Bijzonderheid: Kezman mist penalty ('19)

Roda JC: Roorda, Sonkaya, Addo, Luijpers, Filipovic, Van Dijk, Sérgio (Vicelich '82), Van Dessel (Jongen '82), Soetaers, Cristiano, Anastasiou

PSV: Waterreus, Lee, Ooijer, Faber, Heintze, Rommedahl (Lucius '90), Van der Schaaf, Vogel, Robben, Kezman, Vennegoor of Hesselink (Bruggink '88)

PSV doet goede zaken bij Roda

Zwaarbevochten overwinning brengt record

(Door: Joris Westerbeek)

Na het puntenverlies afgelopen zondag in Tilburg was de uitwedstrijd tegen Roda JC voor PSV belangrijk om de draad weer op te pakken. De statistieken wezen in het voordeel van PSV. Nog nooit hadden de Eindhovenaren in het nieuwe stadion van Roda verloren. Tevens kon PSV in Kerkrade een clubrecord vestigen. Als er niet werd verloren was PSV voor de 19e achtereenvolgende uitwedstrijd ongeslagen gebleven, en het huidige record stond op 18.
PSV moest het doen zonder aanvoerder Van Bommel, echter Kezmaés rode kaart van afgelopen zondag was kwijtgescholden zodat PSés topscorer wel mee kon doen. De langdurig geblesseerden Bogelund, Hofland, Bouma en Marquinho waren uiteraard nog niet van de partij. Met Van der Schaaf in plaats van Van Bommel zag de verder logische opstelling er als volgt uit: Waterreus; Lee, Ooijer, Faber, Heintze; Rommedahl, Van der Schaaf, Vogel, Robben; Vennegoor of Hesselink en Kezman.
PSV startte matig aan het duel. Roda zette PSV onder druk en de Limburgers kwamen al snel op voorsprong. Een voorzet van Filipovic werd afgerond door Anastasiou. En het was vlak daarna bijna 2-0 door de Griek, maar Waterreus liet zien waarom hij als sterkste doelman van Nederland wordt beschouwd. PSV kwam hierna wat beter in de wedstrijd, die in hoog tempo werd gespeeld. Het was een ontzettend leuke wedstrijd om te zien. Na ruim een kwartier was het Arjen Robben die dicht bij de gelijkmaker was. Zijn schot ging enkele centimeters naast, maar omdat hij tijdens die actie ook onderuit werd gehaald mocht Kezman een strafschop nemen. Kezman verzuimde de gelijkmaker de maken, hij schoot naast. Enkele minuten later was het toch raak. Een schot van Robben werd niet goed verwerkt door de doelman en Kezman was er als de kippen bij om de gelijkmaker aan te tekenen. Vijf minuten later was het alweer raak en PSV stond weer op achterstand. Ditmaal was het Sergio, die zijn schot van richting zag veranderd door Heintze. Hierdoor was Waterreus opnieuw kansloos: 2-1. Van tevoren leek het een moeilijke wedstrijd te worden. De praktijk wees dit ook uit. PSV moest hier alle zeilen bijzetten om drie punten te halen. PSV ging dus weer op jacht naar de gelijkmaker, en die viel vlak voor rust. Na een klutssituatie was het de opnieuw sterk spelende Arjen Robben die de 2-2 binnenschoot. De Groninger maakt veel belangrijke doelpunten voor PSV. Zo gingen beide ploegen de rust in met een gelijke stand na een enerverende 1e helft.
De 2e helft, met twee ongewijzigde ploegen, startte veel rustiger. Beide ploegen speelden nog steeds vol voor de winst, maar veel kansen leverde dat niet op. Ongeveer een kwartier na rust kwam PSV eindelijk op voorsprong. Kezman was het die een van de weinige goede acties van Rommedahl kon bekronen met een doelpunt. De voorzet van de Deen bereikte de bij de 2e paal staande Kezman die zijn nummer 27 van de competitie maakte. En ondanks zijn gemiste penalty had hij dus weer twee doelpunten gemaakt. Roda laat het hier niet bij zitten en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Waardoor PSV weer ruimte krijgt voor de counter. Maar met name Rommedahl en Robben gaan slordig met de mogelijkheden om. Aan de andere kant is het Waterreus die een paar keer reddend op moet treden om niet voor het eerst deze competitie meer dan 2 treffers tegen te krijgen. Het is duidelijk dat dit PSV moet wennen aan de nieuwe samenstelling in met name de achterhoede. Maar PSV houdt stand en haalt 3 zwaarbevochten punten in Kerkrade.
PSV breekt hiermee een clubrecord, 19 uitwedstrijden achtereen ongeslagen, en en passent doet het hiermee hele goede zaken in de race om de titel. De voorsprong blijft minimaal 8 punten op de concurrentie, en de Eindhovenaren zijn opnieuw een zware uitwedstrijd zonder kleerscheuren doorgekomen. Ervan uitgaande dat PSV de resterende thuiswedstrijden wint heeft het nog maar 1 punt nodig uit de komende drie uitwedstrijden om zich opnieuw kampioen van Nederland te noemen. En dat moet gewoon lukken!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.