Geel: Ooijer, Faber (PSV), Mensah, Fehér, Versteeg (NAC)

PSV: Waterreus, Ooijer, Faber, Bouma, Lee, Van Bommel, Vogel, Rommedahl (Gakhokidze '90), Vennegoor of Hesselink (Leandro '54), Kezman, Robben (Lucius '79)

NAC Breda: Babos, Fehér, Schenning, Colin, Mensah (Abdellaoui '84), Schreuder, Versteeg, Barakat, Engelaar, Van den Eede (Slot '20), Bobson

Winst PSV na matige wedstrijd

Zwaarbevochten 1-0 in Brabantse Derby

(Door: Joris Westerbeek)

De thuiswedstrijd tegen NAC, dat nog van geen enkele ploeg uit de top3 had verloren, was de 2e serieuze graadmeter na de winterstop en de eerste in een serie lastige wedstrijden, na NAC 2x Heerenveen, Vitesse uit en NEC en Ajax thuis. Dit kon weleens een belangrijke serie worden met het oog op een eventueel kampioenschap. PSV kon deze wedstrijd over vrijwel een voltallige selectie beschikken. Op de langdurig geblesseerden Bogelund, Hofland en Marquinho na was ieder fit. Leandro zat voor het eerst sinds tijden weer bij de selectie. Ondanks dat Hiddink geen reden had te veranderen in zijn basiself, had hij toch een aanpassing gedaan. De Koreaan Lee maakte zijn debuut in de basis ten koste van Jan Heintze. De rest van het elftal bleef ongewijzigd en PSV startte dus met de volgende elf: Waterreus; Ooijer, Faber, Bouma, Lee; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Kezman en Vennegoor of Hesselink.
Vanaf het beginsignaal bleek dat NAC een goede tegenstander was. PSV liep niet vanaf het begin af aan over de bezoekers heen, NAC kreeg zelfs het eerste kansje van de wedstrijd. PSV wordt pas echt gevaarlijk in de 8e minuut. Het is dan wel meteen raak. Een fantastische dieptepass van Van Bommel bereikt Rommedahl die goed kijkt en passt op Kezman. Deze krijgt de bal niet onder controle, Jan Vennegoor of Hesselink schiet de bal bij de 2e paal binnen. 1-0. Hierna loopt PSV NAC aan alle kanten voorbij. Met name de linkerkant met Lee en Robben draait soepel en Lee lijkt een echte aanwinst te zijn. Al na tien minuten moet Mensah de doorgebroken Robben vastpakken. De scheidsrechter toont clementie en geeft slechts geel. Even later een prachtige combinatie tussen Rommedahl en Kezman. Kezman geeft Rommedahl een niet te missen kans, maar de Deen mist toch en schiet van zén vijf meter naast. Halverwege de 1e helft zwakt het tempo en het overwicht van PSV wat af, maar zén moordend tempo als PSV speelde is ook niet vol te houden. NAC komt hierdoor wel iets beter in de wedstrijd zonder overigens gevaarlijk te worden. Tot de rust controleert PSV de wedstrijd zonder veel kansen te creeren. Wel is er nog even opwinding over een smerige overtreding van Versteeg, van achteren op het standbeen van Van Bommel, die slechts met geel wordt bestraft, waar rood misschien wel op zijn plaats was geweest. Zo gaan beide ploegen rusten met een 1-0 stand.
PSV start de 2e helft sterk. De ploeg gaat op jacht naar de 2-0. De hardwerkende Vennegoor of Hesselink wordt al snel in de 2e helft vervangen door Leandro, die daarmee zijn rentree maakte. PSV, en met name Kezman gaan op zoek naar de 2e treffer. De uitstekend keepende doelman Babos van NAC houdt de Joegoslaaf aan het begin van de 2e helft tot tweemaal toe van een doelpunt af. Eerst tikt hij de bal tot corner na een mooie indivuduele actie van PSés topscorer, even later houdt hij PSV van de 2-0 af als hij met een geweldige reflex de knappe kopbal van Kezman, na een prachtige voorzet van Van Bommel overigens, pareert. PSV wordt naarmate, mede doordat Leandro een zwakke invalbeurt kent, steeds zwakker en NAC begint aan meer te denken. Met lange ballen op Engelaar gaan ze opportunistisch voetballen, en mede door regelmatig slap ingrijpen van met name Ooijer, Van Bommel en Vogel gaat NAC steeds meer op de helft van PSV voetballen en krijgen de Eindhovenaren steeds moeilijker de bal weg. De wissel Lucius voor Robben, ongeveer een kwartier voor tijd, illustreert dit ook. Met name via vrije trappen van zén twintig meter krijgt NAC wat kansjes, maar specialist Feher weet slechts de muur te raken. Bij een zén afgeslagen vrije trap is Engelaar wel heel dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot gaat maar rakelings naast. Alarmfase 1 is aangebroken en PSV heeft het lang niet zo moeilijk gehad. Tien minuten voor tijd ontsnapt Faber aan rood als hij de doorgebroken Versteeg neerlegt. Maar omdat scheidsrechter Braamhaar eerder Mensah voor een soortgelijk geval geel gaf, is dit een logische beslissing. De laatste minuten is het duidelijk vrouwen en kinderen eerst en met name Faber en Bouma begrijpen dat gelukkig. Het hoeft niet altijd mooi, als de bal maar weg is. 4 minuten blessuretijd geeft de vierde official aan. De minuten tikken weg, maar de scheidsrechter fluit maar niet af. In de 6e (!) minuut van de blessuretijd is er dan een geval waar nog lang over nagesproken werd. Na een corner valt de bal voor de voeten van Engelaar, die de bal tegen de elleboog van de wegdraaiende Lucius aanschiet. Heel NAC schreeft om een penalty, de scheidsrechter blaast voor het einde van de wedstrijd. Eerlijk is eerlijk, hij had hier een penalty voor kunnen geven, aangezien de bal er waarschijnlijk in was gegaan. Maar dit is dus duidelijk een geval van kampioensgeluk! Waar eerder de scheidsrechter niet meewerkte, zie bijvoorbeeld PSV-Feyenoord, fluit hij in dit geval in het voordeel van PSV. Hierdoor wint PSV de 9e achtereenvolgende wedstrijd en houdt het voor de vijfde keer op rij de nul.
Omdat Ajax gisteren verloor in Utrecht heeft PSV nu een voorsprong van 7 punten op de Amsterdammers. Maar de komende wedstrijden zal blijken waar PSV echt staan, want zeker in en tegen het in vorm zijnde Heerenveen staat een zware klus te wachten! PSV is nog lang geen kampioen maar is zeker wel op koers! Hopelijk is het zaterdagavond weer Carnaval in Heerenveen.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.