Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenRKC-PSV 1-1 (1-1)

Scoreverloop:
1-0 Hoogendorp ('10)
1-1 De Jong ('40)

Arbiter: Braamhaar
Toeschouwers: 6.100

Geel: Nascimento (RKC) Van Bommel, Ooijer (PSV)

Opstellingen:
RKC Waalwijk: Van Dijk (Sinouh '29), Lamey, Nascimento, Kalezic, Van Wanrooy (Van Dinteren '68), Gudjonsson Petrovic, Van der Berg, de Graef, Human (Petrov '46), Hoogdorp
PSV: Waterreus, Ooijer, Nikiforov, Hofland, Heintze (De Jong '29), Lucius, Van Bommel, Volgel, Kolkka (Rommedahl '60), Kezman, Ramzi (Claudio '76)

PSV krijgt deksel op de neus

Puntverlies kon niet uitblijven

(Door: Niels v/d Laan)

Het was een vreselijke dag. Er rust kennelijk een vloek op de wedstrijd RKC-PSV. Hogere machten doen jaarlijks hun uiterste best om vooral zo vakkundig mogelijk te voorkomen dat ik deze wedstrijd aanschouw. Vorig seizoen kon ik er wegens persoonlijke omstandigheden met geen mogelijkheid bij zijn en moest ik dramatischerwijs verstek laten gaan. Het jaar daarvoor werd Den Bosch getroffen door een aanzienlijke spoorstoring op het station waardoor ik met een uur vertraging aankwam op het station. Aldaar was Niels niet voor één gat te vangen en wist ik mij met een kostbare taxi net na het fluitsignaal in het stadion te werken.

Dit seizoen was het drama bekant nog groter. Het noodlot trof de, al langer kwakkelende, Nederlandse Spoorwegen. Binnen een mum van tijd strandde duizenden reizigers op verschillende grote stations door heel Nederland. Het omroepbericht was alsvolgt: "Tot nader bericht zullen er geen treinen rijden, vervangend vervoer is niet aanwezig, houdt rekening met een aanzienlijke vertraging." Oftewel, zoek het lekker zelf uit, wij snappen het ook niet meer hoor.

En daar sta je dan. Over anderhalf uur trapt PSV af en jij staat in de kou in Roermond met nog een paar honderd man. Schelden, schreeuwen maar niemand die er iets aan kan doen. Chagrijn alom. Het geluk voor Niels wilde echter dat de ondergetekende beschikt over een aantal zeer goede vrienden waarmee reeds op station Eindhoven was afgesproken. Lang leven de mobiele telefonie op zulke momenten. Snel werden de afspraken herzet en binnen een half uur stonden de maten toeterend op station Roermond. Hulde!!

Onze ultieme poging vanaf Roermond binnen een uur Waalwijk te bereiken slaagde. Vlak voor het eerste fluitsignaal stonden wij op de tribune. Haleluja!

Maar goed, de chagrijn zat er goed in, en de eerste balomwentelingen die ik mocht aanschouwen waren niet van dien aard dat ik gelijk een grandioze glimlach op mijn gezicht toverde.

PSV speelde zwak, belabberd eigenlijk. Geen pass kwam aan, geen speler leek er echt zin in te hebben. Heintze werd keer op keer gedolt, Nikiforov bleef maar passes in het eindeloze niets versturen. Ramzi had waarschijnlijk behoorlijke honger want hij raakte geen pepernoot, Kolkka werkte hard maar werd keer op keer teruggefloten door de meer dan dramatisch leidende Braamhaar.

Kortom, het leek nergens op. PSV kwam dan ook meer dan terecht op achterstand. RKC had simpelweg het beste van het spel. Dat de bal er uiteindelijk op een comedy capers manier in ging maakte het drama alleen maar groter.

PSV bakte er werkelijk niks van, het was simpelweg vervelend om naar te kijken. Gerets wisselde Heintze al snel in het duel. Uit zijn leiden verlost zal hij gedacht hebben toen hij naar de kleedkamer liep. Na de wissel kreeg PSV een beetje meer grip op het duel, maar echt spetterend was het allemaal zeker niet. En dan druk ik mij nog heel voorzichtig uit.

PSV zocht maar vond geen moment. Geen gaatje, geen plukje, helemaal niks. Dat het vlak voor rust nog op 1-1 kwam was een godsgeschenk. De gelijkmaker was al even kolderiek als de 1-0, maar goed, ze tellen wel. Kolkka maakte een goede actie aan de linkerkant, zijn schot werd geblokt, en in de carambolage kon John de Jong (off al people) de bal met het hoofd aan de goede kant van de paal spelen.

De eerste helft was dus een drama. In alle opzichten. PSV was slecht, RKC niet veel beter, en de heer Braamhaar in zijn groene vestje was het aller aller slechtst. Zelden me in zo'n gezapig duel op zo'n grove wijze gestoord aan een 'leids'man. Dramatisch! Ik zal hier aan het eind van mijn betoog overigens nog uitgebreid op terug komen.

De tweede helft was gelukkig een stuk beter. PSV kreeg grip op het duel een het leek slechts een kwestie van tijd eer de 1-2 zou vallen. Het was PSV echter niet gegund. Telkens zat er wel weer iets tegen. De paal, een RKC'er of simpelweg zelf een slappe afronding. En als dat allemaal wel mee zat dan was het de heer Braanhaar (wie verzint zo'n naam dan ook?) wel die zich op opzichtige wijze in het duel wilde werken. En ik maar hopen dat die sjaak dat fluitje eens in zou slikken.

Zoals gezegd kreeg PSV een aantal goede mogelijkheden. Kezman was het dichst bij een goal, maar zijn schot (dat ik al telde) raakte de paal en kwam het veld weer in.

De secondes tikten in het nadeel van PSV weg. RKC kwam er niet meer aan te pas, maar PSV viel met te weinig vernuft aan. Het slotoffensief kwam wel, maar was te laat en te zwak. In de laatste minuten weigerde Braamhaar tot drie maal toe een penalty te geven. Drie keer werd een PSV speler opzichtig naar de grond getrokken maar Braamhaar zat waarschijnlijk de grasprieten te tellen ofzo, want hij was er totaal niet bij met zijn gedachten. In de laatste seconden zag hij bovendien een overtreding op de doorgebroken Kezman over het hoofd. Een schaar interpreteerde hij op hilarische wijze als het spelen van de bal, en derhalve mocht het spel door. Inmiddels had hij elke levende ziel aanwezig van zijn onkunde overtuigd.

Overigens kreeg hij ook niet bijster veel proffesionele hulp van de zijlijn. Een glaszuiver doelpunt van Kezman werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Een drama, dat zulke mensen als een kip zonder kop mogen rondlopen op de velden is mij een raadsel. Ik stel voor een soort stemsysteem in te stellen waarmee het publiek met meerderheid van stemmen een wissel van de scheids mag aanvragen. Als een Big Brother bewonder was hij dan knalhard het Mandemakers Stadion uitgehoond.

"Dit gaat ons geld kosten." riep een aanwezige PSV steward op de spreekkoren aan het adres van onze grote vriend. Dat de KNVB de eventuele boete eens gaat gebruiken voor het financieren van een fatsoenlijke scheidsrechterscursus, kom op zeg!

Maar goed, na enigzins te zijn uitgeraasd is er ook tijd voor reflectie. Het verlies aan punten was uiteindelijk zeker niet de schuld van Braamhaar alleen. Zo veel invloed hadden zijn hilarisch slechte beslissingen nou ook weer niet. Goed, een penalty was mooi meegenomen, maar het was de schuld van PSV zelf dat het het uberhaupt zover liet komen. Kansen te over in de tweede helft, maar de bal wilde er maar niet in. Om overigens de eerste helft al helemaal buiten beschouuwing te laten. PSV speelde zonder inzet, zonder fut en totaal niet geconcentreerd, kortom, het gelijkspel had PSV uiteindelijk volledig aan zichzelf te wijten.

En het is dan ook een optelsom. PSV was bezig aan een uitzonderlijk goede serie, maar zeker de laatste paar wedstrijden speelt PSV zwak, heel erg zwak. Tegen NAC en Roda kon een zwaarbevochte overwinning de zaak nog een beetje bezoedelen, maar uiteindelijk krijg je een keer de deksel op je neus. Het was wachten totdat het een keer niet mee zat, totdat die bal wél net op de paal kwam in plaats van er in, totdat de scheidsrechter nog nét ietsje slechter was, tot de concentratie nét ietsje slechter was. etc. etc. Want uiteindelijk speelde PSV niet eens zoveel slechter tegen RKC als tegen Roda of NAC.

PSV snakt naar de winterstop. De ploeg heeft rust nodig. Iedereen kampt met pijntjes en de concentratie is zoek. Om over de automatismen nog maar te zwijgen. Door de vele wedstrijden krijgt PSV nauwelijks de tijd fatsoenlijk te trainen. Dan is die weer geblesseerd, dan speelt die weer een interland. Het zit allemaal niet mee. Uiteindelijk betalen we allemaal de tol, en deze keer deden we dat aan RKC. De tol van twee verliespunten is groot, heel groot. PSV kan het zich niet veroorloven voor de winterstop nég meer punten te verspelen. De nog resterende twee duels zijn van vitaal belang, voor het kampioenschap, maar ook voor de mentale gesteldheid van de ploeg in de winterstop!

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. Dennisrb2000 (5 pts.)
2. Hofland_in_oranje (5 pts.)
3. Orangedevil (3 pts.)
4. Souza Forever (3 pts.)
5. d.aalbers (3 pts.)
6. Nieki Lauda (3 pts.)
7. Ronald4ever (3 pts.)
8. Anaconda (3 pts.)
9. Canada (3 pts.)
10. Bastoirkens (3 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.