AJ Auxerre: Cool, Radet, Mexes, Boumsong, Jaures, Lachuer, Faye, Tainio, Fadiga, Kapo, Benjani

PSV: Ten Rouwelaar, Bogelund, Ooijer, Heintze, Bouma, Hofland, Rommedahl, Van der Schaaf (Lucius '40), Vogel, Bruggink (Leandro '86), Kezman.

PSV begint met gelijkspel in Champions League

Redelijke start met opnieuw geen tegengoal

(Door: Joris Westerbeek)

Naar de eerste Champions League-wedstrijd was lang uitgekeken. Net als vorig seizoen startte PSV met een uitwedstrijd in Frankrijk, dit keer tegen Auxerre. In de aanloop naar dit duel werd volop gespeculeerd over de ware kracht van PSV. Dat die eigenlijk nu moest gaan blijken. 4 wedstrijden, 12 punten, 11 doelpunten voor en 0 tegen is leuk, maar wat stelt het internationaal voor? De dag voor de wedstrijd was er tegenslag voor PSV. Doelman Waterreus raakte geblesseerd en het was dusdanig ernstig dat niet hij maar debutant Ten Rouwelaar het doel van PSV mocht proberen schoon te houden. Waar iedereen voor het seizoen bang voor was gebeurde nu, een onervaren doelman moet in de Champions League voor de leeuwen! Omdat Van Bommel geschorst was deden er toch twee belangrijke spelers niet mee. Hiddink had verder in zijn opstelling gekozen voor routine, dus met Heintze-Bouma op de linkerflank, in plaats van Robben, Gakhokidze of Ramzi met Bouma als linksback. Met Van der Schaaf in plaats van Van Bommel en verder de vertrouwende was de basiself compleet: Ten Rouwelaar; Bogelund, Ooijer, Hofland, Heintze; Rommedahl, Van der Schaaf, Vogel, Bouma; Bruggink en Kezman.
Auxerre startte sterk en probeerde PSV te overrompelen, maar de Eindhovenaren kregen al gauw grip op de wedstrijd. Een enkeling, met name Van der Schaaf, startte het duel iets te fanatiek, en hij moest dat dan ook bekopen met een gele kaart. Jeugdige onbezonnenheid, maar daardoor wel zichzelf beperkend. Nog zén overtreding en je benadeelt ook het team heel erg. Diezelfde Van der Schaaf kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Een aanval over rechts kwam in de kluts terecht en de bal viel voor de voeten van de oud-Vitessenaar. Hij schoot echter onbesuisd huizenhoog over. Op dit niveau een goede kans, die je niet veel krijgt in een uitwedstrijd. Hier had hij dus zorgvuldiger mee om moeten gaan. Het eerste werk voor Ten Rouwelaar kwam halverwege de eerste helft, maar toen mocht hij ook direct goed aan de bak. Slordig balverlies van Kezman leidde een counter in, waardoor de spits van Auxerre alleen op Ten Rouwelaar af kon. De doelman bleef echter heel goed kijken en bleef zo in deze één tegen één situatie overeind. De rebound kon door Ooijer van de doellijn worden gered. Een opsteker voor de jonge debutant en ook voor PSV. PSV bleef de eerste helft domineren en controleren, en uit een voorzet van Kezman had Rommedahl de 0-1 op de schoen, maar zijn schot was te slap. Vlak voor rust liet Van der Schaaf zich weer even gaan, en hij maakte een overtreding rijp voor een gele, en dus rode kaart. De scheidsrechter toonde echter clementie en dit was voor Hiddink het sein om nog voor rust in te grijpen en Lucius in te laten vallen voor Van der Schaaf. Eenépreventieve maatregeé zou Hiddink later zeggen. Zo gingen beide ploegen in evenwicht, 0-0 en 11 tegen 11, rusten.
De 2e helft startte met ongewijzigde ploegen en een ongewijzigd spelpatroon. PSV controleerde en het leek wel of de Eindhovenaren thuis speelden. Er onststonden ook meer kansjes en een grote kans voor Kezman. Weggestuurd door Bruggink kon hij alleen op de doelman van Auxerre af, maar hij faalde en schoot tegen de doelman op. Even later had diezelfde Kezman pech dat een goed schot van Bouma zo werd gekeerd dat het net niet voor de voeten van de Joegoslaaf viel. Ook de Franse doelman stond zijn mannetje, zo bleek later nog op een schot van Bruggink. Naarmate de 2e helft vorderde werden de Fransen iets sterker en Ten Rouwelaar moest nog een keer goed uitkomen om erger te voorkomen. Vlak voor tijd moest hij zich nog een keer goed strekken om een droomdebuut niet alsnog in een nachtmerrie te laten eindigen, toen een voorzet van de fransen zodanig van richting werd veranderd door Bogelund, dat die bijna in het doel viel. Het handje van Ten Rouwelaar was net voldoende. Zo eindigde de wedstrijd zoals hij begon in 0-0.
Na afloop gemengde gevoelens. Een goed resultaat om mee te beginnen, en uitstekend debuut van Ten Rouwelaar, maar met iets meer geluk en scherpte had er ook een kleine overwinning in gezeten. En tegen de op papier zwakste in de poule kan dat wel eens gevolgen hebben. De conclusie valt nu nog niet te trekken. Nu volgen twee thuiswedstrijden tegen Arsenal en Dortmund, waar PSV in een droomscenario een hele grote stap richting de tweede ronde zou kunnen zetten. Maar eerst wacht Zwolle, en dat je daar ook niet zomaar even van wint hebben ze in deze nog jonge competitie al een aantal keer laten zien. PSV zal ook zaterdag weer stevig aan de bak moeten om de goede start van het seizoen een goed vervolg te geven. Maar toch, na de ietwat teleurstellende wedstrijd om de WvdK-schaal, 5 wedstrijden gespeeld, 4 gewonnen, 1 gelijk en nog geen doelpunten tegen. Het is een goede serie waar PSV mee bezig is! Dat geeft veel hoop voor het vervolg van het seizoen.

Voor een verslag van minuut tot minuut: bekijk verslag UEFA.com

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 16 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.