[let op pooluitslag betreft de stand bij 90 minuten]

Opstelling PSV: Waterreus, Bogelund, Faber, Nikiforov, Ooijer, Rommedahl, Van Bommel, Vogel ('46 Addo), Lucius, Ramzi, Gakhokidze

PSV door na Sudden Death

PSV loot Feyenoord

(Door: Bas van Tilborg)

Het prototype van een wedstrijd om snel te vergeten, dat was de Amstel Cup wedstrijd RKC-PSV vanavond. 102 Minuten lang afzien in de kou, dat was het zo'n beetje waar de supporters voor naar Waalwijk waren gekomen. De Waalwijkers zelf hadden het kennelijk wel voorzien, want het aantal uitsupporters overtrof het aantal fans achter de thuisploeg. Het illustreert allemaal de status van de Nederlandse beker. Precies om die reden lijkt het me dan ook gepast dit wedstrijdverslag vooral kort en bondig te houden.

De eerste helft. PSV begint goed en fel, met direct enkele kleine kansjes als gevolg. Als die er echter niet ingaan, zakt de ploeg ver in, met een houding van "we zien wel". En we zagen dus niks meer, want ook RKC leek weinig interesse te hebben in leuk voetbal. PSV probeerde wel wat aan te vallen, maar in een veel te laag tempo. Bovendien had Gakhokidze het moeilijk in de rol van diepe spits, liep Lucius constant uit positie en was Ramzi zoals gewoonlijk tamelijk slecht. Alleen Bogelund onttrok zich aan de droefenis. Verder verdiende op het veld eigenlijk alleen de prima scheidsrechter Jack van Hulten een voldoende.

Na rust kwam Addo het veld in, voor Vogel die zijn dag niet leek te hebben. Geen slechte wissel van Gerets, maar helaas ook meteen de laatste. PSV mistte de hele wedstrijd duidelijk een diepe spits; waarom dan niet Huntelaar laten ballen? Veel slechter kon het in elk geval niet worden, zo vonden ook de supporters die massaal de naam van de jonge spits scandeerden. Diezelfde fans haalden het overigens ook in het hoofd om RKC-speler Lamey uit te joelen. Heel raar, dan heb je toch echt iets niet helemaal begrepen.

Om een lang verhaal kort te maken, Addo scoorde na een kwartier in de tweede helft de 0-1. Vlak voor tijd mocht Hoogendorp tweemaal ontsnappen van de PSV-verdediging en die benutte de tweede, tot ontsteltenis van heel PSV. We moesten dus verlengen.

In de verlenging kreeg RKC eindelijk door dat er wat te halen viel en ging het plots leuk voetballen, bij vlagen. PSV had echter het geluk aan haar zijde en scoorde bij de eerste de beste fatsoenlijke aanval. Een goede actie van Rommedahl leidde de treffer in en via Gakhokidze en nogmaals Rommedahl kon Lucius de bal intikken. Sudden Death, PSV door, verder snel vergeten.

De loting voor de volgende ronde zorgde voor meer spektakel: in de kwartfinale treft PSV Feyenoord. Mogelijk speelt PSV dit seizoen dus nog vijf keer tegen de Rotterdammers: 2x voor de competitie (om te beginnen aanstaande zondag), 2x voor de UEFA Cup (daarvoor moeten beide clubs eerst nog wel een ronde verder komen) en dan nog voor de nationale beker.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.