer eerder voor de beker tegen TOP. Op 12 oktober 1986 won PSV in de 1e ronde met 0-4 van de toen nog amateurs van TOP. Ruim 6000 toeschouwers in Oss zagen Ruud Gullit, Adick Koot, Jurrie Koolhof en nog eens Gullit scoren. Naast de oud-Feyenoorder speelde ook Ronald Koeman in het 'Philips blauw'. Enige smet was dat enige tientallen Ossenaren het nodig vonden om buiten de wedstrijd dusdanig op te treden dat de politie moest ingrijpen.

Donderdag om 19.45 uur staat de tweede bekerconfrontatie tussen PSV en TOP (Oss) op de agenda. Meer over de statistieken: archief.




Tags

oss gullit knvb adick archief bekerconfrontatie blauw dorjee draagvlak europacup famielie genaamd hans hiddink huize jurgens jurrie kio koeman koolhof koot kruisstraat marktonderzoek nike osse ossenaren paas philipswinkel schijndel shirtsponsor smet stadsnaam steinhauser tegenwoordige ton trappenhuis vcv veldhuizen zeeland

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.838 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kroes madueke malaise manolev nederland oogt overmars praag psvrijnwoude rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage