PSV: Lenaerts, Lee, Heintze (Leandro '63), Faber ( Van der Schaaf '46), Ooijer, Rommedahl (Bruggink '69), Van Bommel, Vogel, Robben, Kezman, Vennegoor of Hesselink

AZ: Zwarthoed, Lamey, Wijker, Lindenbergh, De Cler, Kromkamp, Buskermolen, Opdam, Van Galen (Reini '67), Meerdink, Elkhattabi (Nelisse '74)

PSV niet verder dan gelijkspel

Matige wedstrijd leidt tot onnodig puntenverlies

(Door: Joris Westerbeek)

Met nog vijf wedstrijden te gaan en 8 punten voorsprong betekende het dat als PSV de drie thuiswedstrijden zou winnen, ze zich weer tot kampioen van Nederland mochten laten kronen. De eerste van deze wedstrijden was tegen AZ. De Alkmaarders waren al uitgespeeld, in die zin dat ze niet hoefden te vrezen voor de nacompetitie en het halen van Europees voetbal onbereikbaar lijkt. PSV kreeg vlak voor de wedstrijd nog een behoorlijke tegenslag te verwerken. Frank Kooiman bleek een handblessure te hebben opgelopen. En aangezien ook Waterreus met een blessure uitgeschakeld was en de jeugdinternationals Countinho en Ten Rouwelaar zijn verhuurd stond voor het eerst Yves Lenaerts in het doel van PSV 1. De 20-jarige doelman keept normaal gesproken in Jong PSV. Verder had coach Hiddink geen problemen in de aanloop naar PSV-AZ, zodat de opstelling er als volgt uit zag:
Lenaerts; Lee, Ooijer, Faber, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Robben; Kezman en Vennegoor of Hesselink.
PSV begon slap en ongeénspireerd aan het duel. Doordat AZ wel scherp aan het duel begon, alle duels won en over het hele veld één op één durfde te voetballen kwam PSV niet in de wedstrijd. AZ voetbalde simpelweg beter. Bij PSV kwamen de meest simpele passes vaak nog niet aan. PSV was op een goede actie van Robben na, niet gevaarlijk in de eerste helft. Ook doelman Lenaerts kreeg weinig ballen op doel. De eerste bal, rond de 20e minuut, was echter wel meteen raak. Linksback De Cler mocht tot PSés zestien meter doorlopen en liet met een prachtige knal Lenaerts kansloos. Iedereen bij PSV stond te kijken! Iedereen zou verwachten dat PSV nu echt wakker. Niets was minder waar. PSV bleef slap en slecht voetballen. AZ bleef de betere ploeg en het was nog niet eens onverdiend te noemen dat het voor rust zelfs 0-2 werd. Slecht verdedigen van PSV was de grootste oorzaak. El Khattabi kreeg alle vrijheid van Lee om te draaien in PSés strafschopgebied. Doelman Lenaerts kwam onnodig uit en werd uitgespeeld. El Khattabi maakte uit een moeilijke hoek de tweede voor AZ. Zo werd de ruststand in het Philips Stadion een totaal onverwachte en onnodige 0-2.
Na ongetwijfeld een donderspeech van Hiddink en met een tactische wissel, Van der Schaaf voor Faber, startte PSV de 2e helft. PSV begon iets beter aan de 2e helft, hoewel het nog steeds niet veel voorstelde. AZ was zelfs in de counter nog een keer gevaarlijk met een schot voorlangs, voordat PSV toch sterker werd en ook gevaarlijker. Maar PSV komt in eerste instantie niet verder dan een schot op de paal van Lee. Na ongeveer een uur spelen krijgt PSV-huurling rood van scheidsrechter Vink. Een onbesuisde actie van de rechtsback op Van Bommel was de oorzaak. Even hierna wordt Heintze gewisseld voor Leandro. PSV krijgt een groot overwicht en het is wachten op de aansluitingstreffer. PSV krijgt een vrije trap op de rand van de zestien en de net voor de zeer slechte Rommedahl ingevallen Bruggink krijgt de kans om PSV weer in de wedstrijd te schieten. Door de muur en via een AZ-been is de AZ-keeper kansloos: 1-2 met nog een kwart van de wedstrijd te spelen. PSV voert de druk steeds verder op en de gelijkmaker kan bijna niet uitblijven. Er moet echter weer een vrije trap aan te pas komen om de 2-2 op het scorebord te krijgen. En het is opnieuw Bruggink die zijn waarde voor PSV bewijst. Met een prachtige trap schiet hij de bal in de kruising. Nog tien minuten te gaan om toch nog te winnen. In de laatste tien minuten krijgt PSV de beste kansen van de wedstrijd, maar Kezman schiet na een fraai hakje van Vennegoor of Hesselink over en Robben raakt na een fraaie actie slechts de onderkant van de lat. De beste kans is voor Ooijer die na een corner de bal van zén 10 meter maar voor het inschieten heeft, maar naast schiet. Vlak voor tijd claimt PSV nog een penalty na een valpartij van Kezman, maar er wordt geen penalty gegeven. Het blijft 2-2.
Als je het voetbal van ruim een helft bekijkt wint PSV terecht niet, hoewel er wel voldoende kansen waren om alsnog de overwinning binnen te halen. Naast onnodig puntverlies moet dit echter wel een waarschuwing zijn voor PSV. PSV krijgt nu 4 tegenstanders die de punten nog hard nodig hebben, Exelsior en Utrecht thuis, Feyenoord en Groningen uit, dus scherpte is noodzakelijk. En met 4 wedstrijden te gaan toch nog een voorsprong van 6 punten weggeven zou niet mogen gebeuren. En als iedereen bij de les blijft gaat dat ook niet gebeuren!

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.