Geel: Kalezic (RKC), v.d Berg (RKC), Vogel (PSV)

v.Dijk, Lamey, Govedarica, v.d.Berg, Kalezic, v.Diemen, De Graef, Cornelisse, Petrovic (v.Dinteren/75), Hoogendorp (Putter/66), Kolk(Teixeira/85).

Lodewijks, Bogelund, Faber (De Jong/ 87), Ooijer, Bouma, Rommedahl, Bruggink, Vogel, Kezman, Gakhokidze (Ramzi/77), Vennegoor of Hesselink.

PSV in slotfase onderuit tegen RKC

RKC geeft lesje in effectiviteit

(Door: Joris Westerbeek)

Na Fortuna uit opnieuw een uitwedstrijd voor PSV, ditmaal tegen RKC. Dit was een herhaling van de 1/8 finale van de beker, die PSV na verlenging met 2-1 won. Nu was dus voor RKC de mogelijkheid om revanche. Voor PSV was het zaak om, naast uiteraard het weerzien met publiekslieveling Zeljko Petrovic, om de goede lijn van na de winterstop door te zetten. Met het oog op de kampioensaspiraties moest er simpelweg gewonnen worden. Naast de al langer geblesseerden Lucius en Heintze moest PSV het doen zonder Waterreus, Nikiforov, Hofland en Van Bommel. Hofland en Waterreus hebben 2 weken rust voorgeschreven gekregen en Van Bommel was geschorst, terwijl Nikiforov ook niet fit genoeg was om te spelen. Bruggink speelde op de positie van Van Bommel terwijl Faber Nikiforov verving. PSV startte derhalve in de volgende opstelling: Lodewijks; Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma; Rommedahl, Bruggink, Vogel, Gakhokidze; Vennegoor of Hesselink en Kezman.
RKC kwam beter uit te startblokken dan PSV en de eerste dreiging was van RKC. PSV nam echter al snel controle over de wedstrijd, en RKC kwam eigenlijk nauwelijks in de buurt van het PSV-doel. PSV zelf had wel veel balbezit maar tot echt veel kansen leidde dit niet. Dit komt voornamelijk omdat de passing erg slordig is. Met name Rommedahl en Gakhokidze faalden in het geven van een goede voorzet. De beste kans is voor Ooijer, maar zijn geplaatste schot wordt goed gered door de doelman. Het is RKC dat na zén 20 minuten de leiding neemt. Het is de eerste kans en deze is ook meteen raak. Kolk stond randje buitenspel, maar Bouma vond appeleren belangrijker dan doorgaan, waardoor de rechtsbuiten van RKC vrij kon voorgeven op Hoogendorp, die uit de draai raak schoot. 1-0. Hierdoor putte RKC moed, en raakte PSV een beetje van slag. RKC werd steeds dreigender zonder echte kansen te creeren. Net voor de eerste corner van de wedstrijd, besloot Luinge dat het te gevaarlijk werd voor de spelers en staakte de wedstrijd. Er werden namelijk golfballetjes richting Lodewijks gegooid, uit het RKC-vak. Je kan het overal verwachten, behalve bij RKC!? Gelukkig werd na ruim een kwartier de wedstrijd wel weer hervat. PSV kon de wedstrijd niet opnieuw naar zijn hand zetten. Uit een snelle aanval via Rommedahl kreeg het nog wel een uitstekende kans, maar de Deen besloot een boogballetje op niemand te geven in plaats van terug te leggen op de vrijstaande Kezman. Op een door de vele regen steeds zwaarder wordend veld werd goed voetbal spelen ook al steeds moeilijker, en het was duidelijk dat alleen door veel strijd te leveren PSV de wedstrijd naar zijn hand kon zetten. Dat lukte voor de rust niet meer, en zo gingen de 22 met een 1-0 stand in het voordeel van RKC aan de thee.
PSV startte de 2e helft een heel stuk beter, en RKC werd meer en meer onder druk gezet. Dat leverde in de eerste tien minuten na rust wel 4 goede kansen op, waarvan er minimaal 1 moest zitten. Maar zowel Bruggink, Vennegoor als Gakhokidze faalden in de afwerking. Na een uur spelen werd het dan toch 1-1. Na een voorzet van Bogelund besloot Lamey zijn toekomstige werkgever een handje te helpen door over te bal te trappen. Zo was het voor Gakhokidze een koud kunstje om de gelijkmaker aan te tekenen. PSV ging door voor de volle winst, en onder aanvoering van Ooijer en de gedreven spelende Bruggink werd RKC onder druk gezet. Dit leverde een niet te missen kans op voor Rommedahl, maar staande bijna op de doellijn schoot hij hem zo slecht in dat een verdediger nog redding kon brengen. Veel meer dan een kansje voor Cornelisse kon RKC daar niet tegenover zetten in die 2e helft. Een kleine tien minuten voor tijd is het dan toch RKC dat tegen de verhoudingen in op voorsprong. Een snelle aanval, de beste van de wedstrijd, wordt beindigd met een rake kopstoot van Putter na een voorzet vanaf de zijkant. En zo staat PSV opnieuw achter. De laatste tien minuten proberen ze dan nog van alles te doen, maar veel lange ballen en veel struikelpartijen in en rond de zestien bereiken niet het gewenste resultaat. En zo levert PSV in de strijd om het kampioenschap drie hele dure punten in. RKC toont ons een lesje in effectiviteit: Drie kansen, twee goals.
PSV heeft nu ruim tien dagen de tijd om veel te trainen op passing en afronding, want willen ze nog een beetje meedoen om de titel, dan zal dat toch heel snel en goed verbeterd moeten worden. Want na NEC uit wacht natuurlijk ook alweer de dubbele ontmoeting met Leeds. En dan zullen ze toch echt uit een ander vaatje moeten tappen dan de afgelopen twee wedstrijden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.