FC Nantes: Landreau, Armand, Laspalles, Fabbri, Gillet, Olembe, Savinaud, Quint, Ziani, Dalmat, Andre (Vahirua \'71)

PSV: Waterreus, Wielaert, Heintze, Hofland, Nikiforov (Colin \'58), Vogel, De Jong, Bouma, Ramzi (Rommedahl \'53), Bruggink, Kezman

Verdoofd PSV krijgt keiharde klap na

Onwaarschijnlijke gebeurtenissen ook buiten de VS

(Door: Joris Westerbeek)

De aanloop naar de wedstrijd Nantes-PSV werd wreed verstoord door de aanslagen in de VS. Wat een sleutelwedstrijd in deze poule was, werd opeens een wedstrijd die gespeeld moest worden, want alles leek erop dat PSV, en met name voorzitter Harry van Raaij sprak dat hardop uit, niet wilde voetballen. Maar uiteindelijk beslist de UEFA dat er gevoetbald moet worden, dus wordt er gevoetbald.

In de aanloop naar de wedstrijd werd er veel gespeculeerd over het duo Kezman-Vennegoor. Wie is beter, en wat is het beste voor de ploeg. Uiteindelijk bleek dat niet alleen in de spitspositie weer een mutatie in de opstelling plaats had gevonden, maar ook de flanken waren aangepast. Bouma was een linie opgeschoven, Heintze speelde weer achterin, en op rechts werd Rommedahl het slachtoffer, ten faveure van Ramzi. De volledige opstelling zag er als volgt uit: Waterreus; Wielaert, Nikiforov, Hofland, Heintze; Ramzi, Vogel, De Jong en Bouma; Kezman en Bruggink.

PSV startte sterk, wat resulteerde in een open kans voor Bruggink, al in de 2e minuut. Na een vloeiende combinatie met John de Jong en Kezman verscheen Bruggink vrij voor de keeper. In plaats van rustig te blijven, faalde hij hopeloos en schoot hij huizenhoog over. Nog geen vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Met een steekpass werd de spits vrij voor Waterreus gezet. Bij de punter tussen de benen door ging Waterreus, naar eigen zeggen overigens, niet helemaal vrijuit: 1-0. PSV startte heel gelaten. Er werden geen duels gewonnen, passes kwamen niet aan, kortom, er was totaal geen scherpte. Dit leidde ook al na 10 minuten tot de 2-0. Via een makkelijk weggegeven penalty (al de vierde! Europese penalty tegen, op rij) door Ramzi werd het 2-0. Binnen 10 minuten! Langzaam groeide PSV daarna wel iets in de wedstrijd, en kreeg het iets meer balbezit, maar gevaarlijk was alleen Nantes. Waterreus redde tot tweemaal toe, en één keer bracht de paal redding. Vlak voor rust werd het echter toch 3-0. Half ingrijpen van zowel Nikiforov als Waterreus zette een speler van Nantes voor een leeg doel en deze schoof de 3-0 binnen. Dit was de slechtste Europese wedstrijd sinds jaren voor PSV.

PSV startte de tweede helft ongewijzigd. Er werd naarmate de wedstrijd vorderde ook beter gevoetbald. Kezman was het dichtst bij een doelpunt en scoorde ook, maar zijn doelpunt werd, terecht, wegens buitenspel afgekeurd. Vlak daarna was het zelfs Nantes, dat de tweede helft eigenlijk nauwelijks nog gevaarlijk was geweest, dat de 4-0 maakte. PSV kreeg daarna via Kezman nog een kans, maar zijn kopbal, uit een voorzet van de ingevallen Gakhokidze, ging over. In blessuretijd viel er toch nog eenéeretreffeé. John de Jong schoot een afgevallen bal prachtig ineens achter de keeper van Nantes.

Al met al een zeer matig begin van de Champions League, ik denk echter dat de gebeurtenissen in de VS een zeer grote rol hierin hebben gespeeld. De ploeg speelde heel gelaten, alsof er niets op het spel stond. En met name Bruggink en Waterreus reageerden na afloop ook meer metéWat doe ik hieé danéKlote dat we verloren hebbeé. Zo is dinsdag een dag geworden metéonwerkelijke gebeurtenissen die werkelijk gebeurdeé.

Gelukkig zitten er nu drie dagen tussen, tot de competitiewedstrijd tegen NAC. Deze wedstrijd is ook altijd lastig, en daarom is een goed herstel wel prettig. En na deze competitiewedstrijd wacht de nu al cruciale wedstrijd tegen Galatasaray. Maar dan is de geest weer fris en kunnen we er weer met zijn allen tegenaan!

Tenslotte hoop ik dat de UEFA er nog iets kan doen, om eventueel alle dinsdag gespeelde wedstrijden over te laten spelen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.