Geel: Meerdink, Opdam (AZ), Vogel, Hofland, Robben (PSV)

AZ: Moens, Tobiasen, Wijker, Lindenbergh, De Cler, Meerdink, Perez, Van Galen, Robbemond, Elkhattabi, Nelisse

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer (Faber '67), Hofland, Bouma, Van Bommel, Vogel (Van der Schaaf '64), Bruggink, Rommedahl, Kezman, Robben (Vennegoor of Hesselink '76)

PSV niet in de problemen in Alkmaar

(Door: Joris Westerbeek)

Ruim twee weken na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Groningen vervolgde PSV de competitie met de uitwedstrijd tegen AZ. Zonder de geblesseerden Leandro, Wilson en Gakhokidze, maar met Ooijer, Hofland en Van Bommel startte PSV in Alkmaar een serie van 8 wedstrijden in 25 dagen, waaronder 3 Champions
League wedstrijden. Een goed begin zou erg welkom zijn! AZ uit kostte PSV vorig seizoen nog twee punten, er werd maar tenauwernood gelijkgespeeld, en dat moest beter. PSV startte de wedstrijd in de gebruikelijk opstelling van de laatste wedstrijden:
Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Kezman en Bruggink.

Beide ploegen startten met duidelijke bedoelingen, 3 punten halen. Hierdoor ontstond er een leuke open wedstrijd met PSV als betere ploeg. Vroeg storend zetten ze AZ vaak onder druk. Maar omdat er af en toe niet goed werd doorgesloten werd het ook dreigend voor het doel van Waterreus. Het is PSV dat de score net binnen het kwartier opent. Het is een vrije trap van Vogel die door doelman Moens niet goed kan worden verwerkt. Zo krijgt Ooijer de kans op de 1-0 aan te tekenen en dat doet hij. Hierna krijgt PSV wel wat meer kansjes waar meestal Bruggink bij betrokken was. Hij voelt zich zichtbaar beter in zijn nieuwe rol. Hij verovert ballen en staat regelmatig aan de basis van een aanval. Hij schiet zelf een keertje net naast en brengt medeaanvallers in stelling. Toch is het AZ dat vlak bij de gelijkmaker is. Een dekkingsfout van Ooijer geeft El Khattabi de kans om de 1-1 aan te tekenen, maar hij schiet ruim over. 10 minuten voor rust is het PSV dat de score verdubbelt. Bruggink speelt Rommedahl vrij. De Deen behoudt het overzicht en stelt Kezman in staat zijn 1e competitiedoelpunt te maken. Een vaak succesvolle tandem. Zo blijkt ook enkele minuten later, want het is opnieuw Bruggink die een bal goed verovert en Rommedahl aanspeelt. Deze zet de hele verdediging van AZ, inclusief doelman Moens, op het verkeerde been door niet te schieten maar af te spelen aan Kezman. Deze heeft geen probleem zijn 2e en PSVs 3e aan te tekenen. En 0-3 is ook de ruststand.

PSV begint ongewijzigd aan de 2e helft en vlak na rust moet Robben eigenlijk 0-4 maken. Hij treuzelt echter zo lang, dat hij tegen de keeper aanschiet. AZ wordt dan wat sterker maar echt gevaarlijk wordt het niet. Ze komen eigenlijk maar tot de zestien. Ongeveer een half uur voor tijd wordt eerst Vogel en daarna Ooijer gewisseld. Van der Schaaf met zijn debuut en Faber zijn hun vervangers. PSV doet eigenlijk te weinig meer met de ruimte die het krijgt en het lijkt dat het vizier al een beetje op de volgende wedstrijd gericht wordt. Waterreus krijgt in die tweede helft toch nog een bal op goal, maar het schot van Perez wordt goed gekeerd door de beste keeper van Nederland! Vijf minuten voor tijd mag invaller Vennegoor of Hesselink ook nog zijn doelpuntje meepikken. Uit een uitstekende voorzet van Bouma kopt hij goed de 0-4 binnen. Zo haalt PSV uit deze wedstrijd een optimaal resultaat.

Na de derde overwinning komt staat PSV weer bovenaan met een goed doelsaldo van 7 voor en 0 tegen. Vooral die nul staat wel erg goed. De ploeg gaat met steeds meer vertrouwen voetballen en dat is merkbaar aan het spel. Er zit een goede progressie in. Maar zoals Hiddink na de wedstrijd al zei, er moet nog wel een en ander verbeterd worden om volgende week, bij de start van de Champions League goed voor de dag te komen. Maar, zoals Hiddink niet vermeldde, eerst wacht RKC en ook die ploeg is nog steeds ongeslagen. Zaterdag dus naast de eerste Brabantse Derby ook een echte topper in Eindhoven! Kijken wie er afhaakt in de ongeslagen reeks.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.