Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenHeerenveen-PSV 1-4 (0-3)

Scoreverloop:
0-1 Kezman ('13)
0-2 Kezman ('18)
0-3 Kezman ('43)
0-4 Kezman ('80)
1-4 Nurmela ('85)
Arbiter: Wegereef
Toeschouwers: 14.300
Geel: Nurmela, Kolk (Heerenveen)
Opstellingen:
SC Heerenveen: Vonk, Venema, Klompe, Van Gessel, De Nooijer (Ebbinge '65), Talan, Radomski, Jensen, Nurmela, Huizingh (Viera '28), Lurling (Kolk '46)

PSV: Waterreus, Faber, Hofland, Nikiforov, Heintze, Kezman (Claudio '89), Van Bommel,
Vogel (Lucius '82), Kolkka, Ramzi (Rommedahl '70), Bruggink

Kezman lost belofte in

PSV wint simpel van Friezen

(Door: Niels vd Laan)

Vroeger behoorde de uitwedstrijd tegen Heerenveen altijd tot de lastigste van het seizoen. Altijd koud, altijd vervelend, altijd punten laten liggen. Inmiddels lijkt met deze traditie te zijn afgerekend. Vorig seizoen won PSV vrij simpel dankzij een excelerende Van Nistelrooy, dit jaar was de beurt aan zijn vervanger. Zijn naam? Mateja Kezman, afkomstg uit Joegoslavié, spits van het nationale team. Door veel media in Nederland reeds bestempeld als miskoop, maar op de koude zaterdagavond in Novenmber loste hij reeds een deel van zijn belofte in. Met vier goals was hij verantwoordelijk voor de totale produktie van PSV en schonk hij PSV een even verdiende als mooie overwinning.

PSV lijkt inmiddels in de competitie langzaam op toeren te komen. Nu de Champions League achter de rug is zijn de bakens verzet. Alles moest wijken voor de kampioenencompetitie, maar die is niet meer. Nu is opnieuw kampioen worden het hoofddoel. Spontaan gaat het een stuk beter met PSV in de competitie. Daar waar PSV punt na punt leek te verspelen gaat het inmiddels stukje bij beetje beter. Na de o zo belangrijke winst op Feyenoord moest nu Heerenveen er aan geloven. Met snelle combinaties en grote scherpte werd Heerenveen vakkundig opgerold en verkreeg PSV zo haar grootste overwinning van het seizoen.

PSV startte met de volgende elf spelers:
Waterreus; Faber, Hofland, Nikiforov, Heintze;
Ramzi, van Bommel, Vogel, Kolkka; Kezman, Bruggink.

PSV begon afwachtend aan het duel en leek Heerenveen even op waarde te willen schatten. Nadat de taxatie was voltooid nam PSV het initiatief en rolde Heerenveen snel en vakkundig op. Het was Kezman die in de 13e minuut de score opende. Ramzi kreeg de bal met een gelukje mee uit de kluts, waarna hij de mee opgekomen Kezman met een slimme pass vrij voor Vonk zette. Kezman twijfelde niet en haalde in één keer met binnenkantje voet uit. De vreugde bij de geplaagde Joegoslaaf was groot, deze werd nog groter toen hij niet veel later ook nog voor de 0-2 mocht tekenen. Het was Bruggink die door van Bommel vrij was gezet aan de rechterkant van het veld. Bruggink wachtte lang maar wist met een bekeken pass het hoofd van Kezman te vinden. 0-2, wedstrijd gespeeld.

Heerenveen leek geen moment aanspraak te kunnen maken op meer dan een nederlaag. De inzet was matig de passes zwak. PSV hoefde niet eens bijster vlot te spelen om bij Heerenveen de duimschroeven aan te draaien. Na de 0-2 werd enigzins gas terug gegeven, zonder het inititatief uit handen te geven. Heerenveen kreeg hierdoor nog een beste mogelijkheid. Lurling kwam zomaar ineens vrij voor Waterreus, zijn lobje was leuk bedacht maar ging naast en kon bovendien eenvoudig door de mee teruggelopen Hofland worden geruimd. Verder dan sporadische mogelijkhede kwam Heerenveen niet.

PSV controleerde en gooide vlak voor rust het duel op slot. Uiteindelijk was het opnieuw Kezman die, met een lopezuiverre Hattrick, PSV op 0-3 zette. De aandacht ging na afloop echter niet uit naar de Joegoslaaf, maar naar de man van de assist Bruggink. De Tukker had zich namelijk met een discutabele elleboogstoot een vrije doorgang richting Vonk verschaft. De uiteindelijke assist was voor Kezman vervolgens een simpele prooi. De verhalen over het incident waren veelzijdig. Bruggink sprak over een ongelukje, de rest sprak over een opzettelijke elleboogstoot. Duidelijk was dat van Gessel de eerste overtredng beging. Hij probeerde Bruggink de doorgang te versperren, waarna Bruggink zich probeerde los te rukken. Wel, of geen opzet, dat was de vraag na afloop van het duel, maar de beelden spraken niet in het voordeel van Bruggink. Van Gessel werd ernstig geraakt en niet aan de kant waar hij Bruggink vasthield. Aan de andere kant leek het niet waarschijnlijk dat de PSV spits opzettelijk een elleboogstoot wilde toedienen. Al met al leek het meer op een wat agressieve 'losruk' actie met minder prettige gevolgen. Duidelijk was in ieder geval wel dat de goal nooit had mogen worden goedgekeurd.

Dat Heerenveen hier zijn aandacht op richtte was echter wat flauw. "Heerenveen heeft de gehele wedstrijd geen poot aan de trapper gehad" aldus Bruggink na afloop en daar zei hij niets te veel mee. Heerenveen maakte geen moment aanspraak op een punt en speelde slap en fantasieloos. PSV speelde, zeker de tweede helft, ook niet hemelverheffend, maar verdiende de zege voor de volle mep. De visie dat de 0-3 de wedstrijd definitief op slot gaf was misschien theoretisch juist, in werkelijkheid had PSV al met de 0-2 de genadeslag toegediend.

De tweede helft was een stuk minder boeiend dan de eerste. PSV geloofde het verder wel en liet Heerenveen iets komen. De Friezen deden echter niks met de ruimte en dus leek het duel af te stevenen op 0-3. In de 80ste minuut was het echter opnieuw Kezman die scoorde. Opnieuw was het Bruggink die aan de basis van de treffer stond. Hij ging alleen af op Vonk maar passte op het allerlaatste moment op de mee opgekomen Kezman die de bal opnieuw voot het inglijden had.

Dat het uiteindelijk nog 1-4 werd was alleen belangrijk voor de statistieken, al was het wel de mooiste van de avond. Nurmela schoot uit een vrije trap vanaf links de bal met een harde streep in de kruising. Waterreus kansloos. Het PSV publiek was na de 5e treffer van de wedstrijd dan ook het luidruchtigste van iedereen. De ultieme vernedering.

PSV speelde aardig tot goed en had geen kind aan de Friezen. Kezman speelde, afgezien van zijn goals, een goede westrijd en was continu gevaarlijk. PSV speelde compact en gaf achterin vrijwelk niks weg. Met 8 tegengoals uit 12 duels heeft PSV de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie. Een prestatie op zich. Helaas staan daar tot nog toe ook te weinig treffers tegenover, gelukkig was er na de wedstrijd tegen Heerenveen sprake van een trendbreuk, iets wat misschien nog wel de belangrijkste winst was, afgezien van de drie belangrijke punten.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. The Notorious P.S.V. (6 pts.)
2. ollie.the farmer (6 pts.)
3. wolkje (6 pts.)
4. Niels (4 pts.)
5. Joey.Tribiani (4 pts.)
6. Dylan Dog (4 pts.)
7. Reus (4 pts.)
8. Berg (4 pts.)
9. Dirk (4 pts.)
10. Berry van Kilsdonk (4 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.