Geel: Bosvelt, Tininho (Feyenoord), Hofland, Ramzi (PSV)

PSV: Waterreus, Ooijer, Dirkx, Hofland, Heintze,

Feyenoord: Dudek, Emerton, Van Gobbel, De Haan,
Tininho, Bosvelt, Paauwe, Van Vossen (Somalia '82), Kalou, Tomasson, Leonardo (Smolarek '78)

PSV nadert koploper

Eindhovenaren slagen na moeilijke test

(Door: Niels v/d Laan)

PSV is na de topper tegen Feyenoord weer volledig in de race voor het kampioenschap. Daar waar de achterstand inmiddels was opgelopen tot zo'n zeven punten sloeg PSV een heel erg belangrijke slag in het onderlinge duel met Feyenoord dat met 1-0 gewonnen werd. PSV blijft op de derde plaatst staan, maar is doot het gelijkspel van Vitesse de virtuele tweede met één verliespunt minder dan de Arnhemmers. PSV verkleinde verder de achterstand op Feyenoord van zeven naar de huidige achterstand van vier verliespunten.

Het was de eerste nederlaag van de Rotterdammers van het seizoen, iets wat op zich al een goede prestatie was van PSV. De Rotterdammers leken bezig aan een identiek seizoen als twee jaar geleden. Niet bijster goed voetballen, maar wel alles winnen, daarnaast toeziend hoe de concurrentie punt op punt verspeelde. PSV lijkt in het Philips Stadion die tendens enigzins gebroken te hebben.

Bij PSV was dit seizoen alles gericht op de Champions League, nu dit avontuur voorbij is kunnen we onze blik exclusief richten op de competitie. Hét doel dit seizoen is niet bereikt, geen tweede ronde. Dan moet nu vervolgens alles wijken voor het kampioenschap, iets wat als een grote troostprijs gezien kan worden na het debacle in de kampioenen competitie. De wedstrijd tegen Feyenoord kwam echter veel te vroeg. De wedstrijd was vreselijk belangrijk. Na de uitschakeling tegen Anderlecht méest PSV winnen van Feyenoord wilde het niet binnen één week twee doelen uit het zicht zien verdwijnen Dit was echter makkelijker gezegd dan gedaan. De kopjes stonden er in het geheel niet naar, iedereen was nog onder invloed van de dramatische nedrlaag tegen Anderlecht, dus wie had er zin om tegen Feyenoord te spelen? Niemand lijkt me. Toch kwamen we er niet onderuit, het duel moest gespeeld worden, daar waren we mooi klaar mee.

Na 90 minuten waren de elf van PSV echter geslaagd voor de test en kunnen we weer enigzins zonnig vooruit kijken. Niet dat het spel nou zo hemels was, of dat de zege 100% verdiend was, maar dat deerde niemand op het moment. Het was een behoorlijke psychische test geweest, de wedstrijd tegen Anderlecht had bij iedereen diepe kloven gemaakt in het hoofd en dat voetbal je er niet zomaar eventjes uit. Dat de topper alsnog gewonnen werd mag dan uiteindelijk als een uitzonderlijke prestatie gezien worden!

We moeten vooral niet lang na praten over het vertoonde spel. De toeschouwers werden absoluut niet verwend in het Philips Stadion. Beide verdedigingen gaven niks weg en zo ontstond er een weinig boeiend schaakspel op het middenveld. PSV had vanaf de eerste minuut het initiatief, Feyenoord liet zich gewillig terugdringen om via de counter de gevaarlijkste ploeg te zijn.

PSV kon weinig openingen vinden in de Rotterdamse defensie. Niks leek te werken en het bleef dan ook bij balletjes breed. Gelukkig maakte de verdediging een redelijke indruk, want Feyenoord was, zeker de eerste helft, absoluut de gevaarlijkste ploeg. Kreeg de meeste kansen en had bij na tien minuten al op 0-1 moeten staan. Waterreus redde uiteindelijk.

PSV had een overwicht maar kon niks tot weinig uitrichten tegen de georganiseerde Feyenoorders. Kezman liet veel ballen van zijn voet springen en passte zwak. Van Bommel en Vogel konden de openingen niet vinden, Kolkka kwam zijn directe tegenstander Emmerton amper voorbij. Achterin zat het wel redelijk snor. Leonardo, vooraf nog gevreesd, kwam niet in het spel voor dankzij Ooijer en Heintze en Hofland ontfermde zich om beurten om Kalou.

De eerste helft eindigde dan ook in een weinig verheffende brilstand die het ergste deed vermoeden voor de resterende 45 minuten. PSV had het overwicht gehad, Feyenoord de beste kansen. Een 0-0 eindstand hing in de lucht.

Na de rust kwam PSV weer in dezelfde opstelling het veld op. De tweede helft was iets interessanter dan de eerste, maar echt gevaarlijk werd het nooit. Opgeteld kreeg PSV misschien twee halve kansjes, maar de eindpass of de afwerking liet vervolgens te wensen over.

Feyenoord kwam er af en toe gevaarlijk uit, maar Hofland en Dirkx bleven goed overreind. PSV ging iets meer drukken en creéerde meer mogelijkheden. Kansen kon je ze amper noemen. Ook de tweede helft leek in bloedeloze 0-0 te eindigen, toen Kezman het dan maar eens zelf probeerde in het strafschop gebied. Hij werd gevloerd en kreeg een penalty.

De Joegoslaaf was de tweede helft een stuk gevaarlijker geworden, maar tot echt veel kansen kwam het nog niet. Kezman maakt soms weergaloze acties om vervolgens een zwakke pass te geven of een slecht schot. Ook nu leek zijn actie te stranden, maar een Rotterdams been was behulpzaam, Temmink wees naar de stip.

Arnold Bruggink ging resoluut achter de bal staan en scoorde de bevrijdende 1-0. Dudek zat er nog dicht bij, maar het stadion was (in Gerets termen) superblij met de goal.

De resterende minuten werden door PSV simpel uitgespeeld. Feyenoord kreeg geen enkele kans meer. PSV wisselde vrolijk en haalde Vogel en Bruggink naar de kant voor Lucius en Vd Doelen. Op het, hierdoor overvol geworden middenveld, kwam Feyenoord niet meer tot een sluitende combinatie en eindigde het duel daardoor in een uitermate belangrijke overwinning voor PSV.

Uiteindelijk was de zege niet echt verdiend. PSV had geen enkele uitgespeelde kans gekregen, Feyenoord daarentegen wel. PSV mocht dan 90 minuten lang het inittiatief hebben gehad, Feyenoord liet dit uitermate gewillig toe. Feyenoord speelde bijzonder defensief en compact en gaf niks weg.

Uiteindelijk won PSV dus het zes punten duel. Bij een nederlaag was de schade niet te overzien geweest. Uitgeschakeld in de CL én als klap op de vuurpijl tien punten achterstand op Feyenoord. Zoiets kan dodelijk zijn voor de groep. Dit gebeurde niet, PSV won en deed daarmee hele goede zaken. De strijd om het landskampioenschap is weer helemaal open, iets waar ik PSV alleen maar een heel groot compliment voor kan geven. Ondanks de mentale 'schade', ondanks alles eigenlijk van afgelopen woensdag téch drie punten in de topper tegen de koploper. Dat is uiteindelijk het enige dat telt. Hulde!

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 16 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.