Geel: Hofland (PSV), Van Wonderen (Feyenoord)

PSV: Ronald Waterreus, Andre Ooijer, Jan Heintze (Giorgi Gakhokidze \'56), Wilfred Bouma, Kevin Hofland, Kasper Bogelund, Marc van Bommel, Theo Lucius (John de Jong, \'73), Jan Vennegoor of Hesselink (Arnold Bruggink, \'83), Mateja Kezman, Dennis Rommedahl

Feyenoord: Edwin Zoetebier, Brett Emerton, Glenn Loovens, Tomasz Rzasa, Kees van Wonderen, Paul Bosvelt, Shinji Ono, Robin van-Persie, Jon Dahl Tomasson (Johan Elmander, \'82), Pierre van Hooijdonk, Bonaventure Kalou (Ebi Smolarek, \'78)

teleurstellende wedstrijd in kwartfinale UEFA Cup

PSV moeizaam naar 1-1

(Door: Joris Westerbeek)

De tijd was eigenlijk te kort om er lekker naar toe te leven maar toch leefde de eerste kwartfinale van de Europacup tussen PSV en Feyenoord enorm. Het was voor het eerst sinds tijden dat het Philips Stadion in een Europese wedstrijd was uitverkocht. En ruim van tevoren was het ook al erg druk in en rond en stadion. De sfeer zat er voor de wedstrijd al goed in. Iedereen was klaar voor weer een PSV-Feyenoord. In de aanloop naar dit duel was de enige tegenvaller voor Gerets dat Vogel voorlopig uitgeschakeld is. Maar Heintze was er weer bij, enéen passané speelde hij zijn 500e wedstrijd voor PSV. Een mooi aantal. Heintze verving in deze wedstrijd dus Vogel, en verder startte Gerets met de vertrouwde namen:
Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, Lucius, Bouma; Vennegoor of Hesselink en Kezman.
Het was Feyenoord dat beter startte in de rommelige openingsfase. Het eerste gevaarlijke moment was dan ook voor Feyenoord, dat Van Persie op de buitenkant van de paal zag schieten. PSV kwam langzaam iets beter in de wedstrijd en het werd weer een wedstrijd zoals de twee voorgaande eigenlijk. Veel duels op het hele veld en weinig verschillen. Op het middenveld was het echter wel opvallend dat Feyenoord, met name door een uitblinkende Ono, de overhand had. Hierdoor bleef Feyenoord de betere ploeg. PSV lijkt wel te gespannen te spelen, alsof de druk van het favoriet zijn te groot is. Feyenoord wint daarom ook de meeste duels en oogt zeker frisser. Toch creeren beide ploegen weinig kansen. PSV krijgt na ruim een kwartier de eerste goede mogelijkheid, maar Van Bommel schiet een metertje naast. Aan de andere kant heeft PSV geluk dat Van Hooijdonk eerst niet scherp genoeg is, en later Waterreus goed redt als Van Hooijdonk helemaal is vrijgelaten. Na ongeveer een half uur weer een mooi moment van PSV. Bouma zet met een mooi steekpassje Vennegoor of Hesselink aan het werk, maar zijn volley gaat over. Het is een wedstrijd met veel strijd en weinig goed voetbal. Bij PSV is het typerend dat passes van veelal vijf tot tien meter nog niet eens fatsoenlijk aankomen. Vlak voor rust krijgt PSV via Vennegoor of Hesselink nog een mogelijkheid, maar Zoetebier redt. Na drie minuten blessuretijd speelt PSV rustig de bal rond in afwachtig van het fluitsignaal. Hofland besluit het te rustig aan te doen en verspeelt knullig de bal aan Tomasson. Zijn schot wordt nog gered door Waterreus, maar in de rebound kan Van Hooijdonk eenvoudig de 0-1 maken. En zo loopt PSV voor rust toch nog averij op. Collina laat nog net aftrappen, maar dan is het ook meteen rust.
De 2e helft wordt gestart met twee ongewijzigde teams. PSV start de 2e helft veel beter dan de eerste. Vlak na rust is het dan ook al 1-1. Van Bommel verdedigt met een lange bal uit. Hij valt zo gelukkig, dat Kezman hierdoor alleen op Zoetebier af kan. Hij faalt niet in de afronding en het is weer gelijk. PSV lijkt dan door te gaan drukken en zet Feyenoord helemaal vast op eigen helft. Het creeert zo een overwicht, maar zonder echte kansen te creeren. Dit duurt echter niet lang, hooguit een kwartier. Langzaam kantelt de wedstrijd dan weer iets in het voordeel van Feyenoord. Het krijgt via Van Hooijdonk een goede kans, maar deze kopt uit een goede positie de bal net over. Zo komt PSV met de schrik vrij. Toch lukt het PSV niet om de wedstrijd echt volledig naar zijn hand te zetten. Vooral door vroeg storen van Feyenoord komt PSV regelmatig al in de opbouw in de problemen. Toch krijgt ook Feyenoord weinig uitgespeelde kansen. Met name omdat Andre Ooijer bij PSV de verdediging opnieuw ijzersterk leidt. Na iets meer dan een uur komt Gakhokidze Heintze vervangen. De jubilaris was nog niet op zijn oude topniveau. Nadat ook John de Jong was ingevallen, voor Lucius, kreeg PSV weer meer grip op de wedstrijd en ontstaan er in de slotfase nog wat kleine kansjes voor PSV. Eerst is het Van Bommel die uit een vrije trap rakelings over schiet. En vlak voor tijd is het Rommedahl, die zijn schot net over zag gaan.
En zo bleef het 1-1 in Eindhoven. Normaal gesproken zou je zeggen, een gunstig resultaat voor Feyenoord, minder gunstig voor PSV, maar deze twee ploegen zijn zo aan elkaar gewaagd dat er nog van alles mogelijk is. Weliswaar heeft Feyenoord deze wedstrijd nipt op punten gewonnen, volgende week in De Kuip kan het precies omgedraaid zijn. Ondanks de 1-1 is PSV nog verre van kansloos voor een halve finaleplaats in de Uefacup.
Echter zal dit wel zonder Hofland moeten gebeuren, die tegen een, opnieuw, domme kaart aanliep. Het was zijn derde gele kaart en hij is daardoor voor de return in De Kuip geschorst. Hij krijgt dus een week rust, aangezien hij aanstaande zondag voor de wedstrijd tegen Vitesse ook al geschorst is. En dat is wel de belangrijkste wedstrijd nu, want willen we nog mee blijven doen om het kampioenschap, dan moet er gewoon gewonnen worden in Arnhem. En ook voor de moraal zou het erg goed zijn, dus zondag moet alles weer op scherp staan.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.