NEC-PSV 2-4 (1-2)

Scoreverloop:0-1 Bruggink, 1-1 Schulp, 1-2 Bruggink, 2-2 v. Rijswijk, 2-3 Bruggink, 2-4 Van der Doelen

Scheidsrechter: Schaap
Toeschouwers: 12.000

Geel: v. Rijswijk
Rood: -.

NEC:
Van der Sleen , Collen, Hesp, Wisgerhof, Zonneveld, Van Rijswijk (De Gier), Latuheru, Wegh (Hendriks), Ax, Schulp en Dos Santos (De Romijn)

PSV:
Coutinho, Van der Weerden, Nikiforov (Dirkx), Addo, Heintze, Lucius (v/d Doelen), De Jong, Ramzi (Gakhokidze), Kolkka, Kezman en Bruggink.

Afscheid van een publiekslieveling

Doelen bekroont afscheid met wereldgoal

(Door: Joris Westerbeek)

Na de bekerdeceptie afgelopen donderdag wachtte PSV nog een wedstrijd uit bij NEC. Voor beide ploegen stond de wedstrijd in het teken van afscheid. Van der Doelen speelde in De Goffert zijn voorlopig laatste wedstrijd en ook Stinga en Van Nistelrooij vertrekken. Verder stond er niks meer op het spel, want NEC is al veilig en PSV al kampioen. Deze wedstrijd had op zich nog wel een aantal doelen: het record op 33 wedstrijden ongeslagen stellen en scoren in Gelderland, want dat was dit seizoen nog niet gebeurd. Ook ga je met een leuke overwinning in Nijmegen met een veel lekkerder gevoel de vakantie in.
Door diverse lichte blessures, overgehouden aan de bekerfinale, waren onder andere Waterreus, Faber, Hofland, Bouma, Rommedahl, Van Bommel en Van Nistelrooij er niet bij en startte Vogel op de bank. Vreemd genoeg zat er geen keeper op de bank. Misschien dat Hiele in zou vallen, mocht Coutinho uitvallen. PSV begon zodoende met een heel ander elftal dan de laatste tijd gebruikelijk:
Coutinho; Van der Weerden, Nikiforov, Addo, Heintze; Ramzi, Lucius, De Jong, Kolkka; Kezman en Bruggink.
PSV startte best aardig en kreeg meteen al een veldoverwicht. Na zén tien minuten was het Arnold Bruggink die na een mooi steekpassje van V.d. Weerden alleen op de keeper af mocht gaan en beheerst 0-1 maakte. Daarna kwam NEC wat beter in de wedstrijd, hoewel PSV wel de beste kansen bleef krijgen. Met name Kezman kwam een aantal malen vrij voor de keeper, maar was vrij ongelukkig in de afronding. Voor NEC was Ax na een misverstand in de defensie van PSV dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot belandde echter op de lat. Na ruim een half uur spelen kwam NEC toch op gelijke hoogte. Na opnieuw slordig verdedigen, vooral Addo was een bron van onrust achterin, werd Schulp alleen voor Coutinho gezet, en maakte hij zo de 1-1. Terwijl NEC nog aan het feesten was, zette opnieuw Bruggink PSV weer op voorsprong. Hij tikte een goede voorzet van De Jong simpel binnen. Zo was de feestvreugde van korte duur. Met de 1-2 was ook de ruststand bereikt. Maar met een beetje meer precisie bij met name Kezman was het minimaal 1-4 geweest.
PSV startte de tweede helft met Dirkx voor Nikiforov. Helaas werd de rust er achterin hierdoor niet beter op. PSV startte heel slordig en rommelig en eigenlijk was het wachten op de gelijkmaker. NEC was eigenlijk vanaf het begin van de 2e helft alleen in de aanval. Coutinho stond nog een paar keer de 2-2 in de weg, maar in de 57e viel die toch. Latuheru ontsnapte aan de buitenspelval en bood Van Rijswijk een niet te missen kans. Hij scoorde hem dan ook, maar wel moeizaam. Eigenlijk was die 2-2 alleen maar goed voor de wedstrijd. PSV wilde haar laatste wedstrijd toch wel winnen en dit was het sein om er nog even flink tegenaan te gaan. Terwijl de PSV-aanhang zich bezig hield met het afscheid en de eventuele invalbeurt voor Van der Doelen, pakte de ploeg weer steeds meer grip op de wedstrijd. Onder impuls van vooral Lucius en Bruggink werd er nog een keer goed aangezet. Dit resulteerde ook in de 2-3. Opnieuw Bruggink kwam na een klutsbal alleen voor de keeper en schoot hem ongenadig hard binnen. Toen werkten wij toe naar het hoogtepunt: de invalbeurt van Doelen. Tussendoor raakte PSV nog twee keer de lat, Kezman en Bruggink, en tikte Coutinho een mooie vrije trap van Zonneveld net naast.
Toen was hetéDoelens-kwartiertjé aangebroken. Op zijn bekende wijze nam hij de ploeg nog een keer op sleeptouw, en hij stond nog aan de basis van een paar mooie aanvallen. Het absolute hoogtepunt was in de 89e minuut. Hij kreeg de bal een meter of vijf buiten de zestien, en met een prachtige lob zette hij een kroon op zijn (eerste) PSV-periode.
En zo kwam er ook een supermooi einde aan een boeiend seizoen. Veel hoogtepunten en enkele dieptepunten maken uiteindelijk een harstikke mooi seizoen en een misschien nog wel mooiere toekomst. Vooral het bijtekenen van Hofland en Van Bommel zijn toch dingen, waardoor we met een gerust gevoel de zomer in kunnen. En eerlijk gezegd kan ik nu al niet wachten op wat er volgend seizoen komen gaat. Want dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, mag wel duidelijk zijn. Fijne vakantie!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.