Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV-FC Utrecht 2-1 (1-0)

Scoreverloop:

1 - 0 Bouma (34)
1 - 1 Van der Gaag (74)
2 - 1 Bouma (82)

Scheidsrechter: Luinge

Toeschouwers:

Geel: Bouma (PSV), J.P. de Jong (FC Utrecht)

Rood: Shew Atjon (76/2xg)

Opstellingen:

PSV:

Waterreus, v.d.Weerden, Nikiforov, Ooijer, Heintze, Rommedahl (Stinga/35), Vogel, (v.d.Doelen/77), v.Bommel, Kolkka, Bruggink, Bouma(Pater/84).

FC UTRECHT:

Wapenaar, Vreven, v.d.Gaag,Zwaanswijk, Shew Atjon, J.P.de Jong (Cairo/61), Lucius, J.de Jong, Groenendijk (De Groot/84), Kuyt, Martel (Schut/78).

PSV PLOETERT NAAR DRIE PUNTEN

'Heel veel respect voor Bouma'

(Door: Niels v/d Laan)

Het kan geen PSéer ontgaan zijn. De afgelopen week was niet echt de beste voor PSV dit jaar. Met de blessure van Nilis en vooral van Nistelrooy raakte PSV diep in de zorgen. Net nu alles van een leien dakje leek te gaan gebeurde dit. Het koningskoppel, vorig jaar nummer één én twee op de topscorerslijst, nu allebei weg. Nilis waarschijnlijk slechts voor één of twee wedstrijden, maar van Nistelrooy misschien wel voor altijd. Altijé ik schrik er van als ik het zeg. Ruud stond aan de basis van dit succes, Ruud had alles, Ruud was de absolute keizer. Niet alleen als voetballer, maar als mens. Bij uitwedstrijden ging ik nooit weg voordat hij de kleedkamer in ging. Want het kon altijd gebeureé. Altijé Ruud, net zeshonderd vragen gesteld, rende alsnog even naar ons vak, bijna leeg, balde een vuist en kuste het PSV Logo op zijn shirt. Dat had alles, dat was het wachten waard. Binnen twee jaar was hij zo vreselijk populair, dat hou je eigenlijk niet voor mogelijk. Altijd als eerste de kleedkamer uit na de rust, altijd als eerste het publiek bedanken. Wereldgozeé

Maar goed, ik kan wel weg gaan zwijmelen, we hebben er geen flikker aan. Ruud is er namelijk (even) niet meer. Misschien dat hij de laatste wedstrijden nog kan voetballen, maar dan moeten we geluk hebben. Ik gun het nooit iemand, een lange blessure, maar hem gun ik het, het minste. Alle clubs in Europa wilden hem, hij kon kiezen, en nu is hij geblesseerd. Lullig voor hem, lullig voor ons, maar ook lullig voor PSV. Ik had al vrede met zijn vertrek, maar om de één of andere reden zie ik het nu niet meer zo somber in. Ruud wil niet via de achterdeur weg, Ruud houdt van deze club. Hij zal PSV nooit voor het blok zetten zolang PSV hem netjes blijft behandelen. En daarom heb ik de hoop nog niet opgegeven. PSV zit nu in een behoorlijke moeilijke positie namelijk. Ruud is nog niet verkocht en we kunnen er niet voor de volle 100% van uit gaan dat hij gaat. Maar wat dan te doen in de tussentijd? Onderhandelen met eventuele opvolgers? Het lijkt wel verstandig, maar ja.. Geef je tientallen miljoenen dan niet uit voordat je ze binnen hebt? Wat als Ruud alsnog blijft? Wachten kan ook, maar twee maanden is lang en de vraag is of de toppers dan al niet vergeven zijn. Nee, PSV zit in een lastig parket en dat weet Ruud ook. Misschien.. héél misschien is dat een rede, maar eigenlijk moet ik mezelf al lang uit die droom wakker maken. Ik wil het simpelweg nog eventjes niet. Nu is Ruud nog PSéer, en ookal speelt hij niet, we moeten er zo lang mogelijk van genieten 

Ik kwam wat vroeg bij het stadion, de kaartverkoop voor Willem II was wederom weer eens heel bizar geregeld. Dan mag ik een mooie reiskaart hebben, als ik niet met de bus wil heb ik er geen sodeflikker aan. Niks, noppes nada en tjé die wedstrijd wilde ik ook niet missen. Uiteindelijk was het niet nodig overigens, een paar vrienden waren zo aardig nég eerder in de rij te gaan staan. Maar goed, je neemt altijd het zeker voor het onzekere dacht ik zo. Ik hoefde dus geen kaartje meer te kopen. Ik moest echter wél het hele stadion rond. Het blijft een rare regeling, maar goed ik was nu vroeg, dus kon ik het billijken. Het gaf me wel de gelegenheid het stadion nog eens goed te bekijken in zijn almaar groeiende vorm. Het is zo imposant, zo mooi, ik krijg er kippenvel van als ik er aan denk hoe dat er straks uit gaat zien, om nog maar niet te denken hoe het wordt als straks alle vier de hoeken zijn dichtgebouwd. De eerste luxaflex was op Noord-Oost al aangelegd. Een grappig systeem, geen idee hoe het werk, maar duidelijk is dat PSV het zekere voor het onzekere heeft genomen watbetreft het gras. 200% zekerheid wilden ze. Dat zal ook wel lukken dan denk ik. Dit stadion wordt nég mooier, nég imposanter. Hadden we eigenlijk al het mooiste voetbalstadion van Nederland, straks helemaal en ik denk dat er stiekum een heleboel mensen zijn die dat schoorvoetend moeten gaan toegeven. Dit wordt mooi!

Nog een beetje nagenietend van het Carnaval was het wel. PSV speelt nooit thuisés middags, ik krijg daar altijd een beetje brak gevoel van. Alsof ik net mijn bed uit ben. Het is licht, het is nog dag. De sfeer is minder, het licht anders, de spanning matig.és Avonds is het mooist, lekker op zaterdag. Dat dat nog maar heel lang zo mag blijven. Maar ja.. de reputatie van de Utrecht-aanhang is mij wel bekend. Ik kom oorspronkelijk uit de buurt en een paar oude bekenden van mij zaten zelfs aan de andere kant van het hek inémijé stadion. Dés toch wel leuk. Gelukkig voor mij ging ék vrolijk naar huis. Anders had ik het nog lang gehoord denk ik. En dankzij die reputatie moest ik dus op zondag naar het stadion. Omdat er anders rotzooi komt. Tjé het blijft een oud liedje. Gewoon niet morren, het maar accepteren. Langzaam wordt het geen probleem meer gevonden. Hooliganisme is als een vastgelopen computer. We accepteren inmiddels dat het gebeurt, vragen al niet meer naar de oorzaak. Het hoort erbij. We proberen het gesputter en gestotter nog te verhelpen maar dat lukt meestal niet. Een reboot helpt vaak wel. Gewoon opnieuw proberen bij de volgende wedstrijd. Net zolang totdat je een nieuwe computer moet kopeé.

Maar goed, we zijn al weer een stuk verder in dit verslag en de daadwerkelijke wedstrijd is nog niet eens aan bod gekomen. Laat ik maar snel beginnen. PSV moest het dus zonder de Nés doen. Geen gemakkelijke opgave. één wedstrijd eerder dit seizoen moest dat, uit bij MVV. Toen ging het eigenlijk relatief gemakkelijk met een vreemd 3-2-5 systeem. Tegen Utrecht moest het anders. Gerets sleutelde een week aan de opstelling, Iwan was een optie, 4-4-3 kon ook. Uiteindelijk koos hij voor het volgende:
Waterreus; vd Weerden, Nikiforov, Ooijer, Heintze;
Rommedahl, Vogel, v Bommel, Kolkka; Bouma, Bruggink.
Niet meer de Ni Nés dus. De Bés vandaag. Ook leuk.. Het was niet zo verrassend, het hing wel een beetje in de lucht en de keuze was dus logisch. Overigens heeft Waterreus de concurrentie nu echt gewonnen. Met een handtekening onder een nieuw driejarig contract kan hij een lange neus naar iedereen in het bestuur trekken. En dat is leuk, voor hem, voor ons. Maar bovenal vind ik het heel erg stijlvol van het bestuur. Het is natuurlijk gezichtsverlies wat ze hier lijden, maar ze lossen het keurig op en zijn niet bang om op hun bek te gaan. Gewoon een contractaanbieding doen en laten zien dat je fout zat, dés knap.

PSV begon dus met deze elf. Het was lang zoeken in deze wedstrijd, heel erg lang. PSV kon de weg naar het doel maar niet vinden. De automatismen waren weg, men snapte elkaar voor geen meter, de ballen werden bijzonder slordig gespeeld. PSV speelde zwak, slecht eigenlijk. Gelukkig voor ons was Utrecht niet veel beter, maar Utrecht speelde wel erg compact en maakte het PSV moeilijk om aan te vallen. Zelf konden de gasten uit de Domstad niks met het balbezit en moest het het hebben van incidentele slippertjes van de PSV verdediging om gevaarlijk te worden. PSV speelde 4-4-2, maar de buitenspelers dachten eigenlijk 4-3-3 te spelen. Veel te veel geplakt aan de zijlijn. Bovendien schoof zowel Ooijer als Nikiforov niet door naar het middenveld. PSV bezondigde zich aan grondig gebrei op de zestienmeter lijn. Soms leidde dit tot een halve kans. Bouma verscheen vrij voor de keeper, maar Wapenaar was eerder bij de bal.

Het duurde dan ook vrij lang voordat PSV echt begon te voetballen. Het tempo lag veel te laag en bovenal was er absoluut geen beweging in de spelers te krijgen. Alsof ze allemaal in een nieuwe rol liepen en geen idee hadden wat ze nou eigenlijk moesten doen. Toppunt hierin was Rommedahl. Wat doet die gast hier nou nog?!?!?!?!?!?!?!?! Hij speelde zo onthutsend slecht dat je eigenlijk het woord spelen niet eens kan gebruiken. Geen enkele actie, geen enkele goede voorzet, slechts 356,8 maal balverlies, en dat is in een half uur net ietsje te veel. Geen idee wat deze troep nog steeds bij PSV doet. Inpakken een hele grote strik erom en weg ermee. Ik weet het, het klinkt allemaal wat grof, en eigenlijk is het niet eens zijn schuld. Gerets is zo dwaas hem elke keer op te stellen. Tjé als ik daar verplicht elke week zou staan dan zou ik ook op mezelf schelden, maar als ik er dan de volgende week toch weer in zou staan kan ik het toch ook niet helpen? De Deen heeft al veel te veel kansen gehad. Dit wordt niké.

Gerets zag het nu ook eindelijk in. Na een half uur stuurde hij Stinga de dugout out. De Roemeen heeft Rommedahl tijdens het warmlopen zén dertig keer gepasseerd. Ik vraag me af of hij nog wat tegen hem gezegd heefé.

Rommedahl stond er trouwens nog in toen PSV eindelijk een goede aanval had. Eindelijk tempo, eindelijk die bal het werk laten doen. Bij het hopeloos falen van de opbouw was het Nikiforov die opstoomde. Op 30 meter passte hij naar links op Vogel. De Zwitser legde hem heel simpel, maar erg sterk, naar links op Kolkka die behoorlijk veel vrijheid had. Over de grond passte hij op de geheel vrijstaande Bruggink en Bouma. Bruggink kon er net niet bij, maar de bal kwam panklaar bijéWillié die zich dit buitenkansje niet liet ontnemen. Hij schoot in één keer loepzuiver net langs de paal de 1-0 binnen.

Een hele belangrijke goal. PSV kwam wat uit zijn schulp en schakelde de laatste tien minuten omhoog en zette Utrecht vast. Het leidde tot twee dotten van kansen. Eerst was het Bruggink die op de rand van het zestienmeter gebied eerste ene schwalbe maakte, vervolgens zag dat hij niks kreeg, opstond en toen wel hard op de enkels getrapt werd. De vrije trap werd door Bouma heel erg mooi genomen maar raakte links de lat. Een paar minuten later werd opnieuw Bouma geheel vrij voor de keeper gezet. Echter met een hijgende verdediger in zijn nek kwam hij slechts tot een schotje over de grond wat niet zo moeilijk door Wapenaar te keren was.

Zo ging PSV met een 1-0 stand rusten. PSV had zwak gespeeld, maar met een beetje geluk had het zomaar 3-0 kunnen staan. Gelukkig voor Utrecht werd het dat niet.

PSV kwam met dezelfde 11 het veld weer op en begon eigenlijk net zo zwak aan de tweede helft als aan de eerste. PSV zocht maar vond zelden en Utrecht koesterde vaak het balbezit. Soms werd er geflipperd, soms gecombineerd maar vrijwel nooit werd PSV écht gevaarlijk. De passes waren onzuiver, de kansjes werden verprutst. Dat was eigenlijk het beeld van de gehele tweede helft die waarschijnlijk nog zwakker was dan de eerste. De uitblinkende rol was wederom voor Luinge die zoals altijd weer warrig in de weer was. Vage gele kaarten, veel in de weg lopen. De fluit pakken en toch niet fluiten. Vlagsignalen van de grens negeren. En zo kan ik nog wel even door gaan. Het was weer eens niet best.

PSV riep het onheil over zichzelf af. De kansje waren miniem maar er werd te weinig mee gedaan. PSV drukte niet door en liet Utrecht in de wedstrijd. Het was uiteindelijk een dood moment wat PSV op de knieén leek te krijgen. De bal kwam van ver, werd in het zestienmeter gebied gepompt en kwam zomaar ineens op het hoofd van de geheel vrijstaande vd Gaag. Frapant was dat vd Gaag nog geen twee minuten daarvoor ookal zo had mogen koppen. Zijn kopbal was zuiver in de linkerhoek. Utrecht dus op 1-1. Het U-U-U-Utrecht vak werd helemaal gek. Viel me tegen trouwens dat legioen deze wedstrijd, ze staan bekend om het grote legioen maar ze waren vaak stil. Wij trouwens ook hoor, we waren zeker niet beter, maar wij staan dan ook (nog) niet bekend als een legioen wat 90 minuten lang de longen uit het lijf zingt. Laten we het vocaal op remise gooien.

Met nog een kwartiertje leek PSV op puntverlies af te stevenen. Eigenlijk hadden ze nog geen goede kans gehad in de tweede helft en het zag er ook niet naar uit dat die zou komen. Luinge reikte PSV echter de helpende hand. Het lijkt alsof Luinge volgens een bepaalt schema werkt. Helpen bij De Graafschap, dan maar naaien bij Feyenoord om ons dan maar weer te helpen tegen Utrecht. Laten we hopen dat hij dan niet onze kampioenswedstrijd fluit.

Een overtreding van Shew A Tjon bezorgde hem zijn tweede gele kaart. Luinge schrok er zelf overduidelijk van. Hij dacht even een statement te maken maar wist niet dat de ongelukkige al een gele kaart op zak had. Eenmaal zijn boekje geraadpleegd kon hij niks anders dan een rode kaart trekken. Deésorré stond letterlijk en figuurlijk in zijn kraaloogjes. Het leek me overigens niet doorslaggevend voor deze wedstrijd. PSV ging niet ineens beter voetballen en de kansjes waren nog net zo spaarzaam. Dat uiteindelijk die bal er alsnog in ging had niks met die man meer te maken, maar meer met de individuele klasse van Heintze en Bouma. Het was Heintze die eens de achterlijn haalde en een loepzuivere voorzet gaf op Bouma die perfect inkopte in de linker kruising. 2-1, een ontlading op de tribune. De overgebleven minuten kwam PSV eigenlijk niet meer in problemen. Nog één keer moest Waterreus redden. Het was een scrimmage op 2 meter van de goal en de bal kwam ineens door. In twee keer hadéReué de bal klem. Mijn hart zat héél even in het puntje van mijn schoen maar gelukkig kon hij weer heel snel huiswaarts keren. PSV won, verdiend datwel, maar ik denk niet dat ik de band van deze wedstrijd bewaar.

Bouma werd overigens nog gewisseld vijf minuten voor tijd. Zijn publiekswissel, Pater debuteerde, verdiende hij ten volle. Ik heb vreselijk veel respect voor Bouma. Debuteren in de hoofdmacht, bij de Mos volgens mij nog, vervolgens niet goed genoeg bevonden worden. Uitgeleend worden, nog eens uitgeleend om terug te keren terwijl we hem eigenlijk niet eens vreselijk nodig hadden. En vervolgens je eigenhandig in de basis spelen terwijl je het aan niemand te danken hebt. Geen blessure, niks. Gewoon eigenhandig. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben.

Met Bouma is ook gelijk de absolute uitblinker genoemd. Verder was het ook persoonlijk gesproken niet veel. Achterin speelde Nikiforov niet bijzonder. Hij is aan een mindere reeks bezig. Kleine foutjes zijn dodelijk bij hem. Ooijer speelde degelijk maar schoof net als Niki veel te weinig door naar het middenveld waardoor we nooit een mannetje meer hadden op het middenveld. Vd Weerden speelde erg degelijk maar kon opbouwend weinig bijdragen. Evenals Heintze overigens die weer eens degelijk speeelde. Nou moet gezegd dat de voorhoede van Utrecht ook bijzonder zwak opereerde. Op het middenveld speelde Vogel en v Bommel niet dwingend genoeg. Niet fel genoeg. De passjes waren slordig en ze kwamen vaak net een stapje te laat. Op rechts wil ik verder geen woorden vuil maken aan Rommedahl want dat is echt zonde van de tijd. Stinga speelde een stuk beter. Stinga wil ook nog wel eens over het veld zwerven en zo wat dwingender de ruimte creeeren. Niet dat geplak aan de lijn, daar heb je vaak niks aan. Kolkka speelde ongelukkig. Hij was gevaarlijk maar had de pech tegen een sterke Vreven te spelen. Al moet gezegd dat deze Belg wel bijzonder irritant verdedigt en dat het kleine menneke Kolkka daar simpelweg niet tegen bestand was. Had hij Luinge ook nog eens tegen zich. Zielig voor de kleine Fin.Voorin heb ik Bouma al genoemd. Brugginks speelde ook redelijk. Hij blonk niet uit maar was erg nuttig in de combinatie. Hij stond zijn mannetje, hield ballen vast en verdedigde mee. Een echte teamplayer die we nog goed kunnen gebruiken de komende tijd.

Dan kunnen we allemaal wel roepen dat we de Ni Nés niet echt nodig hebben, de praktijk leert ons anders. PSV ontbeerde zondag een surplus aan individuele acties. Het was gebrei, niemand die met een eigen actie de ruimte brak, de wedstrijd kraakte. Iedereen volgde zijn taken maar blonk niet uit. Geen Nilis die op onderzoek uitging. Geen van Nistelrooy die overal op de goed plek stond. Niks van dit alles. PSV moest werken en speelde uitermate zwak. Geen combinatie, veel te slordig en bovendien niet doortastend genoeg. PSV had teveel tijd nodig, speelde in een veel te laag tempo.

Maar goed, laten we niet te somber worden. PSV deed weer een hele nuttige stap richting kampioenschap. We hebben een aanzienlijke voorsprong met nog negen wedstrijden te gaan. PSV mag dit nooit uit handen geven. Volgende wedstrijd is Nilis er weer, misschien dat hij voor de beslissende actie kan zorgen. Duidelijk is dat als de Ni Nés er volgend jaar niet meer zijn, PSV een degelijke basis heeft. Een team wat staat maar wat nog te onervaren, te slap en sloom voetbalt. Het klopt allemaal wel maar de individuele acties hebben we nog lang niet gezien. Daar moet onze aandacht naar uitgaan, een speler die eigenhandig een wedstrijd kan openbreken. Die PSV nét dat beetje extra brengt. En dan mag hij best een klein beetje minder goed zijn dan Ruud, dat leren we hem dan wel. Dan komt alles goed. Nu is het gewoon nog even vechten met zijn allen richting streep. Is weer eens wat ander, tot op heden gaat het goed en daar ben ik blij om.

Leukste van de middag was trouwens toch Ruud weer. Volgens mij zijn eerste wedstrijd in het Philips Stadion waar hij niet op de mat stond. Hij zat bij mij boven vak S in deéLodgé en werd luid toegezongen. Hevig hinkend op krukken vertrok hij na afloop om als een soort popster nog buiten het stadion achter het raam te verschijnen. Mooé. Ik heb de hoop nog niet helemaal opgegeveé.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.