Excelsior: Malkowski, Buijs (Nouwen ('85), Breuer, Olfers, Mtiliga, Van Dieren, Holman, Boutahar (El Hamdaoui '62), Swerts, Lopes, Pinas

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma, Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben (Robben '88), Bruggink(Ramzi '74), Kezman (Vennegoor of Hesselink '74)

Makkelijke overwinning van PSV in Rotterdam

(Door: RvW)

PSV had zaterdagavond in Rotterdam een makkelijke start van de competitie. Excelsior was geen partij voor PSV. Al na 17 minuten had PSV het klusje geklaard en stond PSV op 0-2 door doelpunten van Van Bommel en Bruggink. Daarna zakte de wedstrijd bij vlagen weg en kwam PSV niet meer in de problemen.

Guus Hiddink wijzigde zijn team op een positie ten opzichte van het elftal dat vorige week de strijd om de Johan Cruijff Schaal verloor. Robben nam de positie van linkshalf over van Gakhokidze.

Opstelling PSV: Waterreus, Bégelund, Ooijer, Hofland, Bouma, Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben, Bruggink en Kezman.

Excelsior begon sterk aan de wedstrijd. In de eerste minuut kwam Pinas al vrij voor de goal van waterreus. De PSV keeper redde echter bekwaam en voorkwam daarmee een vroge achterstand. PSV was daardoor direct wakker en zette vervolgens de eerste helft naar haar hand.

Mark van Bommel opende na 3 minuten de score voor PSV. Hij profiteerde van een verdigingsfout van Buijs die de bal verkeerd wegkopte, Van Bommel kon de 0-1 makkelijk intikken. Tegen de Feyenoord talenten kwam het eigenlijk vervolgens geen moment in de problemen. PSV was heer en meester. Het was dan ook geen verrassing dat het na 17 minuten op 0-2 kwam. Arnold Bruggink schoot een vrije trap goed in achter de twijfelende doelman Malkowski.

PSV kreeg vervolgens in de eerste helft diverse kansen om uit te lopen naar de 0-3 en de wedstrijd definitief te beslissen. Met name Rommedahl en Robben kregen open kansen op die 0-3 maar de scherpte in de afronding ontbrak in het vervolg van de eerste helft.

Excelsior liet in het vervolg van de eerste helft zien dat het over een aantal talentvolle spelers beschikt via aardige individuele acties. Voorin goldt dat met name voor Holman die twee keer zeer gevaarlijk was. Bij een actie bracht Hofland de aanvaller in het strafschopgebied uit balans en mocht blij zijn dat de scheidsrechter de wedstrijd door liet spelen. De ploeg liet echt ook zien dat het nog te licht is om het topploegen als PSV echt in gevaar te brengen. PSV speelde niet groots maar bleef makkelijk overeind en had verder uit moeten lopen dan de 0-2 die er nu op het scorebord stond. Met name de backs hadden het moeilijk tegen de snelle Robben en Rommedahl.

Guus Hiddink bracht in de tweede helft geen wissels. De tweede helft begon mat en slapjes. Pas halverwege de tweede helft kwam de wedstrijd weer tot leven en ontstonden er kansen aan beide kanten. Excelsior zocht de goal van PSV meer op en PSV kreeg daardoor meer ruimte voorin.

Guus Hiddink bracht vervolgens Jan Vennegoor of Hesselink en Adil Ramzi in voor het ietwat tegenvallende duo Bruggink en Kezman. Zij konden echter in het vervolg, de laatste 20 minuten, geen stempel meer drukken op de wedstrijd.

Het zou dan ook 0-2 blijven in Rotterdam. De 3 punten kunnen dan ook mee naar Eindhoven. PSV liet zich niet verrassen door de jonge talenten van Feyenoord door de wedstrijd al snel te beslissen. In het vervolg zakte de concentratie echter terug en verzuimde de ploeg om verder uit te lopen. Een duidelijk aandachtspunt voor Guus Hiddink, maar met de drie punten op zak zal daar nog niet teveel om gemaald worden.

[later meer]

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.