De Graafschap: Postma, Nok, Bakens, Vreman, Berck Beelenkamp, v.d.Brom, Meerdink, v.Leerdam, Turpijn, v.Vossen, Valeev

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer (Faber 73), Hofland, Bouma, Rommedahl, Vogel, v.Bommel, Ramzi (Vennegoor 46), Kezman Bruggink

Gelijkspel tot slot van competitie

Seizoensafsluiting in stijl

(Door: Joris Westerbeek)

Zou het mirakel van Utrecht een vervolgverhaal krijgen in Doetinchem. Dat was de grote vraag voorafgaand aan het duel tussen De Graafschap en PSV. Voor de titel moesten de Eindhovenaren immers zelf winnen en moest NEC tegen Ajax stunten. Zowel spelers als trainer lieten voorafgaand aan de wedstrijd duidelijk blijken dat ze er nog in geloofden. Gerets had in de aanloop van het duel slechts twee problemen, reserves Nikiforov en Addo bleken niet mee te kunnen doen. PSV speelde dus in de sterkste opstelling, met Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Ramzi; Kezman en Bruggink. PSV startte zoals het altijd start. Fel op de bal en druk op de tegenstander. De eerste kansjes waren dan ook voor PSV, maar het vizier stond niet scherp genoeg. Ook omdat met name in de hoeken de buitenspelers ontzettend moeilijk konden voetballen door het drijfnatte veld. Er moest vaak voor de voorzet gekozen worden, de achterlijn halen was nagenoeg onmogelijk. De Graafschap kwam langzaam iets beter in de wedstrijd en kreeg rond de 10e minuut een vrije trap op de punt van de zestien. Overigens heel makkelijk gegeven door Van Hulten, nadat Hofland een overtreding zou hebben gemaakt. Nietemin is het De Graafschap dat tegen de verhouding in op voorsprong komt. De vrije trap wordt voorgegeven en Meerdink kan vrij inkoppen: 1-0. PSV gaat dan op jacht naar de gelijkmaker, echter zonder al te veel overtuiging. De Graafschap wint de meeste duels en daardoor ontstaat er een duel op het middenveld. Toch blijft PSV wel kansen krijgen. Met name Bruggink, die zelfs alleen voor de doelman te lang treuzelt, waardoor een verdediger de bal nog van de lijn kan halen, en Van Bommel met enkele goede schietkansen faalden in de afwerking. Wat dat betreft gaf De Graafschap in die 1e helft een lesje in effectiviteit. Want vlak nadat Ajax in Nijmegen op voorsprong is gekomen, komt De Graafschap op 2-0. Het is Van Vossen die een typerende actie maakt, niemand pakt hem goed aan, en hij geeft de bal voor, waarna Meerdink voor zijn en De Graafschaps tweede tekende. PSV leek er daarna helemaal niet meer in te geloven, en het was feest in Doetinchem. Alleen voor de verkeerde clué Vlak voor rust scoorde Ajax ook nog de 0-2, waardoor Ajax met 2-0 voor en PSV met 2-0 achter ging rusten. Dat had dus precies andersom moeten zijé
PSV start de 2e helft met Jan Vennegoor of Hesselink voor de wederom falende Ramzi. De supporters zingen onder andereéWe willen bloed, zweet en traneé enéVechten voor je geldé wat genoeg zegt over de slappe vertoning van de 1e helft. Prijzenswaardig is het dat de spelers het goed oppakken en inderdaad gaan knokken voor een beter resultaat. De Graafschap wordt van het begin af aan vastgezet en PSV gaat op jacht naar de gelijkmaker. Na wat kleine kansjes valt zén tien minuten na rust de 2-1. Het is Dennis Rommedahl die met een prachtig bekeken schot doelman Postma kansloos laat. PSV geeft daarna nog wat extra gas bij. De gelijkmaker kan dan ook nauwelijks meer uitblijven. Na iets meer dan een uur is het dan ook weer gelijk. Het is opnieuw Rommedahl die op rechts goed doorgaat, goed voorgeeft en Kezman zijn 15e laat maken. PSV speelt nu ook voor de winst. Ook al doet het er niet meer toe, de strijd is weer terug. Eigenlijk is dit ook tekenend voor het hele seizoen. Eigenlijk begint PSV pas met het tonen van strijd als het net te laat is. PSV is nog een paar keer dicht bij de winnende treffer. Met name Bruggink, die een vrije trap via de keeper op de lat zien belanden, is dichtbij. Nadat duidelijk wordt dat AZ voorstaat in Den Bosch, en De Graafschap sowieso zeker is, wordt het gezellig op de tribunes en bloedt de wedstrijd dood. Beide ploegen lijken vrede te hebben met het gelijke spel. En zo blijft het 2-2. Omdat het in Nijmegen 0-2 blijft, zit er voor PSV dit jaar niet meer dan de 2e plaats in. En na zén desastreus begin is dat eigenlijk nog best een knappe prestatie.
Nu is het te hopen dat de beleidsbepalers van PSV wel het een en ander geleerd hebben van dit seizoen. En dat deze ploeg behoefte heeft aan een kwaliteitsinjectie. Met name winnaars, killers, zijn van harte welkom in Eindhoven. Mooi weer voetballers hebben we genoeg, een of twee erbij met een over-mijn-lijk mentaliteit zo helemaal niet zo verkeerd. Maar wie? Ik zou het niet weten, maar ik neem aan dat er binnen PSV mensen genoeg zijn die het wel weten.
Fijne vakantie en tot volgend jaar. Houdoe en bedankt!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.