Geel: Gentenaar, Hesp, Van Rijswijk (NEC), De Jong

PSV: Waterreus, Ooijer, Faber, Hofland, Nikiforov \'46), Heintze, De Jong, Lucius, Bogelund (Rommedahl \'52), Bouma (Gakhokidze \'67), Bruggink, Vennegoor of Hesselink

NEC: Gentenaar, Leiwakabessy, Hesp, Schuurman, Wisgerhof, Simr, Latuheru, Latuheru, Ax, Tumba, Jansen (Koning \'67)

Thuisoverwinning tegen NEC

Moeizame overwinning na hoopvolle start

(Door: Joris Westerbeek)

Twee weken na de desastreuze nederlaag in Rotterdam tegen Sparta, en met drie zware uitwedstrijden voor de boeg kwam NEC in Eindhoven op bezoek. De nummer 6 van de ranglijst stond voor de wedstrijd 1 punt voor op PSV, dus met een overwinning zou PSV in elk geval weer een plaatsje klimmen. Maar ook, en vooral met het oog op de competitie zou het hele slechte zaak zijn om opnieuw niet te winnen. Gelukkig hadden ze 2 weken de tijd om naar deze wedstrijd toe te werken. En ook de ziekenboeg loopt langzaam leeg, alleen Mark van Bommel was nog geblesseerd. Waterreus en Hofland waren weer klaar om te starten in de basis. Omdat Vogel en Kezman geschorst waren en de lichtgeblesseerde Rommedahl startte PSV in de volgende opstelling: Waterreus; Ooijer, Faber, Hofland, Heintze; Bogelund, Lucius, de Jong, Bouma; Vennegoor of Hesselink en Bruggink. Misschien mede door zeer kritische uitspraken van Erik Gerets in Voetbal International begon PSV superagressief aan het duel. Direct uit de aftrap creerde PSV via Bruggink de eerste kans maar zijn schot werd geblokt. Even daarna was het Bouma die op links goed doorging en goed voorgaf, maar de inzet van Bruggink werd gered door de keeper en de rebound werd slordig overgekopt door Bogelund. Het was PSV dat continu druk bleef zetten en binnen de 3 minuten stond het dan ook 1-0, nadat een goede voorzet van Ooijer koppend werd afgerond door Bouma. Wij gingen er eens goed voor zitten. Zén start hadden we dit seizoen nog niet meegemaakt. PSV ging door, hoewel de druk wel iets afnam. Zonder veel kansen meer te creeren bleef PSV de wedstrijd controleren, en vooral de duels winnen. Maar dichterbij dan middels een mooi schot van Vennegoor kwam PSV niet meer bij de 2-0. Het was zelfs NEC dat volledig tegen de verhouding in na ongeveer een half uur op 1-1 kwam. Het eerste schot op goal was raak. Waterreus kreeg er zijn vingertoppen nog tegen, maar het was net niet genoeg.
PSV ging daarna wel weer iets meer aanzetten, maar echt grote kansen kreeg het voor de rust niet meer. Het was zelfs NEC dat kort voor rust dicht bij de 1-2 was, maar Tumba kopte naast.
PSV startte de 2e helft goed, en Bruggink was vlak na rust al dicht bij de 2-1. Zijn schot werd echter gered door de keeper. Even later kwam PSV dan toch op 2-1. Een misverstand in de NEC-verdediging leidde ertoe dat Vennegoor alleen op de keeper af kon, deze omspeelde en neergelegd werd. Het was Andre Ooijer die de penalty koel benutte.
Zén tien minuten later, na ruim een uur spelen, kwam NEC met tien man te staan nadat Schuurman van scheidsrechter Wegereef direct rood kreeg voor een tackle op de enkels van Bouma. Bouma moest het veld ook verlaten en zo moest Gerets al zijn derde wissel gebruiken. Gakhokidze verving Bouma. In de rust was Nikiforov de opnieuw geblesseerde Hofland komen vervangen en vlak voor de 2-1 was Rommedahl erin gekomen voor Bogelund. 2-1 voor en tegen tien man, dan zou de wedstrijd gelopen moeten zijn, maar rond de 70e minuut is NEC nog heel dicht bij de 2-2. Een schot van Hesp wordt met een uiterste krachtsinspanning door Waterreus corner getikt. Hij is weer fit! Ongeveer vijf minuten voor tijd was het Rommedahl die PSV dan toch naar de bevrijdende 3-1 schoot. Hij kreeg een pass van De Jong, draaide goed weg, en schoot beheerst raak. Even daarvoor was het Rommedahl die vrij klungelig een grote kans om zeep had geholpen. Een verre uittrap van Waterreus bracht Rommedahl vrij voor de doelman maar in plaats van de bal mee te nemen, probeerde hij aan te nemen, wat hem niet bijzonder goed af ging. Daarna was het nog Bruggink die de bal niet nogmaals bij Rommedahl wist te krijgen. Zijn voorzet werd weggewerkt door een verdediger. In het laatste deel van de wedstrijd drong PSV niet echt meer aan en NEC kon niet, dus bleven de drie punten weer in Eindhoven. Gelukkig maar, want met de drie zware uitwedstrijden voor de boeg is dit een welkome opsteker.
Is deze overwinning dan ook het einde van de crisis? Nee, ik denk het niet. Maar er waren zeker pluspunten. Iedereen werkte keihard voor elkaar en met name het eerste kwartier en bij vlagen in de 2e helft werd er weer aardig gevoetbald. Het kan allemaal nog veel beter, maar de spelers lijken eindelijk te beseffen dat ze alleen met hard werken hier weer bovenop kunnen komen. Domper is dat Hofland voorlopig weer is uitgeschakeld met zijn buikspierblessure. PAOK uit wacht donderdag. Een belangrijke wedstrijd met het oog op het overwinteren in Europa. Het is dan wel geen Champions League, het is natuurlijk beter dan helemaal niks. De opgaande lijn lijkt ingezet, maar waar we echt staan kunnen we pas zeggen na de uitwedstrijden tegen PAOK, Ajax en Utrecht.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.