Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV-Cambuur Leeuwarden 1-0 (0-0)

Scoreverloop:
1-0 Van Bommel ('71)

Scheidsrechter: Oskam

Geel: Durmusoglu (Cambuur), Abma (Cambuur)

Opstellingen:
PSV: Waterreus, Van der Weerden, Ooijer, Nikiforov, Bouma, Vogel, Van Bommel, Kolkka, Iwan, Nilis, Bruggink
Cambuur: De Ron, Ferrier, Abma, Berhalter, Loontjens, Durmusoglu, Goudmijn, Rook, Van Utrecht, Levtsjenko, Nelisse

PSV VIRTUEEL LANDSKAMPIOEN(Door: Niels v/d Laan)

Het was zondagmiddag een hele rare dag. Alles in me zei dat PSV een kampioenswedstrijd ging spelen. Alles was geregeld, de video ingesteld, de kleren gewassen, de slaap goed gevat voor een hele dag non-stop feest, het weer was prachtig, de sfeer goed. Wat wilde we allemaal nog meer. Alles leek zich te hebben ingesteld op een kampioensfeestje. Het liep helaas allemaal anders. Niks van dit alles. Fortuna stak niet de helpende hand uit en liet zich simpel opzij zetten door Heerenveen waardoor PSV zich slechtséofficieué kampioen mocht noemen na winst op Cambuur. Jammeé ik was graag kampioen geworden zondag, alles leek er klaar voor, bijna alles zat mee, het mocht echter niet zo zijn.

Door het gebeuren van de zaterdagavond was PSV-Cambuur eigenlijk een normale wedstrijd. Niks geen feest, simpel voetballen voor drie punten. PSV kon dan wel officieus kampioen worden, maar eigenlijk zegt dat niks. Het is pas feest totdat ik Nilis die schaal zie tillen, tot de ontlading op het stadhuisplein, dan pas is PSV kampioeé nu dus nog niet. We weten al een paar weekjes met 100% zekerheid dat PSV kampioen gaat worden dus wat is dan eigenlijk het verschil? Juisé kampioen ben je mét schaal, en die heeft PSV simpelweg nog niet. De komende week en misschien zelfs wel de komende twee weken begint dan ook het hunkeren, vooruitkijken, wachten, dromen tot dat ene moment. Dat ene moment van ontlading van een geheel seizoen:éNamens de KNVB, gefeliciteeré Ik hoor het Kessler nog zeggen voordat Numan de schaal tilde. Daar gaat het om, die woordjes kunnen met natuurlijk gestolen worden, maar tocé..

Wés da nou wér?

Hoe groot was dan ook de schrik toen ik hoorde dat PSV van plan was de schaal na een mogelijk kampioenschap bij Twente sober in de kleedkamer in ontvangst te nemen. Wés da nou wér? Wat een onzin, dat ene moment, op het veld met die bobo van de KNVB die ook niet goed weet wat hij moet zeggen omdat Luc eigenlijk die schaal net zo lief uit zijn handen rukt, dat moment wilden ze sober in de kleedkamer gaan vieren? Zijn ze nou helemaal belazerd. Ik zal persoonlijk die kleedkamer binnendringen, die schaal zal ik zien, en die Kessler wil ik horen. Dit kan natuurlijk niet, zijn ze nou helemaal van de gekken?

Goed, met het hierboven geschrevene maak ik gelijk duidelijk wat er de komende week zal gebeuren. Er zijn nu zo vreselijk veel opties om te gaan feesten. Vrijdag na Twente valt af, te laat. Maar feesten zonder dat je die dag gespeeld hebt is helemaal niks, dus Twente verplaatsen naar zondag of maandag. Is mijn favoriet, maar daarbij loop je wel het risico dat je kampioen wordt zonder te spelen als Heerenveen zaterdag van Roda verliest. Een week later na RKC, tjé is ook niet zo leuk. Dan ligt die schaal al een week op het bureau bij Harry en dan komen ze hem voor de gein nég een keer uitreiken. Hopen dat de wedstrijd tegen Twente verboden wordt is ook een optie. Dan worden we na RKC kampioen. Echter ook dan lopen we groot risico kampioen te worden zonder te spelen. Het is een afweging die je maakt. Wat heb je liever? Persoonlijk feest ik het liefste né een wedstrijd waarin we de schaal voor het eerst krijgen uitgereikt. Enige optie lijkt dan ook de wedstrijd FC Twente-PSV te verplaatsen naar maandag. Van Raay is echter tegen aangezien de internationals van jong oranje dan niet mee zouden kunnen spelen. Het risico van kampioen worden zonder te spelen maar op de koop toe nemen. Ik kan het denk ik niet aan om in het Arke stadion te zitten wetende datémijé cluppie die schaal zonder mijn aanwezigheid in de kleedkamer krijgt. Nee dan liever zo. Maar goed, het blijft een judgement call, uiteindelijk zal het feest er denk ik niet veel minder om zijn, wat er ook gebeurt.

Genoeg gezeverd, PSV moest spelen tegen Cambuur. Alles leek zoals gezegd op een kampioenswedstrijd, maar het was stiekum een simpel, normaal potje voetbal. Het zonnetje scheen, de sfeer was goed, het gevoel was goed, de mat was heel erg goed en het stadion wordt almaar imposanter. Inmiddels zat het dak op de nieuwe hoeken, ik kan niet wachten om die hoeken in volle glorie te aanschouwen. Oh ja, ook het nieuwe shirt werd gepresenteerd. We gaan weer terug naar de smalle rode banen. Op zich ben ik daar niet ontevreden mee. Bij PSV horen smalle banen vond ik altijd al. Ik moet het eigenlijk niet zeggen, maar als een jochie van 4 het PSV shirt aanheeft dan lijkt het net op een ander shirt, je kunt misschien bedenken welke ik bedoel. De kleur rood van de flyer vond ik niet zo mooi, maar dat kwam misschien door de drukinkt. Verder is het altijd even wennen, maar wat ze ook dragen, je vindt het eigenlijk altijd mooi. Met uitzondering van het kampioensshirt vané97, want dat was echt foeilelijk.

Maar goed, ook Nike heeft zich dus voorbereid op het kampioenschap. Leuk hoor al die merchandise, ik koop me blauw, geef al snel meer den 250 piek uit aan kampioensstuff, je weet nooit hoe lang je op de volgende kampioensmerchandise moet wachten, kan je beter nu goed inkopen denk ik altijd maar.

De opstelling

PSV dus tegen Cambuur, de zon scheen, iedereen gelukkig. De spelers kwamen het veld op en alles in me zei dat dit een oprolpotje zou worden, een eitje, koekie. Inpakken, wegwezen, houdoe en bedankt. Hoe anders zou dit lopen. Schijn bedriegt, dat heb ik maar weer geleerd. PSV begon in de volgende opstelling:
Waterreus; vd Weerden, Ooijer, Nikiforov, Bouma;
Kolkka, Vogel, v Bommel, Iwan; Bruggink, Nilis.


Bruggink mag spelen tot aan de behandeling van zijn beroep tegen de schorsing. Belachelijk overigens, vier wedstrijden lijkt me veel te veel. Lee kreeg er drie (plus één van een vorige schorsing maar die telt voor dit incident dus niet mee) beetje vreemd dat Arnold er dan vier krijgt. Overigens moet de KNVB eens gronding nadenken over het wijzigen van de statuten. Het blijft heel raar hoe het systeem werkt. Iets wat de scheidsrechter wél ziet, van Hulten stond er met zijn neus bovenop, maar daarvoor geen kaart trekt, kan alsnog een schorsing opleveren. Iets wat de scheids verkeerd ziet (eigenlijk hetzelfde in deze situatie) kan niet meer worden teruggedraaid. Een gele kaart kan niet veranderd worden in een rode,édat zou de integriteit van de scheids aantastené wat een bullshit. Dan zou Bruggink ook NIET geschorst mogen worden. Hoe zeer ik het ook eigen schuld vind, ik wil Bruggink niet vrijspreken, het systeem blijft raar. We kunnen namelijk weer wél een rode kaart omzetten in een gele. We kunnen vervolgens weer néet een goal toekennen op basis van TV beelden. Het blijft een hele rare bedoening.

Goed, Bruggink was er dus bij. Heintze niet, hij had een liesblessure en bleef aan de kant.éToekomstié linksback Bouma nam zijn plaats in. Iwan mocht na zijn goede wedstrijd tegen Fortuna opnieuw in de basis beginnen. Waterreus was logischerwijs weer terug na zijn schorsing.

Slap begin

PSV dus met deze elf aan de aftrap. PSV begon wat slap. Alsof er te veel spanning op zat. Hard werken, maar veel te slordig en voorzichtig. Met de handrem erop. PSV maakte het spel maar bleef een beetje hangen in goede ideeén en matige uitvoeringen. De spirit was er wel maar de benen trilden nog te veel. Er viel de eerste helft dan ook niet echt veel te beleven. Cambuur nomineerde zichzelf keihard om de KPN Telecompetitie uitgestemd te worden door duidelijk te laten zien hoe vreselijk zwak de ploeg was. Geen enkele bal kwam aan, geen beleving, niks. Cambuur had niks in te brengen en joeg elke bal blind naar voren waar Nelisse (wel een aardige spits overigens) zich hopeloos moet hebben gevoeld.

PSV viel de eerste helft vooral op in de persoon van Bruggink die absoluut niet zijn dag had. Hij was het Machlasje van PSV zullen we maar zeggen. Overigens viel scheidsrechter Oskam ook behoorlijk negatief op. Wat een rampzalige man was dat. Eerst onthield hij PSV een penalty na opzichtig vasthouden binnen de zestien. Verder toonde hij zich slap, laf en dom. Hoe vaak hij op appél van een speler floot was niet op zes handen te tellen, hoe zwak hij situaties beoordeelde was helemaal inferieur, om nog maar niet te spreken over deévoordeelregeé want die kende hij helemaal niet. Een schandé heeft Nederland dan echt maar een stuk of drie goede scheidrechters?

Nog geen vijf minuten later gaf Oskam voordeel, hij moet dat woord ooit eens op een cursus gezien hebben, na een handsbal binnen de zestien, uiteindelijk schoot van Bommel uit de afvallende bal op de paal. Opnieuw een grove fout van Oskam die het echt niet begrijpt volgens mij.

Geen flanken

Zoals gezegd was het Bruggink die alle mogelijke kansen om zeep hielp. Eerst mocht hij na een blunder in de verdediging alleen op de Ron af, zijn schot werd gestopt. Vervolgens kon hij een schitterende actie van de opnieuw uitblinkende Nilis niet afronden in een vrijwel lege goal. Hier waren dan ook de hoogtepunten van de eerste helft mee genoemd. PSV speelde niet slim, de acties waren doorzichtig en PSV moest het hebben van een uitblinkende Nilis of een schutterende verdediging van Cambuur. Kolkka en Iwan waren onzichtbaar en kwamen samen opgeteld nul keer hun directe tegenstander voorbij. PSV leek het naderende kampioenschap in de benen te voelen, PSV heeft een hele jonge groep, vrijwel iedereen wordt voor het eerst in zijn leven kampioen. Niet raar dus dat de spelers behoorlijk zenuwachtig waren, jammer was het wel.

Vak S deel 2

Overigens is het niet te geloven hoe ik het voor elkaar krijg continu ruzie te hebben met de stewards van vak S. Opnieuw werden we gesommeerd te gaan zitten. Ik had toch serieus het idee dat ik me in een STAdion stond, maar misschien dat we het nu maar ZITdion moeten noemen. Afgelopen week hadden we een gesprek met PSV. Vak S zou erkend worden als sfeervak en we hoefden niet meer verplicht te blijven staan. Loze beloftes, of een slechte communicatie met de stewards? Ik weet het niet, maar ik werd er weer behoorlijk pissig van, wat de stewards vervolgens weer niet konden waarderen. Nog één onvertogen woord en ik mocht met een stadionverbod vertrekken. Ze hadden me zelfs op de foto. Na jé dan vraag ik je, daar zitten copyrights op hoor!
Goed, duidelijk moge zijn aan iedereen die op vak S zit, vooral niet gaan zitten. Geen gezeik, we hebben dit niet voor niks afgesproken met PSV.

Maar weer terug naar de wedstrijd. PSV kwam in dezelfde opstelling het veld op en leek wat van zich afgegooid te hebben. PSV ging beter spelen en kreeg meer kansen. Via schoten uit de tweede lijn maakte PSV het de Ron, keeper van Cambuur, behoorlijk lastig, maar de bal wilde er maar niet in. Mooiste actie van de wedstrijd was van Nilis, na een mooie diepe bal van vd Weerden kwam Nilis op links met een verdediger in zijn rug vrij voor de goal. Hij haalde ineens vol uit, zijn boogbal van ver ketste af op de lat en ook deze kans ging verloren. De boogbal luidde een goede periode in van PSV. Het publiek zette zich vol achter de ploeg en er werd behoorlijk tempo gemaakt, Wat volgde was opnieuw een hard en droog schot van van Bommel, ook dit werd echter gekeerd door de Ron.

Rommedahl werd vervolgens in de ploeg gebracht voor de falende Kolkka. Ook Rommedahl kon echter weinig potten breken. Hij kreeg een hele goede mogelijkheid, kwam vrij voor de Ron, speelde de bal onder de keeper door maar kon vervolgens de bal niet meer inhalen om hem in het verlaten gapende doel te schieten. Heeft ie eindelijk de kans om zijn snelheid te gebruiken lukte het em weer niet..

Eindelijk

Uiteindelijk werd de ban gebroken door van Bommel. Na een wat klutserige aanval kwam uiteindelijk de bal bij de, overigens briljant, spelende Vogel die breed legde op van Bommel. Mark had tijd, draaide en schoot droog in de linkerhoek de 1-0 binnen. De ontlading die volgde was mooi. Het publiek werd gek evenals de spelers die elkaar als door het dolle heen om de nek vlogen.

In het resterende kwartier gebeurde er bijzonder weinig. Cambuur was machteloos, de gehele wedstrijd slechts één schot op goal, wat overigens goed gepareerd werd dooréReué, en PSV hoefde niet echt meer. Uiteindelijk leek het vlak voor het einde zelfs nog 1-1 te worden. Uit een vrije trap leek de bal nét langs de paal te rollen na een carambolage, Waterreus wist met een uiterste krachtsinspanning de bal naast te tikken. Het was ook ongelofelijk onverdiend geweest als dat gebeurd was.

Na 90 en nog wat minuten floot Oskam af. Hopelijk zijn laatste fluitsignaal in het Philips ZITdion. De ontlading was groot. PSV nam een voorschot op het kampioenschap en maakte een terechte ereronde. Tot vervelens toe liepen de camerés en fotografen in de weg. Leuk hoor plaatjes schieten, maar op een gegeven moment moet dat over zijn. Wat een gezeik als van Bommel bij Vogel op de nek springt om dan als fotograaf ook nog aan ze te vragen om effeédit of daé te doen. Waar halen ze het lef vandaan om op zén moment die fotés ook nog in scéne te gaan zetten. De wedstrijd was niet groots, zwak eigenlijk, maar dat mag. De druk op de jonge jongens is groot, de spanning enorm en dan zén beladen wedstrijd spelen tegen een tegenstander die weinig voetballende kwaliteiten toont is moeilijk en kan je ze eigenlijk niet aanrekenen. Ik had dan ook een vreselijk leuke middag. Mooi was de manier waarop de spelers van Nistelrooy betrokken in de festiviteiten. Waterreus viel op zijn knieén en boog uit verering. Wat wordt het nou, blijven, gaaé het houdt alle PSV supporters behoorlijk bezig. Ik heb het gevoel alsof de spelersgroep al lang weet wat Ruud gaat doen. De vraag is constant hoe we de acties van de spelers richting hem moeten interpreteren. Ikzelf zag het alséRuud, dank je, tof dat je nog een seizoen blijfé Maar de wens is natuurlijk de vader van de gedachte. De traan die hij vervolgens probeerde weg te slikken strookte namelijk niet met dat beeld, alsof hij juist dachtéJammer dat ik dit straks achter me laaé Het blijft natuurlijk vreselijk gissen, maar duidelijk is dat ook de supporters zo snel mogelijk uitsluitsel willen. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen waar ik vurig op hooé..

Man of the match

PSV had dus niet groots gespeeld. Waterreus hield zijn goal schoon en stond er als hij er moest staan die sporadische keren als Cambuur zich op de helft van PSV durfde te bewegen (waar haalde ze het lef vandaan om aan te vallen?) Verdedigend zat het aardig dict. Vd Weerden lijkt wedstrijd na wedstrijd wat meer in vorm te komen. Verdedigend niet in de problemen en ook aanvallend zie ik steeds meer goede dingen. In het centrum speelde Nikiforov weer eens een ouderwets goede wedstrijd, zijn directe tegenstander had geen enkele kans. Ooijer speelde ook goed maar mag naar mijn smaak meer doorschuiven naar voren. Bouma was een volwaardige vervanger van Heintze en toont zich supermultifunctioneel.

Op het middenveld was Vogel mijn persoonlijke man of the match. In de tweede helft speelde hij briljant. Wat een fantastisch oog had hij voor de ruimte en de pass. Van Bommel was natuurlijk matchwinnaar. Speelde redelijk maar kon de openingen minder goed vinden dan Vogel. De flanken waren een ramp. Kolkka speelde zijn man in totaal 1,5 keer voorbij de gehele wedstrijd en werd terecht gewisseld. Iwan liet zijn oude ik weer zien. Hij verbaasde me tijdens Fortuna-PSV maar bakte er nu zoals vaker weer bar weinig van. Op het moment dat hij zelfs geen corners meer weet te versieren is hij natuurlijk helemaal van weinig waarde.

Voorin speelde Nilis heel erg goed, we zullen hem nog vreselijk gaan missen. Hij weet de verdediging open te breken, ruimte te creéren en zodoende zijn eigen kansen teémakeé. Hele goede wedstrijd van de aanvoerder die ook hunkert naar de schaal, zoals iedereen overigens. Bruggink speelde zwak, slecht in de afronding, en weinig individuele acties van hem gezien.

En het was stil boven de rivieren

Goed, conclusie: PSV officieus kampioen, slechtst theoretisch nog in te halen door Heerenveen. Nogmaals, ik voel me nog geen kampioen, geen schaal, geen kampioen. Wat nu zal volgen is een week van zeuren, gissen en praten over hetéplan de campagné voor de vieringen van het kampioenschap. Eigenlijk is alles wel goed, zolang ik op het stadhuisplein mag staan, me blauw mag kopen aan kampioensmerchandise en feest mag vieren met mijn vrienden vind ik alles wel best. Als ze die schaal maar niet in de kleedkamer gaan geven, dat nooit!

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. Teun (7 pts.)
2. Astenaar (5 pts.)
3. B_NASSAU (5 pts.)
4. peerke (5 pts.)
5. Bas (3 pts.)
6. Niels v/d Laan (3 pts.)
7. Joris Wb (3 pts.)
8. HOSS (3 pts.)
9. Dylan Dog (3 pts.)
10. Phoolie Tom (3 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.