PSV: Lodewijks, Bogelund, Ooijer, Hofland (Faber '46), Bouma, Rommedahl, Van Bommel (Addo '80), Vogel, Gakhokidze, Bruggink en Vennegoor of Hesselink (Kezman '73).

NAC: Babos, Feher, Penders, Mensah, Gudelj, Peté (Engelaar '8),Stewart, Schreuder, Hersi, Christiano, Bobson (Salmon '67)

PSV begint 2002 uitstekend met ruime zege op NAC

(Door: Joris Westerbeek)

De eerste wedstrijd na de winterstop was direct een wedstrijd om de koppositie in de Eredivisie. PSV stond in het Philips Stadion tegenover NAC en mocht zich in elk geval een dag koploper noemen. Voor PSV was het zaak om de tweede helft van de competitie verder te gaan bij waar het de eerste helft mee geéindigd was: winnen en steeds beter voetballen. De weg naar het derde kampioenschap op rij startte dus tegen NAC.

PSV moest het doen zonder de geblesseerden Waterreus, Lucius, Heintze en Marquinho, de nog niet wedstrijdfitte De Jong en de voor de Afrikacup spelende Ramzi. De lichtgeblesseerde Faber begon op de bank en Gerets had gekozen voor de Tukkers Vennegoor en Bruggink als spitsenduo. PSV startte zodoende in de volgende opstelling: Lodewijks; Bogelund, Ooijer, Hofland en Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel en Gakhokidze; Vennegoor of Hesselink en Bruggink.

PSV startte zoals altijd fel en agressief en creéerde de eerste vijf minuten al enkele goede kansen. Zo speelde Penders onder druk van Vennegoor en Bruggink te kort terug, waardoor Vennegoor alleen voor de keeper kwam maar naast schoot. In de vijfde minuut was het dan toch raak. Het was Bouma die een afvallende bal vol op de slof nam en de bal vloog prachtig in de bovenhoek. Zo stond PSV al vroeg in de wedstrijd op voorsprong.

En PSV bleef doorgaan en binnen een kwartier stond de 2-0 al op het bord. Het was Johann Vogel die Rommedahl wegstuurde en deze kon alleen op de keeper afgaan. Hij maakte beheerst de 2-0. Wat vooraf een lastige wedstrijd leek, NAC had toch van de Top Drie gewonnen in de eerste competitiehelft, was eigenlijk binnen een kwartier beslist. En PSV voetbalde het eerste half uur ook erg sterk. Naast de twee doelpunten kregen ook Vennegoor en Bruggink nog kansen, maar ze waren net niet zorgvuldig genoeg in de afronding. Na een half uur nam PSV wat gas terug en kreeg NAC ook nog een klein kansje om te scoren. PSV ging zo na een goede eerste helft met een 2-0 voorsprong de kleedkamer in.

De tweede helft startte met een spelerswisseling bij PSV: Faber verving de lichtgeblesseerde Hofland. PSV startte zoals het de eerste helft startte en de 3-0 viel ook al vlak na rust. Het was Bruggink die vanaf de rand van de zestien meter hard uithaalde en 3-0 liet aantekenen. Het was pas zijn tweede doelpunt dit seizoen, maar misschien is dit een teken dat we eindelijk de Bruggink gaan zien die we altijd al willen zien. PSV bleef duidelijk de betere ploeg hoewel het niet zo goed was als de eerste helft. Toch gaf PSV niks weg en bleven ze kansen creéren. Vooral Van Bommel had meer moeten doen met de kans die hij kreeg. Hij kwam schuin voor de keeper en twee man liepen vrij voor de keeper. Hij ging echter voor eigen succes en schoot naast. PSV wisselde daarna nog twee keer, Kezman voor Vennegoor en Addo voor Van Bommel en voetbalde de wedstrijd rustig uit. Dit nam Bouma iets te letterlijk op, waardoor NAC toch nog tegenscoorde. Het werd en bleef 3-1.

Conclusie is dat PSV sterk uit de winterstop is gekomen, en zeker door het puntverlies van Feyenoord vandaag nog kans heeft op een prolongatie van de titel. Temeer omdat alle neuzen weer, ondanks wat eerdere strubbelingen intern, dezelfde kant op staan, kan de eerste helft van 2002 een hele leuke voetbalhelft worden. Woensdag wacht Feyenoord en als er net zo gevoetbald wordt als tegen NAC, en dan met name de eerste helft, kan Feyenoord zijn borst nat maken.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 13 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.