Geel: Vogel (PSV), Korkmaz (Galatasaray)

PSV: Waterreus, Colin, Faber, Addo, Bouma, Rommedahl (Lucius \'79), Van Bommel, Vogel, Ramzi (De Jong \'85), Kezman, Bruggink (Vennegoor of Hesselink \'75)

Galatasaray: Mondragon, Emre, Capone, Korkmaz, Berkant, Suat (Bélent \'59), Sergen Ergén, énsal, émit, Hasan Sas

PSV weer terug met overwinning op Turken

Eerste tekenen van herstel zichtbaar

(Door: Joris Westerbeek)

Na nederlagen tegen Nantes en NAC moest de moeilijkeéthuiéwedstrijd tegen Galatasaray gespeeld worden. In de aanloop naar deze wedstrijd werd er door de pers veel onrust gekweekt, terwijl de club en de spelers er juist alles aan deden rust te bewaren. Ook werd er gesproken om weer terug naar de basis te gaan, dus met veel duidelijkheid in het systeem, Ramzi en Rommedahl op de flanken, en een duidelijke keus voor de spitsen, waarmee PSV vorig seizoen kampioen is geworden, Kezman en Bruggink. Ook door blessures verliep de voorbereiding naar Galatasaray alles behalve voorspoedig. Maandag was al duidelijk dat Waterreus geopereerd moest worden, en wel aan het eind van deze week al. Of hij Galatasaray zou halen was onzeker, maar het lukte dus wel. Echter, PSV moest het wel zonder het vaste verdedigingsduo, Hofland en Nikiforov doen, en uiteraard was Ooijer er nog niet bij. Groot pluspunt was de terugkeer van Ernest Faber. Zo startte PSV deze cruciale wedstrijd in de Champions League: Waterreus; Colin, Faber, Addo, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Ramzi; Bruggink en Kezman.

PSV startte gretig, hoewel de flanken vooral verdedigend vrij zwak oogden. Er werd ontzettend veel ruimte weggegeven. Ook PSV kreeg echter heel veel ruimte op de flanken. Vooral Rommedahl kreeg zeeén van ruimte. Hij was het dan ook die goed vrij werd gespeeld door Van Bommel, de achterlijn haalde, en Bruggink een uitstekende kans bood. Bruggink was echter, opnieuw, niet zorgvuldig en schoot over. Verder kreeg PSV nog wel wat kleine kansjes, en ook Galatasaray werd een paar keer dreigend, vooral via PSés rechterkant, waar met name Colin veel te veel ruimte weggaf. Maar die ene keer dat Galatasaray echt gevaarlijk werd, redde Waterreus goed.

Na ruim een half uur spelen kwam PSV op voorsprong. Na werkelijk een prachtige combinatie tussen Kezman en Bruggink, overstapje Bruggink, kaats Kezman, kon Bruggink alleen op de doelman afgaan, en hij rondde zeer beheerst af. Eindelijk! Vlak daarna kreeg Galatasaray alweer een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar die werd gelukkig gemist. En zo ging PSV eindelijk weer eens met een voorsprong de rust in.

PSV startte de tweede helft sterk, en ze controleerden de wedstrijd. Galatasaray kwam dan ook steeds minder in de buurt van het doel van Waterreus. Na ongeveer tien minuten in de tweede helft kwam PSV op 2-0. Na werkelijk een fantastische vrije trap van Van Bommel vanaf de zijkant kon Faber binnenkoppen. Hij hoefde er maar tegenaan te lopen, maar deed dat uitstekend. Daarna liet PSV eindelijk weer zien dat het heel aardig kan voetballen. Galatasaray werd bij vlagen weggespeeld. Door slordigheid in de eindpass bleef het echter maar 2-0 en kon de wedstrijd niet definitief op slot. Uit een van de spaarzame tegenstoten, rond de 65e minuut, kwam Galatasaray zowaar op 2-1. Een speler van Galatasaray mocht zomaar doorlopen tot de zestien terwijl drie verdedigers toekeken. Op het moment dat hij wel aangevallen werd, legde hij de bal goed breed, en de speler van Galatasaray kon zo de 2-1 binnenschieten. PSV had de wedstrijd helemaal onder controle, en liet de Turken zo weer in de wedstrijd komen. Onbegrijpelijk, maar wel waar. Hier putte Galatasaray inderdaad moed uit, en daarna was het Galatasaray dat veel in balbezit was. Het was de rest van de tweede helft steeds dreigend, maar slechts één keer moest Waterreus redding brengen. PSV kreeg veel ruimte om te counteren, maar speelde dat zeer slordig uit, waardoor het lang veel te spannend bleef. Maar de verdediging van PSV onder leiding van een ijzersterke Faber bleef toch vrij eenvoudig overeind.

Om wat meer onder de druk uit te komen wisselde Gerets Bruggink voor Vennegoor, maar Vennegoor viel vrij ongelukkig in. Lucius had een betere invalbeurt. Hij kwam zén tien minuten voor tijd voor Rommedahl, en in blessuretijd veroverde hij de bal op het middenveld. Doordat Galatasaray volop in de aanval was, kon Lucius alleen op de doelman af. Hij bleef goed kijken en legde breed op de meegelopen Kezman die de wedstrijd definitief op slot gooide, 3-1.

Deze overwinning is uitstekend voor de moraal, en natuurlijk ook voor het doel van dit seizoen, de 2e ronde in de Champions League bereiken. Nu is het te hopen dat PSV met deze overwinning een goede reeks heeft geopend, want er komen nu wedstrijden aan tegen resp. Heerenveen uit, Lazio thuis en Vitesse thuis. En om op twee fronten mee te blijven strijden, moeten eigenlijk alledrie de wedstrijden gewonnen worden. Maar door deze overwinning is er in elk geval weer een stuk meer vertrouwen, en dus gaan weégewooé voor 9 punten. Als vanouds!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.