Geel: Kezman (PSV), Nesmatsjni, Demetradze (Dynamo Kiev)

PSV: Waterreus, Van der Weerden, Nikiforov, Hofland ('82 Ooijer), Heintze, Van Bommel, Vogel, Bouma, Bruggink ('85 De Jong), Kezman, Claudio (Lucius '37)
Dynamo Kiev: Sjovkovski, Dmitroelin, Holovko, Nesmatsjni, Kaladze, Hoesin, Chatskevitsj ('74 Koezmitsjev), Bjalkevitsj, Vastsjoek, Sjatskich ('74 Serebrennikov), Demetradze

PSV wint eerste wedstrijd in Champions League

(Door: RvN)

Eric Gerets begon vanavond met een verrassende opstelling. Waar iedereen de meer verdedigende Lucius had verwacht, daar bracht Gerets juist de aanvallend ingestelde Claudio in het veld. De basis van Gerets: Waterreus, Van der Weerden, Nikiforov, Hofland, Heintze, Van Bommel, Vogel, Bouma, Bruggink, Kezman, Claudio.

Dynamo Kiev begon goed aan de wedstrijd. Het team speelde veel verder naar voren dan verwacht. Het stoorde direct de opbouw van PSV, maar combineerde zoals we van de Oekrainers gewend zijn.

Dat resulteerde al heel snel in een voorsprong voor Dynamo Kiev. Shatskikh mocht geheel vrijstaand een voorzet van links binnentikken, Watereus was daarbij geheel kansloos.

Na een kwartier kreeg PSV langzamerhand grip op de wedstrijd. Een vrije trap van Bruggink miste net zijn doel. PSV kreeg verder kansen via Claudio en Vogel. Bij een counter aan de andere kant sloeg iedereen de schrik om het hart toen Kaladze aan zijn shirtje werd vastgehouden in het strafschopgebied. De scheidsrechter was PSV echter meer begaan dat de scheidsrechters de afgelopen jaren in de Champions League.

Voor Gerets was de onbalans in het elftal de reden om Claudio eruit te halen en Lucius in te brengen. De meer verdedigend ingestelde speler moest de schakel worden tussen de linies van PSV. Het zou een gouden wissel worden van Eric Gerets.

De gok van Gerets door drie spitsen in te zetten had niet gewerkt. De wissel echter des te meer. Pas 2 minuten na zijn invallen kon Lucius zelf de stand gelijktrekken. De middenvelder liep uitstekend naar de eerste paal bij een voorzet van rechts. Het gaf PSV een enorm zelfvertrouwen, waardoor PSV nog voor de rust voor een tweede goal wilde gaan. Zover kwam het echter niet, PSV mocht gaan rusten met een verdiende gelijke stand.

In de tweede helft ging PSV verder waar het in de eerste helft ophield. PSV zette druk en ging op zoek naar de 2-1. Die kwam al na 7 minuten in de tweede helft. Lucius speelde opnieuw een cruciale rol in de wedstrijd. Hij ging zelf uitstekend diep in het gat aan de rechterkant. Vervolgens legde hij een voorzet perfect neer bij Bruggink, die de bal alleen maar binnen hoefde te werken. De PSV spits, uitstekend in vorm, liet zich dit buitenkansje niet ontnemen.

PSV bleef daarna uitstekend spelen, kroop niet in haar schulp, maar bleef berekenend aanvallen. PSV had in die fase moeten uitlopen naar een 3-1 voorsprong. Nikiforov en Lucius misten alleen voor de keeper een levensgrote kansen om de voorsprong uit te bouwen.

Doordat die derde goal uitbleef kon het naarmate het einde naderde toch nog spannend worden. De Oekrainers moesten komen en deden dat dan ook. Dynamo Kiev bleek fysiek sterker dan PSV en drukte de vermoeide PSV-ers terug. Het onheil wat zich in voorgaande jaren nogal eens boven PSV afspeelde, bleef ze nu echter gespaard. Dynamo Kiev kwam tot een aantal scrimmages, maar kon geen uitgespeelde kans meer creeren.

PSV won daardoor de eerste helft, kon de winstpremie van een half miljoen incasseren en gaat nu met manchester United aan de leiding in de poule. Door de grote overwinning van de Engelsen zou PSV volgende week in Brussel al een enorm grote stap op weg naar de tweede ronde kunnen zetten door de belgen op 6 punten en achterstand en een enorm negatief doelsaldo te zetten.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 18 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.