Geel: Hofland, Nikiforov (PSV) Van der Luer, Van Haaren

PSV: Waterreus, Ooijer ('34 Faber), Hofland, Nikiforov, Heintze, Ramzi ('82 Rommedahl), Vogel, Van Bommel, Bouma, Kezman en Bruggink
Roda JC: Kalac, Senden, Rudge, Luypers, Van Haaren, Vandenbroeck ('65 Tomasic), Van der Luer, Van Dessel, Tchoutang, Peeters en Soetaers

PSV wint zijn vierde Johan Cruijff Schaal

(Door: RvW)

PSV heeft vanavond voor de vierde keer in vijf jaar de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Vorig jaar ontbrak PSV in de strijd om de Nederlandse Supercup. PSV had vandaag weinig moeite met Roda JC. Doordat PSV niet tot het uiterste ging bleef het 2-0, een stand die al bij rust was bereikt. De wedstrijd stond in het teken van de nagedachtenis van het spelertje van D3 dat afgelopen week overleed bij een trainingskamp van PSV. Voor de wedstrijd was er 1 minuut stilte. Bij het opkomen in de Arena begeleidde D3 van PSV de selectie van PSV. PSV speelde de wedstrijd met een rouwband om.

Eric Gerets begon de wedstrijd met de volgde basisopstelling: Waterreus, Ooijer, Hofland, Nikiforov, Heintze, Ramzi, Vogel, Van Bommel, Bouma, Kezman en Bruggink. Eric Gerets probeerde een nieuwe variant in de aanval uit. Niet Kezman maar Bruggink was dit keer de diepste spits. Kezman mocht de ruimte om Bruggink heen benutten. Een test die redelijk goed uit zou pakken zo bleek al snel.

PSV begon zeer gevaarlijk aan de wedstrijd. Vlak na de aftrap kon Kezman al alleen op het doel van Roda JC doelman Kalac afgaan. In het strafschopgebied werd ij echter omvergeduwd. Bossen wilde zo vroeg nog geen strafschop toekennen. Een minuut later kwam Van Bommel alleen voor de keeper. Enigszins gehinderd schoot hij op de keeper.

Na 10 minuten verloor PSV haar grip op de wedstrijd en werd het een gelijkwaardige wedstrijd. In die periode was het met name Roda JC dat tot enkele goede mogelijkheden kwam. De waarschijnlijk naar Vitesse vertrekkende spits kwam echter niet tot scoren.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam PSV beter in de wedstrijd. Kevin Hofland ging mee naar voren en haalde zelfs de achterlijn aan de linkerkant. Hij vervolgde met een schitterende voorzet op Ramzi die hoog torende boven zijn verdediger en de bal binnenkopte achter Kalac, 1-0.

Niet veel later moest Andre Ooijer uitvallen met een blessure, Ernest Faber was zijn vervanger. Een gouden wissel zo bleek later, want de verdediger kopte in blessuretijd van de eerste helft de winnende treffer binnen uit een goed geplaatste hoekschop, 2-0.

In de tweede helft was alles minder. PSV speelde bij vlagen een tempootje lager. PSV probeerde het wel, maar consolideerde toch voral de 2-0 voorsprong. Roda JC wilde wel, maar kon ook niet vel beter, waardoor het uiteindelijk een zeer makkelijke tweede helft zou worden voor PSV. Indien PSV wat scherper was geweest had het veel verder uitgelopen kunnen zijn. De 2-0 was echter meer dan voldoende om de Johan Cruijff Schaal binnen te halen.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was een ietwat saaie, maar goede overwinning voor PSV. Met de winst revancheerde het team zich enigszins voor de 0-4 nederlaag in Brugge een week geleden. Vol vertrouwen zal het team van Eric Gerets de competitie tegemoet kunnen gaan. De spelpatronen komen langzaam terug en team heeft nog veel potentie om verder te groeien.

Achterin heeft Eric Gerets mogelijkheden genoeg. De sterkte zou dit seizoen vanaf het middenveld moeten komen door in de wedstrijd continu via verschillende middenvelders over de spitsen heen te komen.

De eerste prijs heeft dit jonge elftal in ieder geval beginnen. De eerste stap naar opnieuw een succesvol begin is gezet. Nu wacht De Graafschap voor de eerste competitiewedstrijd.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.