PSV: Waterreus, Wielaert, Vogel ('58, V.d. Doelen), Nikiforov, Heintze

Willem II: Mampaey, Prommayon (Sanou '56), Hill, Gentile, Jaliens,

(Hendriks, '46)

PSV PROFITEERT VAN KAARTENHUIS WILLEM II

Loepzuivere hattrick van van Nistelrooy brengt hem en PSV aan kop van de ranglijsten

(Door: Niels van der Laan)

Het was me het weekje weer wel, een puntje uit het vuur gesleept in de thuiswedstrijd tegen Valencia, veel gedoe rondom de kaartverkoop voor de uitwedstrijd tegen de Glasgow Rangers en ook nog een lastige thuiswedstrijd in het verschiet. Willem II kwam op bezoek, en Willem II was net als PSV nog steeds ongeslagen en stond tweede in de eredivisie. PSV had één wedstrijd minder gespeeld. Bovendien draait het de afgelopen weken niet echt lekker. Gerets had het na Valencia over de beste wedstrijd van het seizoen, ikzelf deelde die mening in het geheel niet met de trainer. PSV speelt slordig, slap en veel te langzaam en voorspelbaar. Tegen Valencia was zeker de eerste helft ontstellend zwak. Bovendien was Ruud van Nistelrooy uit vorm en draaide het duo van Bommel en Vogel ook niet echt optimaal. Nee, na de uitwedstrijd tegen Vitesse was het niet echt veel meer met PSV. Bovendien hebben we te kampen met een serieuze golf aan blessures. Verdedigend blijven er niet veel spelers over na de blessures van Addo, vd Weerden, Ooijer, Valckx en Faber. Toch hadden we tegen Valencia onze troef Jan Heintze nog in handen die een bere partij speelde. Evenals overigens Yuri Nikiforov die langzaam maar zeker ineens begint te voetballen. Maar goed, de punten werden nog steeds gepakt en dat blijft het voornaamste.

De vooruitzichten waren dus niet allemaal even optimaal, maar toch had ik er vertrouwen in. PSV heeft over het algemeen niet zo veel moeite met ploegen die ook willen voetballen en die PSV ruimte geven, echter als ze zich in gaan graven wordt het vreselijk lastig. Gelukkig was Willem II een ploeg die wel wil voetballen, aanvallend voetbalt en dus de nodige gaten laat vallen. Kansen genoeg zo leek me. Jammergenoeg bleek onze Luc Nilis niet op tijd fit om te spelen. Gelukkig hebben we nog altijd onze Arnold als troef in handen.

PSV begon de wedstrijd met de volgende opstelling:

Waterreus; Wielaert, Nikiforov, Vogel, Heintze; Rommedahl, Stinga, van Bommel, Khokhlov; Bruggink, van Nistelrooy.

Een verassende keuze aangezien Dirckx aan de kant werd gehouden en het duo van Bommel en Vogel uit elkaar werd getrokken. Vogel en van Bommel wisselden trouwens nog wel eens van positie. Bovendien had Stinga niet echt een goede indruk achtergelaten bij mij in de wedstrijd tegen Valencia, dus deze opstelling veraste mij behoorlijk.

De opening van de wedstrijd was voor Willem II, PSV kwam er niet echt aan te pas. Willem II was feller en sneller. Bovendien leed PSV opnieuw vreselijk veel slordig balverlies, en dat brak PSV aardig op. Bovendien speelde Willem II achterin onbehoorlijk hard. Vooral Gentile had het op de enkels van van Nistelrooy gemunt waardoor Ruud de bal constant niet kon aannemen.

PSV kwam echter toch op voorsprong. Dima speelde zijn man aan de linkerkant uit, ging alleen af op de doelman en legde terug. Gentile maakte een sliding en schoot de bal daarmee in zijn eigen doel. Een ongelukkige goal voor hem, maar mooi voor PSV Toch was de voorsprong niet echt verdiend. Willem II maakte het spel voor een groot deel, liet PSV af en toe komen om dan heel snel in de counter toe te slaan. De verdiende gelijkmaker viel na een half uur toen Arts vrij mocht uithalen en Waterreus verraste. PSV zakte steeds verder terug en de kansen kwamen op de voorsprong voor Willem II, totdat Gentile zich andermaal liet gelden. Ditmaal niet door in zijn eigen doel te schieten, maar door van Nistelrooy onbehoorlijk hard op de enkels te schoppen. Direct rood, een goede beslissing van scheidsrechter Temmink. Willem II verder met tien man, en vanaf dat moment was er van een wedstrijd geen sprake meer. Willem II viel als een kaartenhuis ineen en was helemaal nergens meer. PSV kroop uit zijn schulp en liep snoeihard over de tegenstander heen. Willem II kon aanvallend niks meer klaarspelen, en al voor rust stonden ze achter. Na eindelijk eens een goed vallende corner kon uiteindelijk Nikiforov scoren, via de rebound kwam de bal bij hem, en hij schoot hem via een soort bycicle kick heel erg mooi in.

Na de rust was het slechts een kwestie van uitspelen. Al snel in de tweede helft werd het via een mooie combinatie 3-1. Het was uiteindelijk Vogel die via een schuiver vanaf twintig meter zijn eerste officiéle doelpunt voor PSV mocht aantekenen. PSV had het initiatief, sporadisch kwam Willem II er even uit via de ingevallen Sanou, maar echte potten konden ze niet breken. PSV was los. In de 52ste minuut kreeg van Nistelrooy de beste mogelijkheid. Rommedahl was onderuit geschoffeld binnen de zestien, en Temmink gaf terecht een penalty. Ruud mikte in de rechter bovenhoek maar raakte de kruising in plaats van dat de bal in het kruis hing. Zonde voor een speler die toch al zijn goede vorm niet te pakken had.

Na de gemiste penalty bleef het een tijd stil. Willem II mocht nog een kleine periode aanvallen en PSV kon even geen doorgang vinden. In de 70ste minuut ging een van richting veranderd schot van Ruud er dan wel in en dat bracht de stand alsnog op 4-1. Acht minuten later was er opnieuw een strafschop. Er scheen sprake te zijn geweest van hands, ik kon dat zelf niet beoordelen. Ruud ging echter resoluut achter de bal staan en schoot opnieuw heel hard in de rechterkruising. Ditmaal scoorde hij wel heel mooi. Klasse om die bal toch te nemen en hem in dezelfde hoek te jagen. 5-1

Het leek allemaal af te lopen op 5-1 toen Sanou ineens nog een goede mogelijkheid kreeg. Hij ging alleen op de keeper af, maar PSés beste keeper redde andermaal heel mooi en knap. Het slotakkoord kwam wederom van Ruud van Nistelrooy. Na een goede voorzet scoorde hij met het hoofd tegendraads. Schitterende goal, loepzuivere hattrick. Hopelijk geeft hem dit weer langzaam de vorm die we van hem gewend zijn.

Al met al was het geen beste wedstrijd van PSV kant. De eerste helft was heel erg zwak, en Willem II was de betere ploeg. Passes kwamen niet aan, en het was te danken aan het sublieme spel van Nikiforov en Heintze dat alles achterin dicht bleef. Wielaert had zeker het eerste kwartier heel veel moeilijkheden. Ook de goal ontstond via rechts. Ook nu weer was de passing slordig, de balsnelheid laag. PSV was geen geheel en moest het hebben van enige momenten die voor gevaar zorgden. Willem II had duidelijk de beste kansen. De tweede helft was geheel anders. Willem II was letterlijk en figuurlijk als een kaartenhuis ineengezakt en er bleef werkelijk niks meer overeind. PSV walste eroverheen en speelde het eigenlijk tot in perfectie uit. Op het middenveld heb ik Stinga niet gezien. Speelde niet goed, Vogel speelde redelijk, begint langzaam ineens wat slordige passjes te geven. Rommedahl speelde als een drol. Rende wederom veel, vergat vaak de bal, kon wederom geen goede voorzet produceren en stond eigenlijk voor jan lul in het veld. Khokhlov speelde ook niet echt heel erg goed, maar het begint eraan te komen. Langzaam rijgen de briljante momenten zich samen tot een geheel. Misschien komt het dan toch nog allemaal goed met hem. Voorin speelde Ruud van Nistelrooy de tweede helft aardig, de eerste helft werd hij door Gentile de wedstrijd uit geschoffeld. Bruggink heb ik in het geheel niet gezien. Had een aantal keren moeten scoren en speelde verder veel te dienstbaar en onopvallend voor een spits.

Waterreus tot slot speelde een goede pot. Die dingen die hij moest doen deed hij wederom prima. Wanneer zien we Kralj in actie????

Concluderend was er van een wedstrijd eigenlijk geen sprake, is het vertoonde spel niet maatgevend en eigenlijk ook niet echt hoopgevend. Echter als er ook tegen elf man zo snel en foutloos gespeeld kan worden als tegen tien dan zie ik de wedstrijd tegen Glasgow met een gerust hart tegemoet. Anders kunnen we het daar bijzonder zwaar krijgen. Gelukkig is Nilis waarschijnlijk weer hersteld, en ik denk dat dat toch wel wat zal uitmaken.