PSV: Waterreus, Bogelund, Faber, Hofland, Bouma, Van Bommel (v.d.Schaaf '65), Vogel (Lucius '78), Rommedahl, Bruggink, Robben (Ramzi '70), Kezman

AUXERRE: Cool, Radet, Mexes, Boumsong, Jaures, Lachuer (Sirieix '81), Faye, Mathis, Fadiga (Gonzalez '88), Kapo, Mwaruwari (Grichting/27)

Makkelijke CL overwinning tegen 9 Fransen

Hoofdrol Kezman zonder te scoren

(Door: Joris Westerbeek)

In de laatste thuiswedstrijd in de Champions League tegen Auxerre moest PSV de laatste strohalm grijpen. PSV had alleen nog kans op de volgende ronde als ze zelf twee keer wonnen en Dortmund twee keer verloor. En ook om Uefacupvoetbal in eigen hand te houden moest er gewonnen worden. De opdracht was duidelijk en het vertrouwen was er, na de goede 2e helft tegen Dortmund en de eenvoudige 0-5 in Nijmegen, ook weer. PSV mistte naast de bekende geblesseerden Marquinho, Leandro, Wilson en Lamey ook de geschorste Ooijer. Deze werd vervangen door de weer volledig herstelde Kevin Hofland. Verder had Hiddink geen verassingen in petto, zodat de logische opstelling er als volgt uitzag: Waterreus; Bogelund, Faber, Hofland, Bouma; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Bruggink en Kezman.
PSV startte goed en was van het begin af aan de betere ploeg. Het was duidelijk te zien dat Auxerre kwam om op de counter te voetballen en PSV daardoor heel geconcentreerd moest aanvallen. PSV controleerde de wedstrijd zonder direct gevaarlijk te worden. PSV zocht veelvuldig de vleugels en probeerde zo Auxerre kapot te spelen. Eerste grote kans is er dan voor PSV na ongeveer een kwartier spelen. Rommedahl wordt goed vrijgespeeld en gaat door tot de achterlijn. Hij kijkt goed en legt terug op Bruggink. Deze weet de bal echter niet op goal te krijgen. Weer een goede kans dus en weer net niet die scherpte. Even later is het Bruggink die diep wordt gestuurd. Hij is net iets eerder bij de bal bij de keeper, tikt de bal weg en laat zich dan veel te makkelijk vallen. De streng leidende scheidsrechter twijfelt niet een geeft Bruggink geel voor een schwalbe. Even later opnieuw Bruggink, nu met een vrije trap. De bal gaat echter net een paar centimeter langs de verkeerde kant van de paal. Halverwege de eerste helft laat de scheidsrechter nog even zien dat hij erg consequent is. Eerst was het een verdediger van Auxerre die de bal wegschoot na een fluitsignaal. Hij kreeg hiervoor de gele kaart. Even later was het opnieuw deze verdediger die een overtreding maakte, door Robben neer te halen. Waar veel scheidsrechter hier een waarschuwing zouden hebben gegeven, was deze scheidsrechter keihard, geel, en twee keer geel is rood. Auxerre dus met 10 man verder. Guy Roux wisselt dan direct een aanvaller voor een verdediger en het is duidelijk dat Auxerre nu helemaal met de rug naar de goal gaat spelen. Even later is het dan eindelijk raak voor PSV. Een goede actie van Kezman eindigt met een passje breed die via een verdediger bij Bruggink terecht komt. En opnieuw laat deéKing of Philipé zien dat hij wel degelijk belangrijk is voor PSV. Voor de derde wedstrijd achter elkaar scoort hij PSés eerste: 1-0. Eindelijk staat PSV weer eens voor in een Champions League wedstrijd. Vlak daarna komt Auxerre ook een keertje in de zestien van PSV, maar Waterreus kan de voorzet wegstompen. PSV speelt de eerste helft rustig uit en gaat zo met 1-0 de rust in.
De 2e helft begint met twee ongewijzigde teams. PSV start voortvarend en al binnen 5 minuten na rust is de wedstrijd beslist. Kezman gaat goed door op links, legt goed voor, en Rommedahl rondt simpel af, 2-0. Eigenlijk is de wedstrijd vanaf dan geen wedstrijd meer. Zeker niet omdat Auxerre vlak daarna zelfs met negen man komt te spelen. De enige spits van Auxerre wordt van het veld gestuurd na een elleboogstoot op Hofland. Voor PSV wordt het dan ontzettend moeilijk voetballen. Auxerre voetbalt alleen nog maar om niet af te gaan, en gaat met negen man voor de goal hangen. PSV staat met 4 verdedigers tegen geen spitsen. Er is bijna geen doorkomen meer aan, ook omdat PSV in een laag tempo voetbalt. Na een uur voetballen wordt het nog wel 3-0. Na een een-twee met Kezman is het Arjen Robben die een goede wedstrijd bekroond met een doelpunt. Daarna is het helemaal afgelopen. Hiddink besluit zowel aanvoerder Van Bommel als zijn compaan op het middenveld, Johann Vogel, te wisselen. Van der Schaaf en Lucius komen het duo vervangen. Het laatste kwartier mag ook Arjen Robben rusten, en krijgt Ramzi nog wat speeltijd. Hijébekrooné zijn invalbeurt met een gele kaart, en net als Bruggink vanwege een schwalbe. Kezman krijgt nog twee kansjes, maar hij blijft op 0 staan. Toch heeft hij zijn waarde met drie assists en goede loopacties wel bewezen deze wedstrijd. Zo behaalt PSV haar eerste Champions League overwinning van het seizoen. Het is niet voldoende om nog kans te maken op de tweede ronde aangezien Dortmund wint van Arsenal.
Dortmund en Arsenal zijn dus door naar de 2e Ronde, Auxerre en PSV vechten nog om een plekje in de Uefa Cup. Om alles in eigen hand te houden, moet PSV de laatste wedstrijd in London tegen Arsenal winnen. Want als Auxerre wint van Dortmund en PSV niet wint, eindigt PSV als laatste in de poule, en is het Europees seizoen afgelopen. Voorlopig moet PSV zich maar eerst weer richten op de competitie, met de wedstrijden Twente uit en Heerenveen thuis in het vooruitzicht. Ploegen die na een zwakke start beter beginnen te draaien en zeker niet te onderschatten zijn. Want wil PSV volgend jaar een herkansing in de Champions League, dan zal het in de competitie goed moeten presteren. Maar eerst maar eens genieten van deze goede overwinning op de koploper van Frankrijk!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 14 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.