Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV-Vitesse 2-0 (1-0)

Scoreverloop:
1-0 Kolkka ('10)
2-0 Kolkka ('90)

Toeschouwers: 32.000
Arbiter: Luinge
Geel: Kreek (Vitesse)

Opstellingen:
PSV: Waterreus, Ooijer, Nikiforov, Hofland, Heintze, Van Bommel, Vogel, Kolkka, Ramzi (Iwan '83), Bruggink (Rommedahl '61), Kezman (De Jong '37)
Vitesse: Zoetebier, Cornelisse, Kreek (Van der Brom '79), Stefanovic, Van Hintum, Amoah, Van der Schaaf (Diarra '59), Janssen, Sikora, Peeters, Fortes (Pothuizen '46)

Stem nu voor jouw Man Of the Match?
Klik op de link en stem!

PSV heer en meester tegen koploper(Door: Niels v/d Laan)

In mijn leven heb ik al behoorlijk wat wedstrijden mogen aanschouwen en ik durf dan ook te beweren dat ik enigszins verstand van voetbal heb. De afgelopen dagen is dit idee behoorlijk op de proef gesteld. Na afloop van PSV-Ajax keek ik op TT en las ik over eenéaardigé topper terwijl ik een dramapot van belabberdheid had mogen aanschouwen. Na afloop van PSV-Vitesse sprak men over een bijzonder slechte wedstrijd terwijl ik dat best mee vond vallen. Misschien is mijn bril iets gekleurd, maar ik zal blijven verdedigen dat PSV-Vitesse een betere wedstrijd was (zeker van PSV kant) dan PSV-Ajax.

PSV was een stuk beter tegen Vitesse dan tegen Ajax. Daar waar de Arnhemmers dit duel toch ingingen als koploper was PSV over de gehele linie heer en meester. PSV kwam geen moment in de problemen en had vooral pech dat het niet snel afstand nam van Vitesse. De zwakte van de koploper of de kracht van PSV, dat is iets waar je over kunt discussiéren, maar duidelijk was dat PSV geen moment in de problemen kwam.

PSV startte met de volgende elf spelers:

Waterreus; Ooijer, Hofland, Nikiforov, Heintze;
Ramzi, Vogel, v Bommel, Kolkka; Kezman, Bruggink.

Jan Heintze en Ronald Waterreus werden voorafgaand aan het duel gehuldigd. Heintze speelde zijn 350ste competitieduel tegen Vitesse. Waterreus kwam op 250. Verassend in de basis was de stek van Kolkka. De Fin viel goed in tegen Ajax en kreeg de voorkeur boven Rommedahl en Lucius. Ramzi verschoof daardoor naar rechts.

PSV startte heel erg goed aan het duel. In het eerste kwartier had ik al meer goede dingen gezien dan in de totale negentig minuten tegen Ajax. Vooral Kolkka was een plaag voor de defensie van de Arnhemmers. PSV kreeg een paar kleine kansjes, maar echt gevaarlijk werd het niet, totdat Kolkka in de tiende minuut het zelf maar eens probeerde. Via een mooie schijnbeweging zette hij zijn tegenstander voor de zoveelste keer op het verkeerde been en haalde vanaf buiten de zestien verwoestend uit naar de lange hoek. Zoetebier kwam er nog aan, maar de bal verdween in de verre hoek in de goal.

Eindelijk weer eens een vroege voorsprong voor PSV. Daar hadden we vorig seizoen patent op, om vervolgens de wedstrijd rustig uit te spelen. Dit seizoen gaat het heel wat moeizamer. PSV speelde vanuit een gesloten defensie en gaf Vitesse geen enkele kan. Vitesse speelde zwak en ongeconcentreerd en PSV profiteerde daar van. PSV was heer en meester op het middenveld, maar voorbij de zestien wist het niet te komen. De combinaties waren leuk en vloeiend, maar echt gevaarlijk werd het niet. Het bleef vooral hangen in schotjes vanuit de tweede lijn die merendeels gepareerd werden door Zoetebier.

Vitesse kon overigens van geluk spreken dat het nog met elf man op het veld stond. Arnold Bruggink kon vrij doorlopen naar de keeper, maar op het laatste moment pareerde Michel Kreek als een volleerd keeper de bal met de hand, kans verkeken. Geel was zijn deel waar rood ook had gekund. Even later ontkwam hij aan zijn tweede gele kaart na een grove charge. Het moet overigens gezegd dat zowel Bruggink, Kezman als van Bommel Kreek behoorlijk agressief attackeerden. Kreek zal hier ongetwijfeld geérriteerd door zijn geraakt, want hij speelde opnieuw behoorlijk agressief. Het valt me op dat elke keer als Kreek in het Philips Stadion speelt hij balanceert op de rand van een rode kaart, maar deze nooit ontvangt. Is ook een gave.

PSV moest tot de rust wachten op dé mogelijkheid van de wedstrijd. Het was een mooie aanval die uiteindelijk via een gelukje bij Bruggink kwam die vanaf tien meter vrij kon uithalen op Zoetebier. Hij knalde loeihard, maar de bal caramboleerde terug vanaf de paal. Een schitterend geluid, maar het telt helaas niet.

De tweede helft was van minder niveau. PSV had behoorlijk wat krachten verspeeld en leek vermoeid. Kezman was reeds voor rust wegens een blessure gewisseld, en niet ver in de tweede helft moest ook Bruggink er met een kwaaltje vanaf. Kolkka en De Jong gingen in de spits spelen, Rommedahl en Ramzi stonden op de flanken. Het kwam de diepgang niet echt ten goede. PSV speelde eigenlijk met zes middenvelders, iets te veel van het goede.

Vitesse kwam overigens geen moment in het spel voor. Koeman probeerde nog wel wat dmv. Wissels, maar het mocht niet baten. Vitesse lag volledig aan de ketting bij het subliem verdedigende centrum van PSV waar vooral Nikiforov een hele goede wedstrijd speelde. Ongelofelijk wat voor een metamorfose die man doormaakt in drie jaar tijd.

PSV kreeg nog een paar mogelijkheden maar het bleef uiteindelijk beperkt tot schoten uit de tweede lijn. De 1-0 bleef nog steeds op het bord staan, iets wat Vitesse een aanknopingspunt gaf om nog eens aan te zetten. Het mocht niet deren. PSV gaf werkelijk geen kans weg en bleef geconcentreerd verdedigen. Voorin was het zwak, zonder spits was er weinig lijn in het spel te ontdekken. Veel te vaak was de actie op de flank goed maar bleek er vervolgens niemand voor de goal te staan, een bekend beeld overigens bij PSV de laatste tijd.

Uiteindelijk moest PSV tot de 90ste minuut wachten op de beslissing. Het was Rommedahl die goed werd vrijgespeeld en vanuit een moeilijke hoek op Zoetebier af ging. Zijn schot werd gepareerd maar kwam in de rebound bij Kolkka. De Fin kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied met een werkelijk schitterende curve in de verre kruising. Een wonderschoon doelpunt, er kon werkelijk geen lucifer meer tussen de bal en de kruising. Wedstrijd beslist, een meer dan terechte winst voor PSV.

PSV had redelijk gespeeld, het was allemaal niet even briljant, maar zeker de verdediging stond als een huis. Zonder spits is het natuurlijk altijd moeilijk voetballen. Zeker de eerste helft speelde PSV vanuit de combinatie redelijk tot goed. Man van de wedstrijd was zonder twijfel Joonas Kolkka die zijn kans met beide handen aangreep. Hij stond niet vaak in de basis, maar tien tegen één dat hij zijn plaats voor het duel met Twente heeft afgedwongen. Op het middenveld speelde Vogel opnieuw een uitstekende wedstrijd. Deze man is echt onmisbaar voor PSV!

Belangrijkste winst, naast de drie punten van de koploper, was de verdediging die opnieuw aantoonde degelijk en goed georganiseerd te kunnen spelen. Vitesse kreeg welgeteld geen enkele kans en moest toezien hoe PSV het spel maakte. PSV speelde niet sprankelend maar wel compact en vooral degelijk. En met het zware programma nog voor de boeg is dat al een hele grote winst!

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 20 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. Bas (7 pts.)
2. Niels (7 pts.)
3. FORZA (7 pts.)
4. psvkampioenen psvkampioen (7 pts.)
5. Phoolie Rene (7 pts.)
6. Kruikenzeiker (7 pts.)
7. d.aalbers (7 pts.)
8. kameel (7 pts.)
9. phoxie fan!!! (7 pts.)
10. Skiete Willy (7 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.