Geel: Ooijer, Vennegoor of Hesselink (PSV), De Vlieger, Wau, Victoria (Willem II)

Rood: Ceesay ('22, speler van achteren onderuit halen)

PSV: Waterreus, Lucius, Ooijer, Addo, Bouma, van der Schaaf, Vogel, Rommedahl, Robben, Vennegoor of Hesselink, Kezman

Willem II: De Vlieger, Wau, Mathijsen, Jaliens, Janssens, Landzaat, Ceesay, Victoria, Sektioui (Simons '71), Caluwe (Van der Gun '46), Sjoekov (Matthijssen '29)

Kleine overwinning tegen 10 man uit Tilburg

PSV alles behalve overtuigend

(Door: Joris Westerbeek)

In de Brabantse derby tegen Willem II was PSV het aan de stand verplicht om eenvoudig te winnen. Vorig seizoen werd het liefst 6-0, de afgelopen 18 seizoenen was PSV al thuis ongeslagen tegen de Tilburgse buren. PSV moest aantreden zonder de geblesseerden Hofland, Leandro, Van Bommel, Marquinho en Bruggink. Wilson was nog niet wedstrijdfit, Lamey was geschorst en Faber was nog wat grieperig. Omdat ook Kasper Bogelund in de warming up nog niet fit genoeg bleek, startte PSV met de volgende elf spelers: Waterreus; Lucius, Ooijer, Addo, Bouma; Rommedahl, Van der Schaaf, Vogel, Robben; Kezman en Vennegoor of Hesselink.
De wedstrijd komt maar moeizaam op gang. Het is wat rommelig en PSV heeft opbouwend veel moeite, mede omdat Addo erg onzeker speelt en Bouma en Lucius niet hun beste wedstrijd speelden. Pas na ongeveer 10 minuten wordt PSV voor het eerst gevaarlijk, als Rommedahl een voorzet met het hoofd verlengd, maar deze kan eenvoudig door Willem II-keeper De Vlieger gekeerd worden. Even daarna staat de 1-0 op het bord. Een geslaagde corner van Robben en een goede kopbal van Vennegoor of Hesselink. Uit de eerste de beste aanval daarna van Willem II komt PSV goed weg dat Luijten de bal niet op de stip legt na een onbesuisde tackle van Addo. Voor de goal gebeurt er weinig. Bouma wordt halverwege de 1e helft wel het slachtoffer van een onbesuisde actie van Ceesay. De PSV-er wordt van achteren neergehaald en scheidsrechter Luijten beslist, terecht, rood. Hoewel dit wel dodelijk is voor de wedstrijd. Speelde Willem II al niet echt aanvallend, nu gaan ze helemaal achteruit hangen. PSV verzuimt ook daarna het heft in handen te nemen en de wedstrijd blijft zich in een veel te laag tempo afspelen. En omdat ook Luijten voor alle kleine dingen fluit, het is een raadsel waarom deze man op dit niveau fluit, wordt het een wedstrijd die maar niet op gang komt. Dan, na ongeveer een half uur spelen weer een goede aanval van PSV. Vogel speelt Rommedahl aan die wel een keertje snel handelt en goed voor geeft op Kezman, de paal staat zijn 15e competitietreffer in de weg. Vlak voor rust is het dan wel raak. Kezman beoordeelt een mooi steekpassje van Van der Schaaf juist en schiet PSV naar een 2-0 ruststand. PSV speelde matig de eerste helft, maar was wel effectief. 2 goals uit 4 kansen, en verder niks weggegeven.
PSV start de 2e helft zonder wissels. Willem II heeft wel gewisseld en invaller Van der Gun profiteert al snel van weifelend optreden van Lucius, 2-1. De eerste bal op goal voor Waterreus betekent meteen een tegengoal. PSV gaat dan weer aan het voetballen hoewel het tempo zo laag ligt dat de goed groeperende Tilburgers nauwelijks in gevaar komen. PSV maakt zichzelf belachelijk door zo slap en ongeinspireerd te voetballen. De in de rust weggestuurde Van Nieuwstadt van Willem II had gelijk door te zeggen dat ze de wedstrijd verder wel schriftelijk af hadden kunnen doen. Enig hoogtepunt in de 2e helft was een knappe actie van Vennegoor of Hesselink, als hij een voorzet goed op de borst controleert, maar daarna te slap inschiet om doelman De Vlieger echt in moeilijkheden te brengen. Ook Willem II durft niet echt risicés te nemen, pas in blessuretijd gaan ze achterin een-op-een spelen door verdediger Janssens naar voren te sturen, maar dat haalt niks meer uit. Zo komt de overwinning voor PSV geen moment in gevaar, maar is het wel een wanprestatie van de Eindhovenaren. PSV zal de komende wedstrijden echt uit een ander vaatje moeten tappen. Want Utrecht uit, Ajax uit en Vitesse thuis zijn lastigere wedstrijden dan Willem II thuis. Het belangrijkste echter is dat de 3 punten in Eindhoven zijn gebleven, maar dat is dan ook het enige positieve van deze avond.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.