Geel: Bruggink, Faber (PSV), Tomasson, Van Hooijdonk (Feyenoord)

Opstelling PSV: Lodewijks, Ooijer, Bogelund, Faber (Nikiforov \'45), Bouma, Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Gakhokidze (Kezman \'60), Bruggink en Vennegoor of Hesselink,

Opstelling Feyenoord: Zoetebier, Emerton, Loovens, Paauwe, Bosvelt, Van Wonderen, Elmander (Leonardo dos Santos \'80), Tomasson, Van Hooijdonk, Ono (Smolarek\'68 (Korneev \'119))

PSV verslaat Feyenoord na strafschoppen

Hoofdrol Lodewijks en Rommedahl

(Door: Joris Westerbeek)

Een klassieker was het affiche voor de kwartfinale van de beker in het Philips Stadion in Eindhoven. Het vertrouwen bij PSV was groot na de uitstekende overwinning van afgelopen zaterdag tegen NAC. Daarentegen had ook Feyenoord veel zelfvertrouwen, geput uit een goede 2e helft in de Galgenwaard. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn in een wedstrijd waar een winnaar uit moest komen. Het beloofde een spannende avond te worden. PSV had vlak voor de wedstrijd nog met tegenslag te kampen aangezien Ronald Waterreus opnieuw een kleine terugslag kreeg en Hofland niet fit genoeg was om mee te doen. Zo werd de opstelling van zaterdag op één plaats gewijzigd, Faber verving Hofland.
De volledige opstelling zag er dus als volgt uit: Lodewijks; Bogelund, Faber, Ooijer en Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel en Gakhokidze; Vennegoor of Hesselink en Bruggink.
De wedstrijd startte met veel felheid van beide kanten. De beginfase was erg rommelig. Al binnen 5 minuten was Bruggink gevaarlijk, maar zijn schot ging ruim naast. De eerste keer dat Feyenoord in de buurt van PSV-doel kwam was het direct raak. Tomasson verschalkte in de 5e minuut Lodewijks met een prachtige lob. En zo keek PSV dus al snel tegen een achterstand aan, 0-1. PSV stroopte direct nog meer de mouwen op en er ontspon zich een wedstrijd, met de nadruk op strijd. Niemand kreeg over de middenlijn de tijd en de ruimte om een bal rustig aan te nemen en te kijken. Van beide kanten zaten ze er bovenop. Er werden zo ook veel overtredingen gemaakt. En omdat Jol had besloten voor elk kleinigheidje te fluiten, was goed voetbal bijna niet mogelijk. Het spel werd heel veel stilgelegd. Door deze speelwijze van vooral Feyenoord, waar met name Van Wonderen en Paauwe Rommedahl afstopten (Van Wonderen de pass en Paauwe gaf de rugdekking), kwam er nauwelijks gevaar voor beide doelen. Het enige gevaar dat ontstond was uit vrije trappen, veelal van de zijkanten, waarbij Ooijer met twee kopballen kansrijk was, maar hij kopte ze allebei naast. Feyenoord kwam al helemaal niet meer in de buurt van Lodewijks. Het enige gevaar kwam van een vrije trap van Paauwe van ver die Lodewijks bijna verraste (paal!). PSV ging zo met een 0-1 stand (en gele kaarten voor Faber en Bruggink) rusten.
Bij startte de 2e helft met Nikiforov in plaats van Faber, die op een randje van een 2e gele kaart speelde. De wedstrijd bleef rommelig, maar wel boeiend door de vele strijd. Het was een echte bekerwedstrijd, veel spanning en veel strijd. Toch duurde het tot de 56e minuut voordat de wedstrijd echt open werd gebroken. Het was de net 20 seconden in het veld staande Kezman die PSV weer naast Feyenoord schoot. Een snelle aanval via Van Bommel en Rommedahl werd op zijn Kezmans afgemaakt. Hierdoor kwam de wedstrijd iets meer op gang en PSV werd de betere ploeg. Er werden eindelijk ook wat meer kansen gecreerd. Feyenoord moest toch iets meer ruimte weggeven, waardoor met name Rommedahl regelmatig vrijgespeeld kon worden. Zelf komt hij een aantal keer in een goede schietpositie, maar hij was vandaag niet scherp genoeg. De wedstrijd was na 90 minuten dan ook onbeslist, 1-1. Verlenging dus.
In de verlenging werd duidelijk dat veel spelers veel van zichzelf gegeven hadden, want de vermoeidheid was bij de meeste zichtbaar. In de verlenging krijgen beide ploegen nog wat kleine kansjes. Smolarek treuzelt te lang na een snelgenomen vrije trap van Rasza, waardoor PSV nog kan uitverdedigen. Aan de andere kant is het Kezman die net niet bij een voorzet van Rommedahl kan komen. Omdat ook een kopbal van Tomasson niks oplevert en een struikelpartij van Bogelund niet wordt bestraft met een penalty, eindigt de wedstrijd ook na 120 minuten in 1-1.
Strafschoppen. Aan de kant van het uitvak mag Feyenoord beginnen. Het wordt 1-0 en PSV maakt gelijk. Dan mist Leonardo, en omdat de rest allemaal raak schiet, kan Bouma met PSVs 5e penalty de Eindhovenaren naar de halve finale schieten. Aangezien Zoetebier stopt, lijkt het scenario van de bekerfinale weer op te doemen. PSV kan het afmaken maar doet het niet. Omdat Lodewijks echter de 8e penalty van Feyenoord, die van Emerton, stopt, is het aan Dennis Rommedahl om PSV naar de halve finale te schieten. De jonge Deen faalt niet en toont eens te meer aan dat hij van grote waarde voor PSV kan zijn. PSV blijft dus op 3 fronten meestrijden, PSV naar de halve finale!!!
Na een spannende wedstrijd met een bloedstollende penaltyserie als slot is het dus PSV dat aan het langste eind trekt. Dit is opnieuw een goede opsteker voor de 2e seizoenshelft. Als PSV deze lijn voortzet kunnen er dit seizoen nog hele leuke dingen gaan gebeuren. Maar, we moeten scherp blijven, zaterdag wacht Fortuna en dan moeten er weer gewoon 3 punten worden gepakt.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.