Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV-Ajax 1-1 (0-1)

Scoreverloop:

0 - 1 Machlas (17)
1 - 1 Bruggink (79/pen)

Scheidsrechter: v/d Ende

Toeschouwers: 33.500

Geel: v/d Doelen (PSV)

Opstellingen:

PSV:

Waterreus, Ooyer, Nikiforov, Hofland, Heintze (Kolkka/69), Lucius (v/d Doelen/63), v.Bommel, Vogel, Bruggink, Ramzi, Kezman (Rommedahl/24).

Ajax:

Grim, Winter, Pasanen, Chivu, Bergdolmo, v/d Meyde (Yakubu/72), Galasek, Wamberto, Machlas (v/d Gun/82), v/d Vaart (Arveladze/65), Ikedia.
Wie vind jij de Man of the Match van dit duel? Breng nu je stem uit!!!
Klik hier.

PSV-Ajax, dramatisch zwakke topper

PSV kan thuis maar niet goed voetballen

(Door: Niels v/d Laan)

PSV, Ajax en Feyenoord willen alledrie zo snel mogelijk toe naar een Euro-League. Als ze blijven spelen zoals vandaag hoeven de overige clubs van Nederland zich geen enkele zorgen te maken. Met dit niveau is het voor PSV en Ajax na een jaartje gebeurd en zitten ze na degradatie gewoon weer lekker thuis in Nederland te voetballen. Weg illusies, weg dromen, misschien is het al wel veel te laat voor een Euro-League. Het niveau van het Nederlandse voetbal is, tenminste als je PSV-Ajax als norm neemt, dramatisch afgezakt naar een dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis. Nog nooit zagen de toeschouwers twee zulke slechte Nederlandseétopperé op het veld. Zonde, zielig, laten we hopen dat het niet overal in Europa integraal wordt uitgezonden want we worden uitgelachen, heel erg hard uitgelachen.

Ik viel zowat van mijn stoel toen ik NOS TT pagina 656 bekeek.éPSV en Ajax maakten er een hele aardige klassieker vané Vertwijfeling alom, had ik dezelfde wedstrijd bekeken????? PSV en Ajax (officieel ook helemaal geen klassieker overigens) maakten er helemaal geen aardig duel van. Fout op fout, misverstand op misverstand. Glijpartij op glijpartij. Goed, het is natuurlijk maar wat je definitie vanéaardié is, maar in mijn voetbalwoordenboek staat tenminste ergens nog een zinnetje dat dit ook gepaard moet gaan met goed voetbal. Helaas, niks van dit alles. Het Philips Stadion genoot geen moment, zwaktebod op zwaktebod, scheldpartij op scheldpartij. Niemand leek elkaar te begrijpen, niemand gooide de kont tegen de krib. Een drama, een afgang, eerlijk gezegd te triest voor woorden.

Vooraf hadden alle PSéers de pool hoopvol ingevuld. Een nulletje of drie moest mogelijk zijn. Ajax is ajax niet meer, al vreselijk lang geen uitwedstrijd meer gewonnen en zulk dramatisch spel dat je er af en toe onpasselijk van wordt. Waarom zouden onze helden hier dan niet simpel van kunnen winnen? Zo leek de gemiddelde tendens. Het zou allemaal heel anders uitpakken. PSV mocht blij zijn niet keihard afgestraft te zijn door de Amsterdammers dieégelukkié niet veel beter bleken dan het slappe spel van de Eindhovenaren. Daar waar we na PSV-NEC dachten het dieptepunt te hebben bereikt haalden PSV er, alsof het niks was, nog soepel een schepje vanaf. Een drama om naar te kijken.

PSV begon de eerste helft met de volgende elf:
Waterreus; Ooijer, Nikiforov, Hofland, Heintze;
Lucius, Vogel, v Bommel, Ramzi; Bruggink, Kezman.

Op papier toch een heel erg aardig elftal dat niet bang hoefde te zijn voor deéVan der Gun/Vaart/Meydé familie van Ajax. Voor een Ikedia of hoe de naam ook gespeld moet worden. Niks om bang van te worden zou je denken. Niks bleek minder waar. Ajax bleek voorin veel sterker dan verwacht, wist het PSV af en toe behoorlijk benauwd te maken, en speelde veel compacter dan de Eindhovenaren, die als los zand bij elkaar leken te hangen. Geen pass kwam aan, niks werd er begrepen van de, ongetwijfeld geniale, dingen die alle individuutjes klaar maakten. Geen strijd, geen balvastigheid. PSV zakte terug en terug en deed vrijwel alles fout wat er maar fout kon gaan.

Achterin ging helemaal alles fout. Hofland taste meerdere malen mis, Nikiforov en Ooijer probeerden de zaak soms wat stuntelig recht te zetten, maar dieptepunt was Heintze. Jan was nu even niet de man die alles kan. Jan was namelijk de zieligste man. Hij speelt het gehele seizoen iedereen van het veld, we konden hem weken lang niet op een foutje betrappen, maar tegen Ikedia was het eigenlijk zielig om aan te zien. Jan werd volledig scheel gespeeld door de kleine rechtsbuiten van Ajax. Hij zal ongetwijfeld meerdere malen naar lucht hebben moeten happen want hij werd links, recht, hoog of laag, aan alle kanten gepasseerd. Jan wist met het spekgladde veld geen raad en strompelde en struikelde elke keer bij zijn verwoede poging het kleine menneke tegen te houden. Tevergeefs.

Voorin deed Kezman het overigens niet veel beter. In het tijdsbestek van zén acht minuten wist hij de bal vakkundig keer op keer te verliezen. Zén tien keer balverlies in het eerste deel van de wedstrijd was zelfs voor Gerets te gek. Na 24 minuten werd de Joegoslaaf gewisseld voor Rommedahl. Een moedige keuze van Gerets die op allerlei verschillende manieren kon uitpakken. Persoonlijk vond ik de wissel niet meer dan terecht. Overigens stond PSV toen al met 1-0 achter. Bruggink probeerde de bal vanaf de middellijn terug te spelen maar faalde hopeloos en gaf de bal zomaar in de voeten van Machlas die de bal via een mooie lob over Waterreus speelde die ook niet op deze kans had gerekend.

De eerste helft leek een eeuwigheid te duren. PSV probeerde en probeerde wel maar kwam maar niet in vorm., Te veel foute passes, te zwak, te doorzichtig. Ajax bracht daar niet veel tegenover, maar speelde verdedigend redelijk tot goed. Door het compacte spel van de Amsterdammers kon PSV weinig tot geen kansen creéren. Ook Ajax was in de eerste helft niet echt gevaarlijk en dus kabbelde de wedstrijd wat voort van foute pass naar foute pass. Het rustsignaal kwam als een verlossing.

De tweede helft wasébeteé dan de eerste. PSV kwam wat agressiever uit de startblokken en leek de zaak te willen rechtzetten. Het ging nog steeds vreselijk moeizaam, maar de wil was er wat meer. Ajax zakte nog iets terug en dus moest PSV het spel maken, iets wat maar moeizaam leek te lukken. PSV zette aan, maar kansrijk werden we eigenlijk nooit. Ajax daarentegen was uit de counter een stuk gevaarlijker. Gerets weigerde structureel iets aan de impasse te doen en wachtte mijns inziens veel te lang met het inbrengen van van der Doelen die voor meer strijd in het veld moest gaan zorgen. Doelen verving Lucius, even later werd ook Heintze gewisseld. Jan had zich, na de eerste 30 zwakke minuten, behoorlijk hersteld en kwam minder in problemen kwam als in de eerste helft.

PSV ging beter spelen, werd gevaarlijker en kon meer druk naar voren geven. Kolkka viel erg goed in en zorgde voor redelijk wat gevaar aan de linkerkant. Het elftal kwam meer in evenwicht. Na de wissel van Kezman had Gerets verzuimd de tactiek te verduidelijken waardoor PSV in feite zonder spits kwam te zitten. Vogel, van Bommel en Lucius liepen elkaar op het middenveld voor de voeten en Bruggink stond op een eiland dat niet werd bereikt.

De beste kans van de wedstrijd was voor Ajax overigens. Na een fout in de defensie ging de ingevallen Arveladze vrij af op Waterreus die ver buiten de zestien de zaak nog probeerde recht te zetten. Arveladze moet zo geschrokken zijn van de verschijning van Reus dat hij de bal maar liet voor wat het was en besloot deze dan maar niet meer aan te raken. Een prettige keuze voor de PSV supporters.

PSV maakte wonder boven wonder nog gelijk. Bruggink mocht een penalty nemen nadat Kolkka binnen de zestien gevloerd was. Bruggink nam de bal zonder overtuiging door het midden, Grim zat er nog aan en tergend langzaam ging de bal alsnog over de lijn. Opluchting alom. Een terechte goal, dat wel, maar meer had PSV niet verdiend. Na de 1-1 kreeg Machlas nog een enorme kans, maar Waterreus wist de bal nog net van richting te veranderen. De mooie aanval van PSV die daar weer op volgde had na de mooie touché van van der Doelen meer verdient, maar de bal vloog hard voorlangs.

Het duel eindigde onbeslist en dat was waarschijnlijk ook wel een terechte uitslag. Ajax zal blij zijn met een punt, maar had met iets meer geluk zo maar drie punten kunnen ontvangen van het vrijgevige PSV. PSV verloor opnieuw in eigen huis punten en lijkt de Champions League prestaties niet in eigen land te kunnen evenaren. De zwakke topper werd eigenlijk veroorzaakt door een collectief falen. Gerets vergat de tactiek aan te passen toen hij Kezman moedig van het veld haalde en bracht van der Doelen te laat in het veld. De supporters konden de moed niet op brengen de falende sterren naar voren te schreeuwen en hielden massaal hun mond. En de voetballers zelf? Uiteindelijk haalde alleen Ramzi een voldoende. Ramzi was de gevaarlijkste man, zeker in de eerste helft, van het veld. Hij sleurde, maakte acties en was een plaag voor de defensie van de Amsterdammers. Ook op Waterreus viel overigens weinig aan te merken. De rest speelde ver onder niveau, van Bommel wist geen gat te vinden en passte zwak, Bruggink was de schuldige aan de 0-1 en kon verder nooit echt gevaarlijk worden. Rommedahl had meer kunnen doen met de ruimte die hij kreeg van Ajax.

Het moet overigens nog even gezegd worden dat de scheidsrechter zich gewillig het niveau van het veld liet opleggen. Van der Ende floot dramatisch zwak. Nog nooit iemand zo geforceerd de kaarten op zak zien houden. Voor rust had Ajax al twee keer geel moeten hebben na zware overtredingen op Ramzi en van Bommel. Verder was hij beide kanten op warrig en floot hij het duel volledig dood. Geen excuus overigens voor het zwakke spel van PSV, dat had het echt aan zichzelf te danken.

Concluderend was het een teleurstellende middag. Reeds negen verliespunten heeft PSV en we hebben pas acht duels gespeeld. Misschien is het nog te vroeg om het kampioenschap op te geven, maar de toekomst ziet er niet bijster rooskleurig uit. Kezman wil maar niet laten zien wat hij allemaal kan, van Bommel en Vogel zijn niet meer het wonderduo van vorig seizoen. Er kan nog van alles gebeuren, maar om eerlijk te zijn méet er heel snel iets gebeuren, want als we zo blijven spelen als zondagmiddag 29 oktober worden we in Europa alleen maar uitgelachen en stel ik voor lekker in Nederland te blijven voetballen.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. Kruikenzeiker (7 pts.)
2. Canada (4 pts.)
3. Bob Peeters (3 pts.)
4. frenks (3 pts.)
5. mateja kezman (3 pts.)
6. GERETS (3 pts.)
7. Dylan Dog (2 pts.)
8. Van Bakkus (2 pts.)
9. Spicy_Meatball (2 pts.)
10. 0smullie0 (2 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.