Geel: Bruggink (PSV), Van Dieren (Fortuna)

PSV: Waterreus, Wielaert, Nikiforov, Hofland, Bouma, Rommedahl, Ramzi, Vogel (de Jong \'46), Van Bommel, Kezman (Bruggink \'46), Vennegoor of Hesselink

Fortuna Sittard: Hesp, Dirkx, Akerboom, Hermans, Van Dieren, Van der Hoeven, Cramb, Haeldermans, Emeran, Hamming, Gerritsen (Averdijk \'66)

Vennegoor schiet PSV naar winst

(Door: Joris Westerbeek)

De maand van de waarheid werd geopend met de altijd lastige thuiswedstrijd tegen Fortuna. Wie herinnert zich niet vorig jaar december: in de laatste minuut de gelijkmaker. En zo heeft PSV de laatste jaren sowieso wel veel moeite met Fortuna thuis. Niet echt een lekkere wedstrijd om de loodzware serie mee te beginnen. Maar goed, ook deze wedstrijd moet gespeeld worden. Ik moet zeggen dat ik enorm nieuwsgierig was naar de opstelling, aangezien de vorige wedstrijd tegen Willem II weer gestunteld werd met Kezman op links. Kiezen Eric!

En wat bleek, Eric had gekozen. Voor de minst voor de hand liggende optie, naar mijn idee. PSV startte met twee diepe spitsen, namelijk Vennegoor of Hesselink en Kezman. De volledige opstelling zag er als volgt uit: Waterreus; Wielaert, Nikiforov, Hofland, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Ramzi; Vennegoor en Kezman.

PSV startte zoals het de laatste wedstrijden gespeeld had. Er werd matig gevoetbald, en het eerste half uur werden er nauwelijks kansen gecreéerd. Wel waren er wat schoten vanuit de tweede lijn en enkele aardige acties van Rommedahl en Ramzi, waarbij de eindpass echter wel steeds ontbrak. Fortuna was ook nauwelijks gevaarlijk. Verder dan een kopbal naast van PSV-huurling Dirkx kwam Fortuna niet. Onder aanvoering van van Bommel werd er in het laatste kwartier voor rust veel strijd geleverd, en hieruit ontstonden ook een aantal kansjes, waaronder twee voor Van Bommel zelf. Hierbij stond echter Hesp in de weg. Kezman, die een hele ongelukkige wedstrijd speelde, werd vlak voor rust twee keer gevaarlijk. Eerst raakte hij, na overigens een mooie pass van Nikiforov, uit een moeilijke hoek de lat en na een combinatie met Vennegoor schoot hij vlak voor rust net naast.

Gerets was niet tevreden over de eerste helft, en hij besloot in te grijpen. Bruggink en John de Jong kwamen Kezman en Vogel aflossen.

Het begin van de tweede helft was eigenlijk hetzelfde als het grootste deel van de eerste helft. Een beetje slap en zeker niet goed. Een lange bal op Bruggink bracht daar verandering in, aangezien Bruggink deze terugkopte naar Vennegoor en Vennegoor overtuigend de 1-0 binnen schoot.

Tien minuten later kreeg Fortuna haar grootste kans toen uit een tegenstoot Cramb alleen richting Waterreus ging, met Bruggink en Nikiforov in de achtervolging. Bruggink hield Cramb vast en kwam, vermoedelijk omdat Nikiforov naast hem liep, weg met geel. Een nuttige overtreding, dat wel. Kort hierna kwam PSV na ik denk de mooiste aanval van de wedstrijd op 2-0. Van Bommel stuurde met een dieptepass Bruggink de ruimte in, die voorzette op Vennegoor, die fraai afrondde. Ook John de Jong drukte zijn stempel op de wedstrijd door uit een fraaie individuele actie de 3-0 te scoren. Overigens was het bij deze actie (weer!) Bruggink die het gat trok voor De Jong. PSV ging hierna nog wel op jacht naar de 4-0, maar die bleef uit.

Al met al een degelijke, zeker niet spectaculaire overwinning. Toch denk ik dat zeker het laatste half uur, waarin bij vlagen heel aardig gevoetbald werd, goed is voor het vertrouwen, en aantoont, dat PSV weer op de weg terug is. En dat is best een aardige opsteker voor de Champions League. Rob Wielaert speelde met het oog op dinsdag alvast rechtsback, en deed dat vrij goed. Wielaert maakt dan ook een goede kans om dinsdag te starten. Ik denk dat de opstelling van dinsdag niet veel afwijkt van de opstelling van de tweede helft, met Vogel in plaats van de geschorste Van Bommel.

Ik heb er vertrouwen in dat we deze belangrijke serie wedstrijden goed doorkomen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.