FC Zwolle: Van der Werff, Doesburg, Schol (Van Steeg '74), Kras, Van der Haar, De Ridder, M.Roelofsen (Ravensberger '46), Tsvetkov (Bosschaert '82), Lim-Duan, R.Roelofsen, Promes
PSV: Ten Rouwelaar, Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma, Rommedahl (Robben '87), Van Bommel (Lucius '87), Vogel, Leandro, Bruggink (Venngoor of Hesselink '61), Kezman

Makkelijke overwinning in Zwolle; eerste tegendoelpunt in competitie

Topvorm Kezman doorslaggevend

(Door: Joris Westerbeek)

FC Zwolle-PSV was zén wedstrijd die gespeeld moest worden, maar liever niet. Een competitiewedstrijd tussen twee Champions League-wedstrijden door is altijd wat lastiger voor de motivatie. PSV moest in Zwolle aantreden zonder de nog steeds niet fitte Wilson en de nog geblesseerde doelman Waterreus. Zo mocht Jelle ten Rouwelaar in zijn vertrouwde Zwolle zijn competitiedebuut maken. Verder had Leandro op basis van goede trainingen een basisplaats afgedwongen. Deze twee vulden de vertrouwde 9 aan, zodat PSV startte in de volgende opstelling: Ten Rouwelaar; Bogelund, Ooijer, Hofland, Bouma; Rommedahl, Vogel, Van Bommel, Leandro; Kezman en Bruggink.

PSV startte sterk en zette Zwolle van de aftrap af onder druk. Met pressievoetbal werd Zwolle teruggedrongen en PSV kreeg meteen een paar kleine kansjes. Al in de 10e minuut was de 0-1 een feit. Een goede actie van Leandro mondde uit in een fraai schot van Kezman, die daarmee de doelman kansloos liet en zijn zesde van het seizoen aantekende. PSV had zo wat het wilde: een snelle voorsprong. PSV bleef doorgaan, en dat resulteerde onder meer in een hele goede kans voor Rommedahl. De snelle Deen bleef echter alleen voor de keeper niet koel genoeg en zodoende kon de keeper redding brengen. Naarmate de eerste helft vorderde, verslapte de concentratie van PSV. Een terugspeelbal van Rommedahl vanaf de helft van Zwolle was tekenend. Het was dat Vogel goed oplette en zo een kans van Zwolle kon verijdelen, maar dit had een waarschuwing moeten zijn. Dat was het niet, en Zwolle werd brutaler. Makkelijk combinerend werden ze steeds gevaarlijker. Eén combinatie strandde in schoonheid in de zestien, een andere eindigde in een kopbal van een Zwolle-aanvaller, maar dit was geen probleem voor Ten Rouwelaar. Zo gingen de ploegen rusten met 0-1.

PSV begon de tweede helft zoals het de eerste eindigde, met dezelfde spelers, maar belangrijker, met dezelfde instelling. Ze maakten het zichzelf zo onnodig moeilijk. Zo kon het zelfs, en daar kon je op wachten, dat Zwolle vlak na rust langszij kwam. Slordig balverlies, een dekkingsfout, en Promes stond vrij voor Ten Rouwelaar. De vervanger van Waterreus was kansloos op de schuiver van Promes, 1-1. Het eerste tegendoelpunt van het seizoen. Gelukkig viel de treffer vlak na rust en kon PSV zich herpakken. Dat gebeurde ook. PSV pakte het tempo en de strijdwijze van het begin van de wedstrijd weer op en Zwolle werd weer vastgezet. Ook Hiddink vond ingrijpen noodzakelijk en hij wisselde Bruggink voor Vennegoor of Hesselink. PSV kreeg weer kansjes en werd met name via Rommedahl een aantal keer gevaarlijk. De kwaliteit van zijn shirt werd regelmatig getest, waarvoor de matige scheidsrechter, onze grote vriend Van Egmond, steeds weer weigerde voor te fluiten. Het was Kezman die met een individuele actie PSV weer op voorsprong zette. Hij stuurde drie Zwollenaren het bos in en met een bekeken schot liet hij ook de goede doelman van Zwolle kansloos. Zijn zevende treffer alweer in de laatste drie wedstrijden. PSV bleef nu goed doorgaan en het was wachten op PSés derde treffer. Een prachtige steekpass van Leandro werd goed verwerkt door Van Bommel, maar de keeper stond een schitterende goal in de weg. Even later was het wel raak. Rommedahl ging opnieuw goed door, en behield het overzicht. Hij legde terug op Vennegoor of Hesselink en deze schoot PSV in veilige haven, 1-3.

In de laatste minuten kregen Lucius en Robben ook nog even speeltijd. Zij vervingen resp. Van Bommel en Rommedahl. Zo bleef PSV ook na 5 wedstrijden ongeslagen, en deelt het nog steeds de koppositie met Ajax.

De belangrijkste doelstelling van voor deze wedstrijd, 3 punten en geen blessures, was hiermee gehaald. Nu is het toeleven naar de kraker van woensdag, als Arsenal op bezoek komt in Eindhoven. Als het goed is is Waterreus er dan ook weer bij, zodat PSV op zijn sterkst kan aantreden tegen een van de beste teams van Europa van dit moment. Laten we hopen dat PSV boven zichzelf kan uitstijgen en een minimaal een punt in Eindhoven kan houden. En dan is het de 3e en 4e wedstrijd in de poule, tegen Dortmund, die zal bepalen of PSV door kan naar de volgende ronde, of moet strijden voor een Uefa Cup-plaats. Maar laten we eerst woensdag maar eens afwachten. De ploeg heeft momenteel veel zelfvertrouwen en met de steun van het thuispubliek is er van alles mogelijk.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.