Geel: Faber, Nikiforov (PSV), Udeze (PAOK)

PSV: Waterreus, Bogelund, Faber (Addo '90), Nikiforov Heintze, Rommedahl (Wau '88), Lucius, Ooijer, Gakhokidze, Ramzi (Van Bommel '75), Vennegoor of Hesselink

PAOK Saloniki: Tochouroglou, Amponsah, De Souza (Feutchine '80), Georgiadisc (Frousos '85), Kafes, Katsampis, Konstantinidis, Nastos, Okkas, Udeze, Yasemakis (Spasic '66)

Veredeld tweede elftal te sterk voor PAOK

PSV maakt het zichzelf in fantastische wedstrijd onnodig moeilijk

(Door: Joris Westerbeek)

Zondag en maandag waren de dagen om te kijken of we elf volwaardige selectiespelers op konden stellen. Al snel bleek dat Kezman en ook Lodewijks niet, maar Waterreus en waarschijnlijk ook Ooijer wel mee deden. PAOK was vorig seizoen in Eindhoven een club, waarvan alleen de supporters een fantastische indruk maakte. En ook dit jaar waren ze weer met velen. De momenten dat het bij de PSV-supporters wat rustiger was, waren zij ook aan het feesten. Wat de uitslag ook zou worden, de Grieken hadden één groot feest. Prachtig! Zo moet het eigenlijk altijd zijn. Wat we van PSV konden zeggen was dat we met zijn allen, zowel spelers als supporters, veel strijd zouden gaan leveren. En van tevoren was ook al bekend dat na afloop kon worden gezegd, dat het team keihard gewerkt had! Gerets had niet zoveel moeite om een opstelling te maken. De geblesseerden Kralj, Lodewijks, Hofland, Bouma, Kezman, De Jong en Bruggink waren er niet bij, evenmin de geschorste Vogel. Hierdoor startte PSV met de volgende elf: Waterreus; Bogelund, Nikiforov, Faber, Heintze; Rommedahl, Lucius, Ooijer, Gakhokidze; Vennegoor of Hesselink en Ramzi. Hierbij viel vooral op dat Ooijer op de plek van Vogel speelde.
PSV start fantastisch en binnen twee minuten staat de 1-0 al op het bord. Het is uiteindelijk Rommedahl die met een strakke voorzet Vennegoor vindt, die het eindstation is van een lange aanval. Een droomstart. PSV blijft de betere ploeg, en vooral het middenveld met de uitblinkenden Ooijer en Lucius staat ontzettend goed. Met name Ooijer speelt alsof hij altijd op die positie speelt. Vrijwel alles wat-ie doet is goed. PSV blijft goede kansen creeren, maar ze spelen in de afronding net te slordig. Zo komt Ramzi alleen voor de keeper, maar de keeper redt. Ook Lucius komt na een prachtige steekpass alleen voor de keeper, maar zijn schot wordt op het laatste moment geblokt. Ook Rommedahl, na een voorzet van links, en Gakhokidze, na een voorzet van rechts, krijgen goede kansen, maar het blijft 1-0. PAOK is in de eerste helft alleen een paar keer gevaarlijk met vrije trappen, die hard op doel werden geschoten. Waterreus werd er echter niet koud of warm van en pakte elke bal eenvoudig. Na ruim een half uur komt PSV dan toch op de dikverdiende 2-0. Het is Gakhokidze die de bal na een vrije trap even meeneemt en hard en droog binnen schiet. Een bekroning voor zijn goede spel! Tot de rust blijft het PSV dat de wedstrijd bepaalt, maar eigenlijk vergeet de wedstrijd al voor de rust helemaal op slot te gooien. Zo ging PSV met een mooie tussenstand rusten.
De 2e helft startte PSV een beetje afwachtend. Alsof het niet goed wist of ze door moesten drukken, of die 2-0 verdedigen. De Grieken merkten hierdoor dat er misschien toch nog wel wat mogelijk was, en werden brutaler. Kansen leverde dit in eerste instantie niet op, het was PSV dat de beste kansen bleef krijgen. Met name Rommedahl kreeg ontzettend veel ruimte en werd ook steeds goed aangespeeld, maar zijn eindpass was veel te onzuiver. Toch was het PSV dat scoorde. Net binnen het uur was het Vennegoor die na een prachtige lange bal van Nikiforov de 3-0 binnenkegelde. Toen leek de wedstrijd beslist, ware het niet dat PAOK nog in dezelfde minuut 3-1 maakte. Concentratieverlies achterin werd genadeloos afgestraft. De Grieken roken dat er meer mogelijk was en bij PSV sloop de onzekerheid er in. Het werd zo nog een angstig half uurtje, want 1 doelpunt en het was verlengen. PSV moest overtredingen gaan maken, en zowel Faber en Nikiforov kreeg geel. Nikiforov kwam hiermee goed weg, omdat hij een doorgebroken speler onderuit trok. Als Faber niet in de buurt had gelopen had de scheidsrechter waarschijnlijk ook wel rood gegeven. Een kwartier voor tijd komt Mark van Bommel dan in de ploeg, in plaats van Ramzi, om het team de nodige rust te geven. Hierdoor verhuist Ooijer naar rechtsback en gaat Bogelund kort achter Vennegoor voetballen. Een beetje een rare zet, aangezien zowel Ooijer als Bogelund het uitstekend deden. De organisatie stond achterin ook goed. Binnen twee minuten dat Ooijer rechtsback stond had hij al een strafschop veroorzaakt. Tenminste, dat dacht iedereen die de actie zag. Behalve de scheidsrechter, gelukkig. Die zag een schwalme in de tuimeling van de Griekse aanvaller, die dus geel kreeg. Een hele opluchtig. Kort daarna nog een dot van een kans voor de Grieken, als de spits alleen voor Waterreus over schiet. Nu krijgt PAOK wel de beste kansen, en het is PSV dat wankelt. Vlak voor tijd dan de laatste grote kans voor de Grieken, maar dankzij een duwfout tegen Heintze gaat de kans en het doelpunt niet door. Het is zelfs PSV dat toch nog de bevrijdende 4e treffer maakt. Na een verre uitrap van Waterreus komt de net ingevallen Nyron Wau 1 tegen 1 te staan, hij speelt zijn tegenstander uit en wordt neergelegd: penalty! Een droomdebuut. Het is Van Bommel die zijn rentree bekroond met een doelpunt (via de handen van de keeper en de paal, maar wat maakt het uit), en zo PSV naar de laatste zestien schiet. Het is 4-1 en feest!!
Het was een wedstrijd die PSV voor de rust eigenlijk al had moeten beslissen, maar ook een wedstrijd die alles had wat een wedstrijd moet hebben, spanning, strijd en bij vlagen goed voetbal. Er moet een enorm compliment gemaakt worden aan de spelers die een fantastische teamprestatie hebben neergezet. Zo goed hebben we PSV dit seizoen nog nauwelijks gezien, en het smaakt zeker naar meer. Nog 4 wedstrijden tot de winterstop, en zeker niet de makkelijkste, maar deze wedstrijd geeft zowel bij spelers als supporters vertrouwen voor de toekomst. En Gerets heeft een probleem voor zondag, want wie moet wijken voor Vogel?!? Gelukkig is hij de coacé

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.