PSV: Lenaerts, Van der Schaaf, Ooijer, Dirkx, Lee, Van Bommel, Vogel (Van Boxel '71), Leandro (Park '59), Bruggink (Vennegoor of Hesselink '80), Kezman, Robben

Excelsior: Malkowski, Buijs, Olfers, Sprockel, Mtiliga, Breuer, Holman (Nygaard '59), Swerts, Lopes, Boutahar (Kim '46), Pinas

Van Bommel zet PSV met vier goals op kampioenskoers

(Door: )

PSV wist vanavond in het Philips Stadion Excelsior met 7-0 te verslaan. De ploeg is daarmee weer een stap dichterbij het kampioenschap gekomen. In de tweede helft verzuimde PSV ondanks de kansen veel verder uit te lopen van het zwakke Excelsior. Daar zag het in de eerste helft overigens niet naar uit.

PSV speelde een erg zwakke eerste helft, waarin het nauwelijks een fatsoenlijke aanval over meerdere schijven op de mat legde. De eerste tien minuten speelden zich zelfs bijna geheel op de helft van PSV af. Holman had binnen een minuut Excelsior op voorsprong moeten zetten. Lee herstelde echter met een sliding. Nadat Kezman op de counter na een slechte terugspeelbal van Sprockel dé kans kreeg op de openingstreffer, was het vervolgens Excelsior weer met twee mogelijkheden. Pas na een kwartier spelen kreeg PSV de controle over de wedstrijd.

Op basis van vechtlust en individuele klasse creeerde PSV vervolgens zijn kansen. Dat leidde tot de 1-0 via Van Bommel. Kezman kreeg een bal te diep van Bruggink. Het enige wat hij nog kon doen is met een soort omhaal de bal weer voorgeven. Van Bommel stond op de juiste plaats om in te koppen. Daarvoor had Van Bommel al hard op de paal geschoten, waarna de rebound van Robben in het zijnet verdween.

Excelsior leek direct op te geven. PSV bleef in het vervolg zeer gemakkelijk overeind tegen een heel zwak Rotterdams team. Zonder zelf goed te combineren kwam het vlak voor rust zelfs op een veilige 0-3. Binnen twee minuten scoorden Van Bommel en Kezman. Nadat Malkowski een schot van Robben uit de goal tikte, was de opvolgende hoekschop succesvol. De hoekschop werd doorgekopt en kwam voor de voeten van Van Bommel die verwoestend uithaalde, 2-0. Nog geen minuut later gaf Bruggink in het strafschopgebied een assist aan Kezman. Met een man in zijn rug draaide hij weg van de strafschopstip en schoot hij de 3-0 binnen. Dat was zijn 32ste seizoenstreffer.

In de tweede helft ging PSV iets beter voetballen tegen een uitermate zwak Excelsior. Na twee minuten al stond het 4-0. Mark van Bommel stond aan de basis van de aanval en rondde vervolgens met een bal binnenkant
paal de aanval ook af. Nog nooit had hij drie goals gescoord in het betaalde voetbal.

In de tweede helft kreeg PSV vele mogelijkheden om verder uit te lopen. Zo verdiende Bruggink een penalty toen hij op zijn hakken werd gelopen. Wegereef gaf hem echter niet. Kezman trof net als Van Bommel eerder de paal. De 5-0 was toch voor de Joegoslaaf. Hij speelde zijn tegenstander uit in het strafschopgebied en schoot de 5-0 onder Malkowski.

Ji-sung Park maakte zijn rentree na enige maanden blessureleed. Met zijn eerste balcontact schoot hij net naast de goal. Hij was erg actief aan de rechterkant. Ook een erg scherpe Kezman en een actieve Bruggink speelden een behoorlijke wedstrijd. 20 minuten voor tijd mocht de centrale verdediger Robert van Boxel zijn debuut maken. Hij kwam in het veld voor Vogel. 'Wij zijn niet bang want Van Boxel is er bij' galmde het door het stadion.

Wegereef onthield PSV opnieuw een penalty toen Van Bommel werd neergelegd in het strafschopgebied. Bruggink vervolgde de kansenreeks met een paal op de paal na een goede assist van Park. De 6-0 kwam er vervolgens na een goede actie van Arjen Robben. Vlak voor tijd was aanvoerder Van Bommel er als de kippen bij om het ongelofelijke te doen en zijn vierde van de wedstrijd en PSV's zevende te scoren toen Malkowski een afstandschot losliet.

Met 7-0 deed PSV zonder groots te spelen toch aan klantenbinding. Daarnaast was de grote zege belangrijk voor het doelsaldo en daarmee het zelfvertrouwen. Mocht er nog een zeperd komen volgende week tegen Feyenoord, is het doelsaldo nog een extra zekerheidje.

Mark van Bommel was de grote man tegen Excelsior. De aanvoerder liet maar liefst vier treffers aantekenen. Tot nu toe had hij slechts vijf keer het net weten te vinden in de competitie. Hij verdubbelde dus bijna zijn eigen totaal tot negen. Hij had zelfs nog nooit driemaal in een wedstrijd weten te maken in het betaalde voetbal. 'Ja, in de B-jeugd scoorde ik er ooit zes in één wedstrijd'. De PSV aanvoerder sprak van een 'gedeeltelijke' revanche voor het debacle tegen AZ. 'Vorige week tegen AZ was een belachelijke prestatie, dat wil je dan rechtzetten vanavond. Aanvankelijk zag dat er niet naar uit. De eerste grote kans was voor Excelsior na één minuut. Als die scoren wordt het een hele andere wedstrijd. Dan moet je vervolgens geluk hebben met de eerste goal. Daarna ging het beter. We moeten blij zijn met zeven doelpunten. We hebben 17 van de 19 wedstrijden achtereen gewonnen, slechts twee gelijkgespeeld. dat zijn goede cijfers. Maar tegen AZ thuis mag je in deze fase natuurlijk niet gelijkspelen. Daar is wel over nagepraat. Bij PSV moeten de basisdingen goed zijn, de trainer heeft wel een aantal punten aangestipt de afgelopen dagen.'

Volgens Van Bommel was PSV vooraf niet gefixeerd op een grote uitslag. 'Daar is dit geen wedstrijd voor. Maar in de rust bij een 3-0 stand waren we ons wel bewust van het feit dat het belangrijk was om door te gaan.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.