Ajax: Stekelenburg, De Jong, Bergdolmo, Chivu (Pasanen '8), Van Damme, Galasek, Pienaar, Van der Meyde, Maxwell (Witschge '35), Litmanen (Mido '59), Ibrahimovic

PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma, Van der Schaaf (Lucius '74),Vogel, Robben, Kezman, Rommedahl, Vennegoor of Hesselink

PSV wint opnieuw in de Arena

PSV nieuwe koploper na overwinning op Ajax

(Door: Joris Westerbeek)

PSV moest in haar tweede thuishaven, de ArenA in Amsterdam aantreden tegen koploper Ajax. PSV moest hier eigenlijk enerzijds haar eigen goede reeks voortzetten, en anderzijds de verheerlijking voor Ajax de kop indrukken. PSV moest in Amsterdam aantreden zonder de langdurig geblesseerden Hofland, Van Bommel, Leandro, Marquinho. Ook Countinho was niet fit terwijl Arnold Bruggink weer fit was en op de bank mocht plaatsnemen. De enige wijziging die Hiddink door had gevoerd ten opzichte van de vaste opstelling van de laatste weken was dat de weer fitte Bogelund de plaats had ingenomen van Theo Lucius. PSV startte zodoende in de volgende opstelling: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Faber, Bouma; Rommedahl, Van der Schaaf, Vogel, Robben; Vennegoor of Hesselink en Kezman.
PSV startte net als vorige week in Utrecht zeer scherp en het was al na 13 seconden dat Kezman PSV op voorsprong had kunnen zetten. Na een goede voorzet van Rommedahl had de topscorer van PSV de bal voor het inkoppen maar hij timede verkeerd, en zodoende ging de eerste kans verloren. PSV bleef druk zetten op de koploper die in de beginfase onder de voet werden gelopen. Binnen vijf minuten leek Kezman toch de 0-1 te scoren, maar na een kopbal van Vennegoor of Hesselink stond de Joegoslaaf net buitenspel. Het feest werd nog even uitgesteld. Want binnen het kwartier was het toch raak. Vennegoor of Hesselink liet de bal goed vallen voor Robben, die de bal goed aannam en met zijn zwakke rechterbeen de openingstreffer maakte. PSV blijft de betere ploeg het eerste deel van de wedstrijd. Halverwege de eerste helft komt Ajax wat terug. Dat resulteert net binnen het half uur in de gelijkmaker, tenminste, dat denkt iedereen. Na een onterecht gegeven vrije trap voor Ajax, Bogelund speelde duidelijk de bal, komt de bal voor de voeten van Ibrahimovic, die raak schiet. Deze wordt echter, onterecht, teruggefloten vanwege buitenspel. Even later is het dan toch raak. Waterreus verwerkt een schot van Litmanen niet voldoende, waarna Ibrahimovic de rebound raak schiet. Na deze treffer gaat het spel meer op en neer, waarbij PSV wel de iets betere ploeg blijft. PSV is met name zeer agressief en sterk in de duels. PSV heeft veel zelfbewustzijn gekregen. Beide ploegen weten voor de rust niet meer te scoren en zo wordt de ruststand van 1-1 bereikt.
PSV start de tweede helft weer uitstekend. Na drie minuten staat PSV alweer op voorsprong. Een goede aanval over de linkerkant, met uitblinker Robben en Bouma, leidt de 1-2 in. Bouma bediend Kezman, die drie verdedigers uitspeelt en ook doelman Stekelenburg het nakijken geeft. Alweer de 18e treffer van het seizoen. PSV kan echter niet lang genieten van de voorsprong, want vijf minuten later is het alweer gelijk. Robben trapt mis in de eigen zestien meter, Galasek kan voorgeven en uit een scrimmage brengt Van der Meyde Ajax voor de tweede keer op gelijke hoogte. Ook Ajax kan echter niet lang van de voorsprong genieten, twee minuten later brengt Jan Vennegoor of Hesselink PSV weer aan de leiding. Hij profiteert van een fout van Ajax-doelman Stekelenburg, die een hoge bal loslaat. Daarna ontstaat enige verwarring, omdat Ajax de niet toegekende vrije trap vanwege de vermeende overtreding op Stekelenburg snel neemt en Galasek de 3-2 aan de andere kant denkt te scoren. Scheidsrechter Bossen ziet het echter juist en kent PSV de treffer toe. Even later is het de enige echt gevaarlijke Ajacied de bijna de 3-3 maakt. Hij speelt Ooijer simpel uit, maar raakt slechts de paal. Een kwartier voor tijd valt Lucius in voor de sterk spelende Van der Schaaf. Lucius laat direct van zich gelden. Hij schiet op doel, en met behulp van een polletje gaat de bal over Stekelenburg op de paal. De terugketsende bal wordt ingekopt door de attente Vennegoor of Hesselink die de wedstrijd beslist, 2-4. PSV komt daarna niet echt meer in de problemen en zo blijft de ongeslagen competitiestatus van de Eindhovenaren in de ArenA in tact. En zo bewijst PSV dat de ploeg ontzettend gegroeid is de laatste weken. En zonder deéonmisbaré Hofland en Van Bommel zijn inmiddels nog steeds alle wedstrijden gewonnen. PSV kan en moet deze reeks afsluiten door de vijfde overwinning op rij, zaterdagavond tegen Vitesse. Dan kan PSV met een gerust hart als winterkampioen de winterstop in. Met de wetenschap dat het qua voetbal nog een heel stuk beter kan beter, maar dat de mentale weerbaarheid en de werklust op het moment uitstekend zijn!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.