NEC: Gentenaar, Koning (Tumba \'60), Maes, Hesp, Schuurman, Latuheru, Wisgerhof, Ax (Van Rijswijk \'60) Wielaert, De Nooijer, Simr

PSV: Lodewijks, Ooijer, Vogel, Nikiforov (Addo/74), Bogelund, Bouma, Van Bommel, Rommedahl, Ramzi (Gakhokidze \'46), Vennegoor, Bruggink (De Jong \'70)

PSV herstelt zich met ruime overwinning

Goede 2e helft volgt op matige 1e

(Door: Joris Westerbeek)

Om nog enigszins in de race om het kampioenschap te blijven moest er gewonnen worden in de uitwedstrijd tegen N.E.C. Ook met het oog op de komende wedstrijden tegen Leeds United was het ook belangrijk om wat zelfvertrouwen op te doen. Het enige wat telde was dus een goede overwinning. Voor deze wedstrijd moest PSV het doen zonder de nog altijd geblesseerden Waterreus, Hofland, Heintze en Lucius, terwijl Kezman nog een jetlag had. Gerets had een kleine verassing in de opstelling, en dat was dat Ramzi op links de voorkeur kreeg boven Gakhokidze. Verder stonden er de bekende namen van de laatste weken. De volledige opstelling zag er als volgt uit: Lodewijks; Bogelund, Ooijer, Nikiforov, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Ramzi; Vennegoor of Hesselink en Bruggink.
NEC nam het initiatief, maar PSV nam het snel over. Al binnen enkele minuten kreeg PSV een goede kans. Bruggink werd nog wel van de bal gelopen, maar Vennegoor leek de bal voor het inschieten te hebben. Hij kwam echter net niet goed uit en schoot de bal hoog over. In die eerste helft controleerde PSV de wedstrijd zonder echt gevaarlijk te worden. Met name flankspelers Rommedahl en Ramzi zaten totaal niet in de wedstrijd en kwamen ze al wel een keertje langs hun man, dan was de voorzet hopeloos. Dom balverlies van Ramzi leidde zelfs de eerste kans voor NEC in. NEC nam de bal snel over en via een snelle counter kwam Ax schuin voor Lodewijks, maar hij schoot net naast. PSV bleef in de eerste helft moeizaam voetballen en de rust kwam dan ook als geroepen. Een weinig boeiende en zeer matige eerste helft hadden we gezien.
In de rust ging Gakhokidze zich warmlopen en hij kwam aan het begin van de 2e helft in het veld voor de falende Ramzi. Dit bleek een uitstekende wissel te zijn. PSV begon onder de impulsen van Gakhokidze in een hoger tempo te voetballen en acties lukten nu eindelijk ook weleens. Het was diezelfde Gakhokidze die de wedstrijd in de 50e minuut openbrak. Hij nam een afgeslagen bal hard op zijn schoen en de keeper van NEC kon nog maar net redding brengen. Het was Rommedahl die keihard via de onderkant van de lat de rebound en de openingstreffer voor zijn rekening nam. De beer was los. PSV begon eindelijk te voetballen en NEC moest iets meer uit haar schulp kruipen. Zij hadden tot de 0-1 met 10 man achter de bal gelopen en moesten de verdedigende stellingen nu toch iets verlaten. Hier profiteerde PSV optimaal van. Nog geen vijf minuten na de 0-1 stond de 0-2 op het bord. Na een snelle aanval was het Rommedahl die voorgaf en Vennegoor of Hesselink die prachtig in de lange hoek raak kopte. Zo was tien minuten na rust de wedstrijd eigenlijk al gelopen. PSV bleef hierna goed voetballen en NEC kwam alleen af en toe met afstandsschoten in de buurt van het PSV-doel, maar Lodewijks kreeg in de hele wedstrijd geen moeilijke bal te verwerken. NEC-keeper Gentenaar had het heel druk in de 2e helft. Goede kansen van Bruggink, Van Bommel en de voor Bruggink ingevallen John de Jong werden door de doelman gered. ZĂ©n kwartier voor tijd was hij echter kansloos toen Gakhokidze vanaf randje zestien de bal prachtig binnenschoot. Het slotakkoord was voor topscorer Vennegoor of Hesselink, die op aangeven van opnieuw Rommedahl de 0-4 en zijn 15e competitietreffer liet aantekenen.
Een ruime en niet eens geflatteerde overwinning werd het zo na een toch vrij moeizame 1e helft. PSV bleek wel weer afhankelijk van goed vleugelspel, want waar met name de vleugelspitsen in de eerste helft faalden waren ze in de 2e helft de absolute uitblinkers. Natuurlijk is dit mede door het puntverlies van Feyenoord en Ajax een leuke opsteker voor de competitie, maar geeft het ook een flinke dosis zelfvertrouwen voor de wedstrijd van donderdag tegen Leeds United. En dan zal PSV zeker de hele wedstrijd scherp en agressief moeten spelen. Maar gelukkig staan dat soort wedstrijden op zich en zal de strijd er vanaf de 1e minuut zijn. En met de 12e man erachter kan het donderdag een heerlijk avondje worden. Ik heb er in elk geval veel zin in.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.