PSV: Waterreus, Bogelund, Ooijer, Bouma, Lee, Vogel, Van Bommel, Rommedahl, Robben, Leandro (Bruggink '67), Kezman

SC Heerenveen: Vonk, Klompe (Véyrynen '74), Venema, Edman, Radomski, Nurmela, Jensen (Samaras '81), Denneboom (Samardzic '81), Hansson, De Jong, Sibon

PSV verslaat Heerenveen in kwartfinale

Opnieuw moeizame overwinning

(Door: Joris Westerbeek)

Na deébloedelozé 0-1 afgelopen zaterdag in en tegen Heerenveen moest PSV opnieuw aantreden tegen Heerenveen. Nu echter in Eindhoven voor de kwartfinale van de Amstel Cup. In de aanloop naar het duel haakte Faber met een lichte hamstringblessure af. Er wordt besloten geen risico te nemen. De van een schorsing teruggekeerde Ooijer nam zijn plaats in de defensie in. Verder had Hiddink een verrassing in petto. Leandro stond in de basis ten koste van Vennegoor of Hesselink. Hiddink koos hiermee voor creativiteit in plaats van werklust. De volledige opstelling zag er als volgt uit: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Bouma, Lee; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Leandro en Kezman.
Heerenveen nam vanaf de aftrap brutaal het initiatief. Dit resulteerde in een goede kans voor de Friezen. Een fout van Van Bommel gaf Sibon de gelegenheid op goal te schieten, Waterreus redde, en de bijna niet te missen rebound werd overgeschoten door Nurmela. PSV leek hierna wakker geworden en nam het initiatief. Na een corner had Ooijer de openingstreffer op de voet maar hij schoot tegen een Heerenveen-verdediger aan. De wedstrijd valt hierna snel terug naar een bedenkelijk niveau. Net als in de competitiewedstrijd afgelopen zaterdag was het meer een schaakspel dan een open wedstrijd. Ook werd er veel fout gepasst, waardoor de eerste helft een helft was om snel te vergeten. De ploegen gingen dan ook begrijpelijk rusten met 0-0.
PSV startte in een ongewijzigde samenstelling aan de 2e helft, maar startte wel goed. Het was al snel na rust dat PSV op voorsprong kwam. Het was een van de betere PSV-ers Lee die een goede actie maakte en die liet volgen door een prima voorzet. Een uitstekende kopbal van Kezman zorgde ervoor dat de 1-0 op het bord kwam. Iedereen die er dan even goed voor gaat zitten komt bedrogen uit, want PSV wenst niet door te drukken, en Heerenveen kan niet echt, waardoor de wedstrijd als een nachtkaars uit dreigt te gaan. Halverwege de 2e helft komt Bruggink in het veld voor de tegenvallende Leandro, die zijn basisplaats geen moment waarmaakte. Tien minuten voor tijd brengt De Haan er twee aanvallers in en Heerenveen gaat alles of niks spelen. Het lijkt niks te worden omdat Kezman vlak na die wedstrijd de 2-0 maakt. Een goede loopactie van Kezman wordt beantwoord door Vogel met een prachtig steekpassje en Kezman heeft dan geen moeite om de Heerenveen-doelman te passeren. Vlak voor tijd komt Heerenveen toch nog terug in de wedstrijd. Het is de Griekse invaller Samaras die onoplettendheid in de PSV defensie afstraft: 2-1. Het eerste tegendoelpunt sinds 7 wedstrijden! Er was echter nog maar één minuut te spelen en PSV behield de voorsprong. De Eindhovenaren plaatsen zich hiermee voor de halve finale van de beker en moeten daarvoor uit tegen Utrecht spelen om een finaleplaats tegen de winnaar van Feyenoord-Ajax.
PSV speelt op het moment niet sprankelend, maar wel heel zakelijk. Hierdoor houdt PSV zicht op de dubbel. Zaterdag wacht de lastige wedstrijd tegen NEC. De Nijmegenaren zijn al sinds november ongeslagen en hebben net als PSV een lange reeks achter de rug zonder tegendoelpunten. Een wedstrijd met weinig doelpunten ligt voor de hand, maar gelukkig is voetbal onvoorspelbaar. Tegen NEC is in elk geval de man in vorm Arjen Robben niet van de partij. Hij is geschorst.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.