PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma, Van Bommel, Vogel, Rommedahl, Leandro (Robben/55), Van der Schaaf, Kezman (Vennegoor of Hesselink '76)

Borussia Dortmund: Lehmann, Madouni, Wérns, Metzelder, Dede, Reuter, Frings, Heinrich, Rosicky, Ewerthon (Amoroso/65), Koller

Ook verlies in 2e thuiswedstrijd CL

PSV komt veel kwaliteit tekort

(Door: Joris Westerbeek)

Voor PSV was het met de thuiswedstrijd tegen Dortmund zaak om de kans op de 2e ronde in eigen handen houden. Dit betekende niet verliezen, liefst winnen. In de aanloop naar het duel werd er volop gespeculeerd hoe PSV zou gaan spelen. Maar ook, in welk perspectief de wedstrijden tegen Arsenal en De Graafschap moesten worden gezien. PSV had in de aanloop naar het duel tegen de Duitse kampioen nauwelijks blessureproblemen. De al lang afwezige Australier Wilson en Kevin Hofland waren de enigen die niet mee konden spelen. Rommedahl en Leandro waren weliswaar maandag nog twijfelfgevallen, maar bleken woensdag te kunnen spelen. In principe was het voor de pers de enige twijfel wie de elfde man zou worden. Opties waren Heintze, Van der Schaaf, Bruggink en Robben. Leandro en Vogel zouden sowieso wel spelen. En zo geschiedde. Hiddink had besloten om te kiezen voor een versterkt, centraal, middenveld en zo mocht Van der Schaaf opnieuw in de basis starten. De elf van Hiddink zagen er dus als volgt uit: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Van der Schaaf; Leandro en Kezman.
PSV startte voorzichtig aan de wedstrijd, vermoedelijk in hun achterhoofd de desastreuze start tegen Arsenal. Toch nam PSV vrij snel het initiatief, en PSV had al binnen vijf minuten op voorsprong kunnen staan. Een goede vrije trap van Rommedahl werd goed teruggekopt door Van der Schaaf, maar keeper Lehmann kon redden op de kopbal van Ooijer. PSV bleef redelijk voetballen, en onder leiding van de opnieuw sterke Van Bommel kwamen er meer kansjes en kansen. Met name via de veelbeproefde combinatie Van Bommel-Rommedahl-Kezman kreeg PSV een uitstekende mogelijkheid. Rommedahl gaf de bal echter iets achter Kezman waardoor de topscorer er (mede) niet in slaagde het doel te vinden. Even later was het Van Bommel die met een scherpe pass Kezman opnieuw vrij voor de keeper zette, maar Kezman had zoveel moeite met zijn balaanname dat Borussia eenvoudig over kon nemen. Opnieuw een goede kans verspeeld. En wat je toen al aan zag komen, gebeurde ook. De eerste kans voor de Duitsers, die tot dan totaal niet in de wedstrijd zaten, was direct raak. Opnieuw klungelig uitverdedigen van PSV, met Waterreus en Bogelund in de hoofdrol, werd door het Tsjechisch topduo Rosicky en Koller op waarde ingeschat. Rosicky zette goed voor en Koller scoorde opnieuw de 0-1 in het Philips Stadion. Was het een paar jaar geleden met Anderlecht, nu met Borussia Dortmund. En opnieuw door echt klungelen van het hoogste niveau van PSV-kant. In het verloop van de 1e helft werd het van slecht tot zeer slecht. PSV was zwaar aangeslagen en de spirit was helemaal weg. Als makke lammetjes liepen de spelers over het veld. Het was alleen Van Bommel die er alles aan leek te willen doen, maar hij was een roepende in een woestijn. Hij liep door zijn eigen frustratie een gele kaart op, meer zat er niet in. Het was zelfs aan doelman Waterreus te danken dat PSV niet met 0-2 de rust in ging. Hij kon een schot van Frings net voldoende beroeren waardoor de bal net op de lat kwam. En zo gingen de ploegen rusten met 0-1.
PSV startte met een ongewijzigd elftal de 2e helft. Iets beter dan de tweede helft van het eerste bedrijf, maar nog niet overtuigend, laat staan kansen creeerend. Robben kwam 10 minuten na rust de falende Leandro vervangen. Kezman, die totaal niet in de wedstrijd zat en bijna niks goed deed, mocht nog even blijven staan. Robben liet meteen zien dat hij wel wilde, met durf voetbalde en er begon weer wat te ontstaan wat op voetbal leek. Hij liet meteen een paar keer zijn tegenstander zijn hielen zien, en er kwam, voor het eerst in de wedstrijd, gevaar vanaf de flank. Zonder grote kansen te krijgen begon PSV de wedstrijd weer te domineren. En net op dat moment kwam de extra klasse van ditmaal Rosicky bovendrijven. Hij speelde net over de middenlijn simpel Ooijer uit, versnelde en kon zo doorlopen naar het doel van Waterreus. Elke kans was een doelpunt voor de Duitser, want ook deze Tsjech wist het doel eenvoudig te vinden. 0-2. Einde verhaal, einde Champions League. PSV geloofde er absoluut niet meer in, en een afstraffing net als vorige week dreigde. Echter, niet veel later was het Van der Schaaf die het eens een keer van afstand probeerde. Een fantastisch schot, een fantastische goal! Via binnenkant paal viel de bal binnen. 1-2 met nog twintig minuten te gaan. Zou het dan toch nog. Met Vennegoor of Hesselink voor Kezman ging PSV nog ruim een kwartier vol op de aanval spelen. Er ontstonden kansen en kansjes. Rommedahl scheerde met een mooi schot de bovenkant van de lat en een goede corner van Robben en een dito kopbal van Vennegoor of Hesselink strandde. De doelman van Borussia deed zijn werk te goed. Vlak voor tijd was het nog een keer Robben die er goed langsging en net over schoot, waar hij misschien beter voor de voorzet had kunnen kiezen. Waar PSV dus verzuimde de gelijkmaker te maken, was het Borussia dat de wedstrijd in blessuretijd besliste. Het was invaller Amoroso die de eindstand op 1-3 bepaalde.
PSV komt dus ook tegen de kampioen van Duitsland een stukje kwaliteit tekort. Niet koelbloedig genoeg bij goede mogelijkheden om te scoren, en veel te makkelijk worden de doelpunten weggegeven. De Champions League is duidelijk van een ander niveau dan de nederlandse competitie. PSV wordt er al jaren mee geconfronteerd en nu dus weer. En elke keer hetzelfde, achterin worden doelpunten veel te makkelijk weggeven, voor worden doelpunten veel te moeizaam gemaakt.
PSV zal nationaal flink aan de pak moeten om deze teleurstelling goed op te pakken en volgend jaar weer de Champions League in te mogen. En één troost, volgend jaar is er geen tweede pouleronde meer, dus kan die ook niet meer gemist worden. Wel is het zaak om in elk geval de thuiswedstrijd tegen Auxerre te winnen om niet troosteloos onderaan te eindigen in deze poule. En ook dat zal geen makkie worden, het is namelijk niet voor niks de koploper van Frankrijk.
Maar eerst maar eens NAC uit, wat al lastig genoeg wordt, want ook de Bredaenaars hebben dit seizoen nog niet verloren in de competitie.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.