Geel: Ooijer, Vennegoor of Hesselink (PSV), Laurent (Arsenal)

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Hofland (Vennegoor '46), Heintze (Lucius '62), Rommedahl, Vogel (Leandro '27), Van Bommel, Bouma, Bruggink, Kezman
Arsenal: Seaman, Keown (Cygan '10), Campbell, Lauren, Gilberto, Vieira, Cole, Ljungberg, Bergkamp (Kanu '79), Wiltord, Henry

PSV fouten keihard afgestraft

Na 20 seconden al achter de feiten aan

(Door: Joris Westerbeek)

Een examen noemde Hiddink het vooraf. De thuiswedstrijd van PSV tegen Arsenal. Eén van de beste ploegen van Europa van dit moment. PSV kon, op Wilson na, beschikken over de voltallige selectie. Ook Waterreus was weer hersteld van zijn hamstringblessure. PSV keek uit naar deze wedstrijd, en het zou tevens de eerste echte test van het seizoen worden. PSV startte in de opstelling die verwacht werd, zogezegd in de Auxerre-variant, dus met Heintze-Bouma op de linkerflank. De opstelling zag er als volgt uit: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Bouma; Kezman en Bruggink.
PSV startte belabberd aan de wedstrijd en hielp mee om Arsenal het record van snelst gescoorde doelpunt in de Champions League te laten bezitten. Na 20 seconden! was het al 0-1. Vogel verspeelde op knullige wijze de bal, Ooijer greep half in en toen was het voor Henry en Gilberto een koud kunstje om voor een snelle tegenvaller voor PSV te zorgen. PSV pakte daarna toch wel de wedstrijd goed op, en binnen 2 minuten had het alweer gelijk kunnen zijn als Kezman na goed voorbereidend werk van Rommedahl iets meer geluk en koelbloedigheid had gehad. Nu kopte hij naast. Het bleef PSV dat de aanval bleef zoeken, maar de ploeg bleef ook heel slordig spelen. Breedtepassjes waren vaak te slap of kwamen niet aan. Met name Johann Vogel speelde een zeer ongelukkige wedstrijd, en hij leidde meerdere malen een gevaarlijke aanval van Arsenal in. De enige keer, naast die goal, dat er in die eerste helft echt een kans uit ontstond greep Waterreus goed in. Het was Hiddink die Vogel uit zijn lijden verlostte en hem halverwege de eerste helft wisselde voor Leandro. Hierdoor ging Van Bommel iets defensiever spelen. PSV bleef de betere ploeg, en het was opnieuw Kezman die een goede kans kreeg. Alleen voor Seaman miste hij echter net die koelbloedigheid die hij in de competitie wel heeft, en Seaman kon redden. Ook Bruggink was nog een keer dichtbij de gelijkmaker, sterker hij scoorde, maar zijn goal werd, terecht, afgekeurd wegens hands. Voor rust kreeg PSV nog een goede mogelijkheid op de gelijkmaker en weer was het Kezman die nu een voorzet van Rommedahl voorlangs kopte. Op slag van rust kreeg PSV met opnieuw tegenslag te kampen. Hofland raakte geblesseerd. In de kleedkamer bleek dat hij niet verder kon.
PSV startte dus de 2e helft met 1 wissel. Hiddink gokte, mijns inziens veel te vroeg, door Vennegoor of Hesselink in te laten vallen voor Hofland. PSV startte de 2e helft zodoende met Van Bommel centraal achterin en Leandro en Bruggink centraal op het middenveld. PSV was duidelijk zoekende en kon maar niet vinden. De balans in het elftal was volledig weg. Dit was duidelijk een zeer ongelukkige wissel van Hiddink geweest. Arsenal kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en creéerde ook goede kansen. Tweemaal stond Waterreus goed in de weg. Halverwege de 2e helft viel dan toch de te verwachten 0-2. Het was Arsenal dat goed profiteerde van balverlies op het middenveld bij PSV en Ljungberg liet zien hoe je met een goede kans op dit niveau om moet gaan. Hij maakte eenvoudig de 0-2. Vanaf dat moment was de wedstrijd gelopen en was het voor PSV zaak om niet af te gaan. Met name Bogelund, Ooijer en Bouma, die een linie gezakt was omdat Heintze gewisseld was voor Lucius, konden nog enkele keren onheil voorkomen, maar het was toch de extra klasse van Henry, die voor de uiteindelijke eindstand van 0-4 zorgde. Een afgetekende overwinning voor Arsenal dus.
PSV kreeg in de 2e helft voetballes, maar als je alleen naar die 1e helft had er toch meer ingezeten. Er overheerst dus een heel dubbel gevoel. Wat met name opviel was dat Vieira op het middenveld heerste en dat Arsenal met name in de 2e helft hierdoor de wedstrijd en de overwinning naar zich toetrok. Het grote voordeel echter van het poulesysteem is dat 0-1 of 0-4 weinig uitmaakt. Volgende week wacht Dortmund en dat lijkt de grote concurrent om de 2e plaats in de poule te gaan worden. We beginnen dan gewoon weer op 0-0 en hebben zeker een goede kans om de punten dan wel in Eindhoven te houden. Maar, zoals trainers altijd zeggen, de eerstvolgende wedstrijd is het belangrijkst. Zaterdag wacht De Graafschap, en om op kampioenskoers te blijven moet die in elk geval gewonnen worden. En daarna mogen we dan echt naar de wedstrijd tegen onze oosterburen kijken.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.