Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFC Groningen-PSV 0-1 (0-0)

Scoreverloop:
0-1 Kezman ('66)

Scheidsrechter: Van Dijk
Toeschouwers: 11.806

Geel: Johansson (Groningen), Hofland (PSV)

Opstellingen:
FC Groningen: Beukenkamp, Elshot, Allach, Broerse, Johansson, Leonardo, G.van Dijk, Hugo, Van der Herik, Drent. El Idrissi
PSV Waterreus, Van der Weerden (Lucius '46), Nikiforov, Hofland, Heintze, Van der Doelen (Rommedahl '64), Van Bommel, Vogel, Bouma, Bruggink (De Jong), Kezman

Slechts drie 'licht'punten in Groningen

Off-day na Champions League optreden

(Door: Niels v/d Laan)

Het was zondagmiddag een wedstrijd om snel weer te vergeten. Het tempo lag heel erg laag, geen schitterende passes, geen strijd, geen vloeiende combinaties. Niks van dit alles. In het verroeste Oosterpark speelde PSV een wedstrijd die bij de omstandigheden hoorde. Traag, versleten, uitgeblust.

Niemand die het PSV eigenlijk echt kwalijk durfde te nemen. Na een Champions League wedstrijd is het altijd vreselijk moeilijk je weer op te laden, dat weten wij, dat weten zij, maar ik vraag me ten zeerste af of Groningen hier ook van op de hoogte was. Als er ooit punten te pakken waren tegen PSV dan was het zondag 1 oktober. Niemand had er namelijk zin in, geen sfeer, geen aansprekende tegenstander, kortom, een beetje triest allemaal.

Ik wil vooral Groningen niet naar beneden halen, maar duidelijk is dat het nogal een stap moet zijn voor spelers, van het kolkende Philips Stadion met Manchester als tegenstander, naar het gezapige Oosterpark waar alles wat je probeerde te scanderen door de gaten het stadion uitvloeide.

Kortom, niemand die het PSV kwalijk nam, zeker niet gezien het feit dat ondanks deze 'collectieve off-day', zoals Gerets het een naam gaf, de drie punten mee gingen naar Eindhoven. PSV speelt nog lang niet briljant, verre van zelfs in de competitie, maar de punten worden wel steeds behaald en dat is al een prestatie op zich.

PSV begon in exact dezelfde opstelling als tegen Manchester United:
Waterreus; vd Weerden, Hofland, Nikiforov, Heintze;
V Bommel, Vogel, vd Doelen, Bouma; Bruggink, Kezman.

In de praktijk resulteerde dit in een soort van 4-3-3 opstelling met Bouma, Bruggink en Kezman in de spits die veelvuldig van positie wisselden.

PSV begon heel erg sterk aan de wedstrijd. Met vloeiend aanvalsspel werd de verdediging van Groningen onder druk gezet. Het resulteerde in enkele kleine kansjes, maar echt gevaarlijk werd PSV nooit. Na 10 minuten ging de storm liggen, PSV liet zich gewillig meeslepen in het tempo van Groningen en zakte naar een bedenkelijk niveau.

PSV had zo'n 70 tot 80 procent balbezit maar deed er behoorlijk weinig mee. Het leidde nog wel tot kansjes voor Bouma en Bruggink, maar doelman Beukenkamp zal er niet echt van wakker gelegen hebben. Het duurde maar en duurde maar en PSV verzuimde het overwicht in een doelpunt om te zetten.

Het Groningen publiek vermaakte zich met het uitfluiten van vd Weerden die naar hun mening Johansson een gele kaart had aangenaaid. Alsof het Mattheaus zelf betrof ging het Groningse publiek tekeer. Goed, de wedstrijd was saai, dat klopt, maar dit was wel een erg simpele en goedkope manier om sfeer te maken. Vd Weerden leek niet echt aangedaan, maar echt sprankelend voetbalde hij niet (als was hij zeker niet de enige).

Ook de tweede helft gaf een beetje hetzelfde beeld weer. PSV probeerde Groningen zijn wil op te leggen, maar echt gevaarlijk werd het nooit. Pas toen Gerets Rommedahl in het veld bracht voor vd Doelen veranderde de zaak. Via zijn snelle aanvallen aan de rechterkant werd Groningen langzaam kapotgespeeld. Het resulteerde uiteindelijk in de 0-1. Rommedahl ging heel goed door op de rechterkant kon vlak voor de lijn de bal perfect voor 'liften' op Kezman die volledig vrij in kon koppen. Het was zijn vierde goal in de afgelopen vijf wedstrijden. Geen slecht gemiddelde!

Na de 0-1 verzuimde PSV door te drukken en de wedstrijd op slot te gooien. Groningen gooide in de slotfase de schroom dan eindelijk van zich af en trok massaal ten aanval. Het resulteerde zelfs nog in een aantal hele goede mogelijkheden, maar Waterreus was super attent. Met een reflex tilde hij een vrije trap uit de bovenhoek om vervolgens de rake kopbal uit de corner via een sublieme reflex over de lat te tillen.

Het scheelde heel weinig of PSV had hier opnieuw kostbare punten verloren. Het gebeurde niet en de punten gingen onderin de bus mee terug naar Eindhoven. Het waren dan ook de enige drie lichtpunten van de middag. PSV staat inmiddels tweede op de ranglijst, maar we moeten niet vergeten dat het programma van PSV vreselijk licht is geweest. Na de thuiswedstrijd tegen NEC (over twee weken pas weer!) begint pas echt het grote werk met wedstrijden tegen Ajax, Heerenveen, Feyenoord en Vitesse vlak achter elkaar. Om nog maar niet te spreken van de loeizware Champions League wedstrijden die er nog tussendoor zitten. Kortom, de weg is nog lang, PSV speelt de gehele competitie al weinig zielsverheffend, maar wist tegen ManUtd te tonen dat er wel degelijk potentie zit in dit elftal. Laten we hopen dat de prestaties in de CL niet zorgen voor dramatisch veel puntverlies in de competitie. Dat zou zonde zijn.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. jde_kok (7 pts.)
2. meegod (7 pts.)
3. Marcelinho (5 pts.)
4. Orangedevil (5 pts.)
5. Phoolie Rene (5 pts.)
6. Mark (5 pts.)
7. PZ (5 pts.)
8. ONS MAM (5 pts.)
9. Crazy B. (5 pts.)
10. lbh (5 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.