PSV: Waterreus,Bégelund (Faber '33), Lee, Ooijer, Bouma (Heintze '61), Van Bommel, Vogel, Rommedahl, Vennegoor of Hesselink (Leandro '46), Kezman, Robben

Ajax: Lobont, Trabelsi, Pasanen, Chivu, O'Brien, Galések, Pienaar (Boukhari '73), Van der Vaart, Maxwell (Sneijder '77), Ibrahimovic, Van der Meyde

PSV geen moment in de problemen

Opnieuw degelijke overwinning

(Door: Joris Westerbeek)

De topper tegen Ajax was voor PSV de gelegenheid om de strijd om het kampioenschap in Eindhovens voordeel te beslissen. Bij winst op de Amsterdammers zou het verschil namelijk 10 punten worden. En aangezien PSV in de eerste 24 slechts 9 punten verspeeld heeft is het dan zeer onwaarschijnlijk dat ze er meer zullen verspelen in de laatste 9 wedstrijden. In de aanloop naar de wedstrijd was het voor supporters de vraag hoe PSV zich zou houden tegen Ajax, dat zich woensdag toch voor de kwartfinale van de Champions League plaatste. Winnen van Ajax levert ook een hoop prestige op. En het is natuurlijk ook erg leuk om die serie van gewonnen wedstrijden nog even vol te houden. Ook werd er volop gespeculeerd over wie er naast Kezman in de spits zou spelen, Vennegoor of Hesselink, Leandro of misschien zelfs Bruggink, die uitstekend inviel in Arnhem. Hiddink koos uiteindelijk voor Vennegoor of Hesselink. De overige tien waren de gebruikelijke namen, zodat de opstelling er als volgt uitzag: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Bouma, Lee; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Kezman en Vennegoor of Hesselink.
De wedstrijd begon opmerkelijk. Al na 20 seconden gaf scheidsrechter Wegereef voor een ogenschijnlijk lichte overtreding PSV-aanvoerder Van Bommel geel. De toon was gezet. De wedstrijd begon wat rommelig. Ajax had een kansje via Ibrahimovic, PSV was even gevaarlijk via een vrije trap van Bouma, die over ging. Na tien minuten verwerkte Trabelsi een hoge bal niet goed en herstelde dit ten koste van een overtreding op Arjen Robben. Aangezien dit binnen het strafschopgebied gebeurde, mocht Kezman PSV op voorsprong schieten vanaf elf meter. De Joegoslaaf faalde niet, hij schoot ongenadig hard de 1-0 binnen. Vanaf dat moment was het Ajax dat mocht en moest komen. De huidige landskampioen had weliswaar meer balbezit dan PSV, maar PSV bleef de gevaarlijkste ploeg. Rommedahl werd een keer goed weggestuurd, maar legde de bal slecht terug, even later waren zowel Bouma als Vennegoor of Hesselink dicht bij de 2-0, maar hun kopballen misten het doel. Na ongeveer een half uur spelen dan nog een mogelijkheid voor PSV. Een goede actie van Vennegoor of Hesselink. Hij wint het duel van Chivu en hij schiet hard met links uit de lucht. Zijn schot gaat echter net naast. Even later is er dan tegenslag voor PSV als Bogelund ongelukkig bots met Galasek. De jonge Deen kan niet verder en moet zich laten vervangen door Ernest Faber. Bogelund lijkt een ernstige knieblessure opgelopen te hebben. Tot de rust is PSV nog een keer gevaarlijk met opnieuw een kopbal van Bouma, terwijl Ajax eigenlijk niet verder komt dan tot een meter of twintig van de goal van PSV. PSV speelt organisatorisch zo sterk dat er niemand doorheen komt. Zo gaan beide ploegen rusten met 1-0.
In de rust dan 1 wissel bij PSV. Leandro vervangt de zeker niet slecht spelende Vennegoor of Hesselink. Hiddink probeert hiermee meer voetbal er in te brengen. Het tegendeel gebeurt echter. PSV begint slap aan de 2e helft en Ajax wordt een paar keer gevaarlijk. Eerst is het Faber die een schot/voorzet van Van der Meyde goed blokt, even later krijgt Ibrahimovic een kopkans. Leandro valt in de beginfase van de 2e helft slechts op door foute passes. Hij doet zén beetje alles verkeerd wat hij verkeerd kan doen. PSV pakt echter de organisatie weer goed op en zonder goed te spelen, het speelde eigenlijk matig, controleert het de wedstrijd wel. Ajax wordt niet of nauwelijks gevaarlijk. PSV heeft het verdedigend, met de wekelijkse uitblinkers Lee en Bouma, goed op orde. Na een uur spelen valt Bouma geblesseerd uit. Hij heeft zich verstapt en moet zich met een liesblessure laten vervangen door good old Jan Heintze. Hierdoor verhuist Lee naar de rechterkant en gaat Ooijer met Faber centraal achterin spelen. Tien minuten later is de wedstrijd eigenlijk beslist. Chivu, die vlak daarvoor een gele kaart had opgelopen, gooit gefrustreerd de bal in het gezicht van Van Bommel en krijgt zijn 2e gele en dus rode kaart. Ajax moet verder met 10 man. Hierna krijgt PSV wat ruimte en begint ook Leandro beter te voetballen. Hij strooit meer en meer met goede passes. Hij opent regelmatig op de vrijstaande Rommedahl, die daar overigens weinig mee deed. Rommedahl speelde opnieuw een matige wedstrijd. Ook zet hij Robben alleen voor doelman Lobont, maar de Groninger faalt en schiet naast. Vlak voor tijd is het dan toch nog een keer raak. Uit de enige echt goede soepel lopende aanval van de wedstrijd maakt Kezman op aangeven van Rommedahl 2-0. Zijn 25e competitietreffer, en PSVs 15e overwinning op rij. In de resterende minuten krijgt Rommedahl nog een uitstekende kans op 3-0 maar de keeper redt met de voet. Zo eindigt de wedstrijd in 2-0. PSV speelde allesbehalve een sprankelende wedstrijd. Van de andere kant is de ploeg ook geen moment echt in de problemen geweest zodat het een zeer eenvoudige overwinning werd. Hiermee is de voorsprong op Ajax nu 10 punten waarmee het kampioenschap beslist is. Dit PSV mag dit nooit meer uit handen geven. Zaak is nu wel om richting het eind van het seizoen wel wat progressie te tonen in het spel, want het is wel degelijk maar niet echt spectaculair wat er het publiek geboden wordt.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 56 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.