Geel: De Jong, Vreven (Utrecht), Faber, Ooijer (PSV)

FC Utrecht: Wapenaar, Vreven, Zwaanswijk, Roest, Bosschaart, De Jong, Van Mol, Van der Bergh (Jochemsen '75), Tanghe, Kuijt , Gluscevic (Touzani '85)

PSV: Lodewijks, Ooijer, Nikiforov, Faber, Heintze, Bogelund, Vogel (Gakhokidze '79), Lucius, Rommedahl, Vennegoor (Addo '86), Kezman

PSV komt goed weg met punt

Bogelund en Kezman pakken punt voor PSV

(Door: BvT)

Het zijn altijd bijzondere uitwedstrijden, die bij de FC Utrecht. Vorig jaar was het de tweede van het seizoen en pakte PSV de eerste drie punten richting het kampioenschap (1-3), mede door een schitterende treffer van Rommedahl. Met rust stond PSV toen nog achter. En in 1999 was er de wedstrijd die de geschiedenis inging als "het mirakel van Utrecht": met rust 2-0 achter, uitslag 2-3. Een curieuze kopbal van Arnold Bruggink in blessuretijd bezorgde PSV toen de 3e plek en Champions League voetbal. Dit jaar was de afloop minder euforisch, maar de wedstrijd pastte aardig in het rijtje: geen best voetbal, maar wel een spektakel!

De Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht waar het allemaal plaatshad, wordt op dit moment overigens grondig verbouwd. Pas één tribune aan een lange zijde is af, maar die ziet er dan ook prachtig uit. Hopelijk wordt er ook eindelijk wat gedaan aan het structurele probleem met de supportersvakken in het stadion. De wijze waarop het op dit moment geregeld is is ronduit slecht en bijna vragen om problemen. Tevens wordt er slecht gefouilleerd, diverse fans van Utrecht namen vuurwerk mee naar binnen. één supporter raakte tijdens de wedstrijd zelfs bijna de eigen keeper met een op het veld gegooid stuk knalvuurwerk. Schandalig.

PSV begon de wedstrijd met Lodewijks in het doel, vanwege de hernieuwde blessureproblemen van Waterreus aan zijn linkerarm. Voor hem Heintze, Nikiforov, Faber en Ooijer in de verdediging. Het huidige vaste middenveld Vogel-Lucius werd geflankeerd door de Denen Rommedahl (links) en Bogelund (rechts). Met daarvoor het spitsenduo Kezman-Vennegoor.

FC Utrecht schoot uit de startblokken en toonde aan hoe het de plek boven PSV op de ranglijst heeft verdiend: door agressief aanvallend voetbal. En tegen PSV wordt dat dit seizoen beloond, want het gebrek aan zelfvertrouwen zorgt keer op keer voor chaos. Vandaag was het na vier minuten, bij de eerste corner al raak: Nikiforov schoot per ongeluk in eigen doel, 1-0. En de chaos bleef voortduren, met grote kansen voor de thuisploeg tot gevolg. Bogelund behoedde PSV nog voor een een snelle 2-0, door de bal van de lijn te koppen.

Opvallend daarbij was het zwakke optreden van keeper Lodewijks. De laatste jaren stond hij er toch altijd als hij er moest staan, maar dit seizoen ontbreekt het ook bij hem aan zelfvertrouwen. Uiteraard is het een zware opgave Waterreus te vervangen, zeker om diens zeer goede spelhervattingen. Maar vandaag was het op vrijwel alle fronten matig bij de tweede keeper van PSV. Later, in de tweede helft, zou hij zich enigszins herstellen.

Pas na zo'n 25 minuten kwam PSV een beetje in de wedstrijd. En met de 1-1 van Kezman, die tot stand kwam als gevolg van een misverstand in de Utrecht-verdediging, kregen de Eindhovenaren duidelijk teveel. Maar ook die treffers tellen. Bijna werd het zelfs nog 1-2, toen Vennegoor of Hesselink Wapenaar omspeelde. De bal belandde echter in het zijnet. PSV mocht dus zeer gelukkig gaan rusten met een stand van 1-1, maar niet voordat Bogelund opnieuw een corner van de lijn had gered. De Deen was ook vandaag weer één van de uitblinkers aan Eindhovense zijde.

Op zich helemaal niet gek, een 1-1 ruststand in Utrecht. De historie leert toch dat, als de krachten bij de thuisploeg op beginnen te raken, de mogelijkheden vanzelf komen. Maar dan moet je dus wel zorgen dat het 1-1 blijft tot dat moment en daar ging het mis: PSV stond tien minuten na rust alweer met 3-1 achter. Gluscevic en Zwaanswijk konden door flinke dekkingsfouten van Eindhovense zijde beiden de bal er vrij inknikken. Even later lette Ooijer wel goed op en voorkwam hij de 4-1 van Van der Bergh, door een goed getimede actie.

Goed te zien was wel dat PSV het niet opgaf, ondanks de fikse achterstand. De Eindhovenaren bleven ervoor vechten, in deze wedstrijd met een enorm hoog tempo, veel fouten en flinke overtredingen. Vooral door een zeer fel en geconcentreerd spelende Kezman bleef PSV in de wedstrijd. Hij was het dan ook die na een prima actie de voorzet gaf aan Vennegoor, die de 3-2 binnenkopte.

Er volgden missers van J.P. de Jong (2x), Gluscevic en Kuyt (lat) van de kant van Utrecht en Kezman (lat) van PSV. Maar het was uiteindelijk wederom de Joegoslaaf die scoorde. Invaller Gakhokidze draaide de verdediging van Utrecht dol om vervolgens de bal precies op het hoofd van Kezman te leggen. Die wist daar wel raad mee en tekende de gelijkmaker aan.

Wat vervolgens gebeurde was voor mij en voor vele supporters met mij onbegrijpelijk. PSV vond het wel prima, die gelijke stand en zakte helemaal terug. Dit werd nog eens versterkt door een wissel van Gerets: Addo voor Vennegoor. De 3-4 had dan wel onterecht geweest, maar hij hing zeker in de lucht. In plaats van daarop te jagen, speelde PSV de laatste tien minuten vrij simpel uit. FC Utrecht vond het wel prima en wisselde eveneens defensief. En zo eindigde een spannende wedstrijd uiteindelijk in een anti-climax.

De cijfers zijn hard: na maar liefst 15 wedstrijden staat PSV op de 7e plek. Achter onder andere NAC, Vitesse, Heerenveen en FC Utrecht zelf. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt inmiddels 13 verliespunten. Des te meer reden om er in die laatste minuten in Utrecht voor te gaan, zou je zeggen. Maar dat zat er dus niet meer in. Zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen AZ, in het overvolle wedstrijdprogramma. Dan zien we wel weer verder.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.