Leeds United: Martyn, Mills, Ferdinand, Matteo, Harte, Kelly, Bowyer, Bakke, Kewell, Viduka, Smith

PSV: Lodewijks, Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma, Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Lucius, Kezman, Vennegoor of Hesselink (Ramzi'90)

Eindelijk wel uitwinst in Europese topwedstrijd

Topprestatie Einhovenaren in Leeds

(Door: Joris Westerbeek)

Leeds-PSV was een clash waar iedereen die PSV een warm hart toedraagt de hele week al met spanning naar uitkeek. PSV kon zich weer eens meten tegen een Europese (sub)topper en wel op Elland Road. Normaal gesproken zou PSV een kans hebben van 80-20. Omdat PSV een goede indruk achterliet in de heenwedstrijd, met 0-0 als goede uitgangspositie, en omdat PSV steeds beter gaat spelen, in tegenstelling tot leeds, waren de kansen volgens velen bijna 50-50. Leeds was licht favoriet maar ook niet meer dan dat. PSV ging dan ook met het nodige zelfvertrouwen naar Engeland. De in de thuiswedstrijd geblesseerd geraakte Bruggink bleef in Eindhoven achter, evenals de al lang ontbrekenden Heintze en Waterreus. Lucius daarentegen was weer van de partij. En Erik Gerets bleek een belangrijke rol voor Lucius in gedachten te hebben. Hij mocht starten vanaf de linkshalfpositie. Gerets wilde met Vennegoor of Hesselink en Kezman voorin spelen, en gaf de voorkeur aan een controlerende speler op links. Zo waren er dus, ten opzichte van Utrecht thuis, twee wijzigingen in de opstelling doorgevoerd. Lucius en Kezman vervingen De Jong en Gakhokidze. De volledige opstelling zag er dus als volgt uit: Lodewijks; Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Lucius; Vennegoor of Hesselink en Kezman.
Voor de supporters was de wedstrijd al om 20.00u nederlandse tijd begonnen. Toen de wedstrijd 20.00u engelse tijd begon, zat de stemming in het psv-vak er al aardig in. Doordat de Leeds-supporters ook enthousiast waren, was de sfeer op de tribunes al voor de wedstrijd erg goed. De spelers pikten dat direct op, en vanaf de eerste minuut was het een wedstrijd die op het scherpst van de snede gespeeld werd. Er werd met passie in een enorm hoog tempo gespeeld. Een echte engelse wedstrijd zou je zeggen. Het was Leeds United dat een overwicht creerde en de eerste kansen waren dan ook voor de Engelsen. Maar zowel Viduka als Kewell vond de uitstekende Patrick Lodewijks op hun weg. Halverwege de 1e helft kreeg Leeds een enorme kans. Bouma kopt onder de bal door waardoor de Leeds-aanvaller vrij voor kan geven en Kewell vrij kan inschieten. Gelukkig schiet hij de bal hoog over. PSV doet wel redelijk goed mee, dat eerste deel van de eerste helft, maar tot echte kansen leidt dit niet. Die komen iets later. PSV wordt langzaam sterker en onttrekt zich meer en meer onder de druk van Leeds vandaan. Lucius krijgt na een mooie PSV-aanval een goede mogelijkheid, maar hij schiet via een verdediger net naast. In het verloop van die eerste helft gaat het spel steeds meer op en neer. Kewell, Bowyer en Viduka krijgen kansjes, maar bij elke bal op goal is het Lodewijks die steeds opnieuw in de weg staat. Samen met de uitstekende Lucius was Lodewijks in die eerste helft uitblinker aan PSV-kant. PSV krijgt nog een goede kans, als Ooijer uit een voorzet van Van Bommel net naast kopt. Zo gaan beide ploegen met 0-0 rusten.
De 2e helft begon zoals de eerste eindigde. Met ongewijzigde teams was het een enerverende wedstrijd. Bowyer was vlak na rust dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal werd gered door, opnieuw, Lodewijks. PSV ging de wedstrijd steeds meer naar zich toe trekken. Met goed positiespel en een fantastische bezieling werd Leeds meer en meer onder druk gezet. Dit resulteerde ook in steeds betere kansen. Van Bommel werd mooi vrijgespeeld door Rommedahl, hij omspeelde de keeper, maar vond de uitstekende verdediger Ferdinand op zijn weg. Even later opnieuw een goede aanval van PSV, de bal werd teruggelegd op Kezman en de 0-1 leek te vallen. Het was echter Martyn die in de weg stond en de bal naast tikte. Leeds kwam er steeds minder uit, met name omdat PSV over een betere conditie leek te beschikken en het tempo en de druk hoog kon houden. Een kwartier voor tijd kreeg Vennegoor misschien wel de beste kans van de wedstrijd. Na enkele verdedigers uitgespeeld te hebben schoot hij de bal echter voorlangs. Langzaam maar zeker ging iedereen zich opmaken voor een verlenging. Veel kansen, veel spanning, en bijna 180 minuten geen doelpunten. PSV besloot dat dat lang genoeg was geweest. In de laatste minuut van de officiele speeltijd werd Lucius vrijgespeeld door Van Bommel. Lucius schoot op de lat, maar Vennegoor of Hesselink was er als de kippen bij om de 0-1 vallend binnen te koppen. Met nog 1 a 2 minuten te spelen was de buit dus binnen. Leeds United moest nu 2x scoren en dat was onmogelijk. PSV ging sensationeel door naar de kwartfinale door Leeds United uit te schakelen. Een absolute topprestatie en zeker niet onverdiend.
Omdat Feyenoord Glasgow Rangers uitgeschakeld had, spelen we nu in de kwartfinale tegen de Rotterdammers. Zo doemt opnieuw De Kuip, en Feyenoord op. Een prachtig vooruitzicht. En een kraker, want Feyenoord en PSV zijn, zo bleek in de twee eerdere ontmoetingen dit seizoen, aan elkaar gewaagd. Het seizoen wordt steeds leuker, en wie had dat in oktober kunnen denken?

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.