Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV-Vitesse 3-2 (2-1)

Scoreverloop:

1 - 0 Van Nistelrooy (3)
1 - 1 Van de Brom (18)
2 - 1 Bouma (30)
3 - 1 Bruggink (72)
3 - 2 Zongo (89)

Scheidsrechter: Temmink

Toeschouwers: 29.000

Geel:

Nilis (PSV)
Kreek (Vitesse)

Opstellingen:

PSV:

Waterreus, Ooijer, Nikiforov, Heintze, Bommel, Vogel,
Rommedahl,Bruggink, Bouma, Nilis, Van Nistelrooy.

VITESSE:

Jevric, Veldman (Wisgerhof/46), Kreek, v.Hintum, Diarra, v.d.Brom, Laros, Sikora, Zongo, v. Hooijdonck, Fortes (Grozdic/46).

PSV MAAKT HET ZICHZELF ONNODIG MOEILIJK(Door: Niels)

Het was de derde ontmoeting met Vitesse dit seizoen. De tweede binnen 3 weken. Aan het begin van het seizoen had PSV nog met 1-6 gewonnen, maar de eerste wedstrijd na de winterstop had PSV kansloos verloren voor de beker. Er moest dus het één en ander recht gezet worden. De kaarten leken gunstig voor PSV. Vitesse heeft het moeilijk, niet zozeer sportief, maar vooral zakelijk. De chaos rond het vertrek van Karel Aalbers lijkt verregaande gevolgen te hebben voor het voortbestaan van Vitesse en dat gaat ook bij een spelersgroep natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Vitesse won tussendoor nog voor de beker van RKC, maar tot echt verbluffende prestaties kwam het daar niet. Ook was daar nog de belangstelling van PSV voor van Hooydonk. PSV bracht het niet zo netjes, net nu voor PSV-Vitesse, net nu er problemen zijn meldt PSV de interesse. Alsof PSV lijkenpikkers zijn die gelijk bij de tegenstander gaan kijken of er een koopje valt te halen. Gerets ontkrachte het vrij snel, het was allemaal niet zo bedoeld, misschien een beetje ongelukkig, maar meer moesten we er niet achter zoeken. Feit is echter dat het bij Vitesse rommelt. En PSV moest daar zaterdag dan maar even van gaan profiteren.

Feit was echter ook dat Vitesse onder leiding van Ronald Koeman nog geen wedstrijd verloren had. Ofteweéwe moesten ons niet te snel rijk rekenen. En bovendien had Vitesse ons nog geen drie weken geleden op vrijwel alle fronten overklast. Vanwaar dan ons en dus ook mijn optimisme over de overwinning? Zal wel komen door het goede spel van PSV. PSV draait weer, na de twee opeenvolgende nederlagen lijkt PSV wakker. Langzaam komt iedereen in vorm, de scherpte wordt hervonden de kansen benut. PSV won drie maal op rij dik en ook verdient. Met zeven punten voorsprong, wel een wedstrijd meer, op de concurrentie lijkt de sprint naar de streep ingezet. PSV gaat kampioen worden, zonder twijfel, daar durf ik héél erg veel om te verwedden. Daar kwam mijn optimisme vandaan.

Ik was vrij vroeg in het stadion, ik vertrouw de organisatie bij PSV niet meer en was dus ruim op tijd. Geen idee welke containers, voetbalshops, honden, paarden(stront), Vitesse supporters, verbouwingen ik tegen zou komen, dus beter te vroeg dan te laat zoals bij Feyenoord. Het viel uiteindelijk allemaal erg mee. Geen containers, wel veel stront en paarden. Maar goed, dat kon ik nog wel hebben. Voor de zoveelste keer werd ék er uitgepikt om gefouilleerd te worden. Geen idee waarom, zo agressief zie ik er echt niet uit. Maar goeé jochie van 16 vroeg of ik mijn jas open wilde maken. Na jé dat had ik dus nog nooit meegemaakt. Dat ze me bevoelen is nog tot daar aan toe, maar dat ik mijn jas moest open doen? Nee, dat dus niet.. Oé het is niet veel gevraagd, maar het gaat om het principe. Whaés next.éja meneer, kleed u zich maar even uié, brandweer slang erover en gebukt tegen de muur staan? Tijden veranderen. Ik snap sowieso het gehele principe niet. Als ik kwaad wil komt mijn 9mm echt wel binnen hoor. Mijn in kranten gewikkelde molotov cocktail had ik gewoon in mijn hand. Niks aan de hand, mocht zo mee. De batterij in mijn zak niet, maar de batterij die in mijn walkman zat weer wel. Na ja.. gaat echt werkelijk helemaal nergens over. Dat ze in tassen controleren op blikjes kan ik me voorstellen, maar dit?

Maar goed, ik zat dus lekker op tijd in het stadion. Had de gelegenheid de verbouwing te bekijken die nu echt steeds meer vorm begint aan te nemen. Wat moet dat er straks imposant uit zien zeg. Ook de spandoeken van de Vitesse supporters waren leuk. Een selectieéNuofééNuon haalt energie uit Vitessé en de leukste,éVitesse bloedt dood zonder de energie van Kareé. Leukste was trouwens dat alle stewards een wit pamflet achter op hun jas hadden met Karel. Over verdeling binnen de gelederen gesproken: Alle stewards met Karel achterop, alle spelers met Nuon op de borst 

Leedvermaak, dat was het. Ik moest toch wat daar zo vroeg in mijn eentje. Toen het eenmaal zover was kwamen de volgende spelers het veld op lopen:
Waterreus; Ooijer, Nikiforov, Heintze; Rommedahl, Vogel
V Bommel, Bouma; Bruggink, Nilis, V Nistelrooy.
Wederom een 3-4-3 opstelling. Wederom bluf van Gerets. Ik heb er persoonlijk groot respect voor. Eindelijk uitgaan van eigen kwaliteiten. En die liggen duidelijk in de aanval. Vol erop en zien waar het schip strandt. Respect is natuurlijk het makkelijkst als Gerets er ook mee wint, maar dat lijkt me logisch. Een goed concept tot dat het tegendeel bewezen is denk ik dan ook maar. Geen verassingen dus. Exact dezelfde opstelling als tegen Heerenveen. Volgens mij is dit de eerste keer dat PSV twee wedstrijden achter elkaar speelt met exact dezelfde opstelling. Pikant detail was de bankplaats van Kralj. Door blessure van Lodewijks kon Ivica de verrichtingen van zijn concurrent nu ook vanaf de bank waarnemen.

PSV begon heel erg goed aan het duel. Vitesse werd aan alle kanten vast gezet en vrijwel alle duels werden gewonnen. Waarschijnlijk nog steeds oorzaak van de vernieuwde tactiek. De tegenstander heeft effe de tijd nodig zich aan te passen. Maar Vitesse wist even niet hoe het, het had. Er werd matig verdedigd en zwak opgebouwd. PSV profiteerde optimaal. Reeds in de derde minuut lag de bal in de goal. Het was een goeie aanval via Bouma en v Bommel die Bouma op links veel vrijheid gaf. Zijn voorzet was op maat naar van Nistelrooy die goed voor zijn man kwam. Hij schampte de bal maar Jevric, een schande voor alle tweede keepers in Nederland, stond op het verkeerde been en kon slechts slaan naar de bal. Het enige wat hij raakte was lucht, dus 1-0.

PSV hield nog even de druk en eigenlijk leek de wedstrijd nu al gespeeld. Vitesse kwam echter terug. PSV liet zich terug zakken, schakelde veel te vroeg naar een lager tempo en liet Vitesse terugkomen in het duel. Vitesse kreeg meer greep op PSV en mocht na een kwartier zelfs een beginnetje maken aan een licht veldoverwicht. Vitesse ontpopte zich echter wel als een vreselijke Feyenoord ploeg. Alsof het besmettelijk was overgekomen van de wedstrijd van afgelopen weekend speelde Vitesse erg vies en hard en rekte het vreselijk veel tijd. Toen het eenmaal 1-1 stond was het helemaal vreselijk. Diarra mocht tot drie maal toe 300 minuten doen over een ingooi en de uitermate zwak en pietluttig fluitende Temmink liet het allemaal toe. Voorop ging Michel Kreek die langzaam samen met Gronkjaer een gooi aan het doen is naar meest walgelijke speler van de eredivisie. Na een hele lompe overtreding op v Bommel durfde hij v Bommel uit te schelden wegens een schwalbe. Vervolgens maakte hij van Nistelrooy het leven vies zuur en had hij na twintig minuten al zijn tweede gele kaart kunnen krijgen. Tjé. Amsterdammer was het geloof ik.

PSV liet zich er een beetje door van de wijs brengen en liet Vitesse terugkomen. Het was vd Brom die in de 18e minuut de 1-1 maakte uit een vrije trap. Een onoplettend momentje van de PSV defensie, de bal viel over alles heen en kwam bij van Hooydonk, zijn schotje werd gered door Waterreus maar in de rebound miste vd Brom niet.

PSV had het een beetje aan zichzelf te danken. Het leek al heel snel een gelopen koers maar Vitesse ging weer in een overwinning geloven. PSV kwam echter door de gelijkmaker wel weer wat beter in het spel. PSV zette weer wat druk naar voren en liet zien over veel meer kwaliteit te beschikken dan de Arnhemmers. Het was dan ook vrij snel weer 2-1. De uitrap van Waterreus kwam bij Nilis die een zee van ruimte had. Van Nistelrooy trok heel goed het gat en hield de verdediging bezig. Dit gaf Bouma op links weer de ruimte. Prima pass van Nilis die de bal op maar bijéWillié bezorgde. Zijn schuivertje in de korte hoek was eigenlijk erg simpel maar wel te machtig voor Jevric.

De rest van de eerste helft was zwak. PSV speelde doelloos en futloos. Er werd geen haast gemakt bij vrije trappen, het tempo lag veel te laag. Vitesse had er ook niet echt bijster veel zin in en dus werd de tweede helft een beetje doelloos vol gemaakt. PSV kwam na rust in dezelfde opstelling het veld op. Vitesse wisselde wel twee maal. Het leek zich ook gelijk uit te betalen. Net als in de wedstrijd tegen Heerenveen kwam PSV slap uit de kleedkamer en bracht het de kansen op een dienblaadje naar de overkant. Tot tweemaal toe mocht Zongo voor Waterreus verschijnen. De eerste maal na een hoge voorzet, hij schampte echter de bal. Via een katachtige reflex konéReué hem redden. Nog geen twee minuten later verscheen Zongo opnieuw voor Waterreus. Nu in een echte één tegen één situatie, opnieuw redde Waterreus goed. Vitesse had even de macht en de gelijkmaker hing in de lucht.

PSV hervond zich echter vrij snel. Na tien minuten kreeg PSV meer grip op het spel en kreeg ook kansen op de 3-1. Het was tot tweemaal toe Nilis die de mogelijkheid niet verzilverde. De eerste maal schoot hij over, de tweede keer wachtte hij te lang met controleren en bracht Jevric redding, ja hij deed héél soms, stiekem als Koeman het even niet zag, ook nog wat goeds.

PSV greep langzaam weer het initiatief en maakte ook de 3-1. Het was Rommedahl, die echt een drama partij speelde, die de bal na een hoogstandje van, van Nistelrooy rechts van het strafschop gebied kreeg. Zijn voorzet was op maat, zal het vast niet zo bedoelt hebben, zijn voorzetten komen doorgaans namelijk nooit aan, op Bruggink die via de paal de 3-1 binnenkopte. Wedstrijd gespeeld, drie punten binnen.

PSV ging op zoek naar de 4-1, maar had daar ook teveel mee gekregen. PSV speelde de wedstrijd heel degelijk uit. Echter in de 88ste minuut werd het alsnog even spannend. De in het veld gekomen Curovic zette goed voor. In de verdediging van PSV keek iedereen elkaar aan en bij de tweede paal was daar ineens Diarra die de 3-2 binnenschoot. Het werd nog even hectisch. Vitesse geloofde er nog in en PSV begon zenuwachtig te worden. Temmink liet onnodig vreselijk lang doorspelen maar het mocht niet zo zijn. Vitesse kreeg de bal er niet in en PSV won verdient de vierde wedstrijd op rij.

PSV had niet groots gespeeld, maar was wel de beter ploeg geweest. Hoe Koeman heeft gezien dat de overwinning onverdiend was vraag ik me af. PSV kreeg absoluut de meeste kansen, en had het langst het veldoverwicht. Verder was PSV ook individueel beter dan Vitesse. Met wederom van Nistelrooy in de hoofdrol. Hij speelde dit keer niet groots maar zorgde voor heel veel gevaar en was uitermate nuttig in de aanval. Balletje vast, breed of terug. Constant ging er dreiging van hem uit. Nilis had daarentegen zijn dag niet echt. Hij miste opgelegde kansen en leek de bal veel te vaak te verspelen. Bruggink speelde redelijk. Hij lijkt wel op zijn plaats in het huidige systeem. Hij speelde dienstbaar en niet opvallend, maat wel buitengewoon nuttig. Overigens speelde Gerets heel even zelfs met een 3-2-5 systeem toen Kolkka Bouma was komen vervangen.

Grootste winst van het nieuwe systeem lijkt de rol van, Van Bommel. Mark leek de afgelopen drie maanden een beetje uit vorm, de ballen kwamen niet door of sprongen van zijn voet af. Met de nieuwe rol lijkt hij erg gelukkig. Van Bommel speelt nu meer naar achter. Hij ondersteunt Nikiforov en heeft daardoor ook meer ruimte véér zich voor de passes. Van Bommel was één van de beste spelers van het veld. Vogel lijkt een klein beetje terug gevallen. Hij verspeelt iets te veel de bal en heeft niet dé doeltreffende actie waar het gevaar begint. Op de flanken lijkt Bouma zich vast in de basis gespeeld te hebben. Hij speelde niet super maar heel degelijk en constant. Zijn voorzetten zijn doorgaans goed en gevaarlijk. De andere kant is een ander verhaal. Rommedahl speelde dramatisch. Werkelijk niks lukte, bovendien heeft hij simpelweg geen enkele actie in huis om zijn tegenstander voorbij te gaan, Daarom kiest hij maar voor de weg naar binnen, net daar waar het door het nieuwe concept best wel een beetje druk is.

Verdedigend zit het wel goed. Ooijer is erg degelijk en maakt geen enkele fout. Opbouwend kan het nog wel wat beter. Nikiforov maakte een paar kleine schoonheidsfoutjes maar die waren misschien meer de oorzaak van het offensieve spel. Verder is hij de absolute rots in de branding waar de hele verdediging op steunt. Een groot compliment. Heintze begint wat slijtage te vertonen. Hij wil het de afgelopen wedstrijden wat te mooi doen en verspeelt véél te vaak de bal. Hij word nogal eens overlopen door zijn tegenstander. Waterreus keepte een hele goede partij. Hij had twee hele goede reddingen die PSV in een beslissende fase op de been hielden. Zijn uittrappen waren daarentegen echt héél erg dramatisch. Geen enkele bal kwam aan en de doelstelling van het oeverloze getrap in de voeten van Vitesse was mij volstrekt onduidelijk. Hij bezondigt zich de laatste tijd ook meermalen aan het zogenaamdeéstratumpjé. Juist als hij de bal naar het Stratumseind moet trappen wil hij het te mooi oplossen en verprutst hij het, iets wat weer voor gevaar zorgt. Voorop gesteld zijn de reddingen natuurlijk het allerbelangrijkste, maar zijn uittrappen moeten echt absoluut beter. Dit ging helemaal nergens over.

Concluderend speelde PSV een redelijke wedstrijd maar liet het Vitesse veel te makkelijk terug komen in het duel. PSV had het gewoon heel snel op klasse moeten afronden maar rustte veel te snel op de lauweren. De fut ontbrak, de inzet die tegen Heerenveen nog groot was, was nu weer ver te zoeken. Het blijft een structureel probleem voor Gerets. Tot tweemaal toe kon Vitesse terug komen iets wat eigenlijk niet mag gebeuren, zeker niet als je zo veel beter bent in het eerste kwartier. PSV moet gefocust blijven. Zoals tegen Heerenveen toen de concentratie bij iedereen 100% was. Komende vrijdag hebben we opnieuw een lastige uitwedstrijd voor de boeg, laten we hopen dat de energie en concentratie weer top zijn.

Toch won PSV verdient en stevent recht af op de titel. De koers is nog niet gelopen, maar het programma is niet zo zwaar meer. PSV moet zich niet van de wijs laten brengen door transfergeruchten of wat dan ook. Voetballen, niks meer en niks minder. PSV heeft simpelweg de beste selectie van Nederland en speelt op dit moment ook het beste voetbal. Bovendien zijn we koploper. Hoe kan dit seizoen dan ook anders aflopen daé..

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.