Geel: Emre, Fleurquin, Hasan Sas (Galatasaray), Kezman, Hofland (PSV)

Galatasaray: Mondragon, Perez, Emre, Fleurquin, Victoria, Arif (Suat \'80), Bélent, Ergén, Hasan Sas, Sergen (Ayhan \'73), émit (Serkan \'70)

PSV: Lodewijks, Ooijer, Faber, Hofland, Heintze, Rommedahl, Lucius (Vennegoor \'60), Vogel, Bouma (Gakhokidze \'71), De Jong (Bégelund/82), Kezman

PSV komt weer tekort

PSV kansloos in "de hel"

(Door: Joris Westerbeek)

Galatasaray-PSV was voor PSV de wedstrijd van het jaar. Bij winst zou het namelijk voor het eerst in de historie van de Champions League de 2e ronde bereiken. Ook met een gelijkspel was er nog een kans, bij verlies was Uefacup het hoogst haalbare. De vrij eenvoudige overwinning op RKC afgelopen zaterdag gaf veel vertrouwen voor een goed resultaat, echter Galatasaray uit is niet zomaar een wedstrijd. Niet voor niets worden internationale tegenstanders vaak verwelkomd met een spandoekéWelcome to helé. Speciaal voor PSV hadden ze een spandoek hangen met de tekstéWat zijn die boeren stié. Omdat Erwin Koeman naar Galatasaray-Nantes was geweest en Erik Gerets ooit zelf in de hel had gevoetbald, konden de spelers in elk geval vooraf al goed geinformeerd worden. In de aanloop naar de wedstrijd waren er geen blessureproblemen, naast de bekende gevallen als Waterreus, Kralj en Van Bommel natuurlijk. Zodoende startte PSV in de opstelling die maandagavond al bleek uit de training, met John de Jong en Mateja Kezman, en zonder Jan Vennegoor of Hesselink en Arnold Bruggink. De volledige opstelling zag er als volgt uit: Lodewijks; Ooijer, Faber, Hofland, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Bouma; Kezman en De Jong.
PSV startte sterk aan de wedstrijd en controleerde eigenlijk vanaf de aftrap de wedstrijd. Binnen vijf minuten waren ze al heel dicht bij de 0-1, maar Ooijer slaagde er niet in (al dan niet door vasthouden van een verdediger) een vrije trap, genomen door Bouma, achter de keeper van Galatasaray te koppen. PSV bleef de betere ploeg, maar de diepe ballen op vooral Kezman en Rommedahl waren vaak net iets te hard, ook omdat de keeper van Galatasaray steeds goed zijn goal uit kwam. PSV was nog twee keer dichtbij de openingstreffer. John de Jong trof met een prachtig schot net geen doel, en Kezman raakte de doelman in plaats van de bal. Kezman liet zich hierna nog een beetje provoceren en sloeg zichzelf bijna uit de wedstrijd door met een wapperende elleboog te solliciteren naar rood. De goede jonge Slowaakse scheidsrechter deed het af met een laatste waarschuwing. Vlak daarna, halverwege de 1e helft, kwam Galatasaray op voorsprong. Een voorzet van links werd goed teruggelegd en beheerst afgerond. Een mooi doelpunt, dat wel, maar de hel barstte los. Nu ging het publiek zich er duidelijk mee bemoeien. Flink toejuichen bij balbezit van de Turken, flink uitfluiten bij balbezit van PSV. PSV raakte direct ook de greep op de wedstrijd kwijt, en Galatasaray werd de betere ploeg. Vlak voor rust was Galatasaray zelfs twee keer dichtbij de 2-0. Een keer werd uit een vrije trap vanaf links op de paal gekopt, en vlak daarna redde Lodewijks knap op een vliegend schot van de Turken. Zo gingen beide ploegen rusten met 1-0.
Diegenen die dachten dat PSV scherp uit de kleedkamer zou komen, kwamen bedrogen uit. Galatasaray startte meteen supersterk, en het was direct duidelijk dat PSV snel duels moest gaan winnen omdat de Turken anders eerder 2-0 zouden maken dan dat het gelijk zou worden. Maar inderdaad was het al binnen 5 minuten na rust 2-0 voor de Turken. Een goede aanval over links werd strak voorgegeven en ingegleden door de aanvoerder van Galatasaray.
PSV verloor daarna vooral steeds de duels op het middenveld, alleen Vogel bleef eigenlijk redelijk op de been, en eigenlijk werd PSV de 2e helft weggespeeld. Galatasaray bleef de beste ploeg en kreeg meer kansen op 3-0 dan PSV op 2-1. De voor Lucius ingevallen Vennegoor was nog een keer dichtbij de 2-1, maar een van richting veranderd schot ging net naast. Aan de andere kant moest Lodewijks enkele keren sterk optreden om een grotere achterstand te voorkomen.
Gerets probeerde nog wel met de wissels Gakhokidze voor Bouma en Bogelund voor de leegespeelde De Jong het tij te keren, maar het mocht niet baten. PSV was gewogen en, opnieuw, te licht bevonden. Dit keer was de tegenstander wel de verdiende winnaar en dat is wel eens anders geweest. Maar doordat Nantes won van Lazio mag PSV in elk geval nog wel Europees verder bekeren, in het Uefacup-toernooi.
Al met al is die 1e wedstrijd, die eigenlijk geen wedstrijd was, toch wel heel belangrijk geweest, maar dat kunnen we niet meer terugdraaien. Eigenlijk kun je maar 1 conclusie trekken en dat is dat PSV op dit moment niet goed genoeg is om door te gaan in de Champions League.
PSV moet nu alles gaan richten op de competitie, want Champions League spelen blijft toch wel erg mooi. En daarvoor moet PSV waarschijnlijk toch bij de eerste twee eindigen. Er ligt nog een behoorlijke klus, maar mede omdat Feyenoord en Ajax ook punten laten liggen, en ze beiden nog twee keer krijgen, is er nationaal nog heel veel mogelijk. En ook internationaal, want vorig seizoen hebben we al kunnen zien dat in de Uefa-Cup ook mooie wedstrijden en succes te beleven is. Laten we daar dan maar voor gaan.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.