Opstelling PSV: Waterreus, Ooijer, Nikiforov ('77), Hofland, Heintze, Rommedahl, Van Bommel, Bouma ('46 Kolkka), De Jong ('75 Lucius), Bruggink en Kezman.

Simpele zege PSV

PSV heeft slechts één helft moeite met stugge Boschenaren

(Door: Niels van der Laan)

PSV speelde afgelopen woensdag weer haar eerste wedstrijd van het seizoen. Nog vers in ons geheugen was het begin na de winterstop vorig jaar, waar de eerste twee wedstrijden thuis werden verloren en PSV derhalve ook gelijk uit de beker lag. Dat moest dit jaar even anders geregeld worden. Het programma is er wel naar. PSV heeft lekker de tijd om in het ritme te komen, want na de nummer twee uit de eerste divisie (Den Bosch) komt zaterdag RBC op bezoek. Volgende week woensdag speelt PSV opnieuw thuis, dan tegen Groningen.

Kortom, PSV heeft kansen om de eerste drie duels eens lekker te gaan voetballen. Den Bosch was de eerste uit het rijtje.

PSV begon de eerste wedstrijd van het seizoen met de volgende spelers:
Waterreus; Ooijer, Hofland, Nikiforov, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, De Jong, Bouma; Kezman, Bruggink
De keuze voor de Jong was verassend. Logischer was mijns inziens geweest om vd Doelen bij afwezigheid van Vogel op te stellen. Ook de keuze voor Bouma vond ik verassend. Gerets prees Kolkka daar waar mogelijk continu de hemel in. Hij had zijn kans gegrepen, bla bla. Maar uiteindelijk stond hij er bij terugkeer van Bouma wel gelijk weer naast. Een verkeerde keuze, zo zou in de tweede helft blijken.

PSV begon flitsend aan het duel. Na negen seconde was Rommedahl al zijn man kwijt, maar voor het doel was niemand om zijn voorzet binnen te tikken. PSV joeg door en kreeg enkele kleine kansjes. Echter na zo'n vijf minuten ging de storm al weer liggen.

PSV verlaagde het baltempo en Den Bosch kwam in de wedstrijd. Niet dat ze iets bijzonders lieten zien, in tegendeel. Den Bosch liet het terecht enkel bij verdedigen. Voorin kreeg Waterreus geen bal. PSV was niet geraffineerd genoeg om door de stugge verdediging te dringen en was restte was een lam schouwspel waar PSV 90% balbezit had, maar er uiteindelijk bijzonder weinig mee deed.

Vlak voor rust was het dan toch raak. Rommedahl, die de hele wedstrijd voor gevaar zorgde, ging goed door aan de rechterkant. Zijn voorzet was op maat, Kezman kwam voor zijn directe tegenstander en kopte de bal goed in in de verre hoek.

Het stadion veerde opgelucht op. Hoe langer zo'n wedstrijd 0-0 blijft, hoe moeilijker je het krijgt.

De tweede helft was een stuk beter. Vijf minuten na rust was het verzet definitief gebroken. Het was opnieuw Rommedahl die met een hele goede actie zichzelf vrij speelde voor een voorzet. Opnieuw was de voorzet op maat, opnieuw stond Kezman op de goede plaats 2-0.

Den Bosch ging wat meer voetballen en dus kwam er ruimte. Vijf minuten na de 2-0 was het opnieuw raak. Een hele mooie aanval tussen Kezman, en de voor Bouma ingevallen Kolkka, bracht de bal uiteindelijk via een perfecte 1,2 terug bij Kezman die simpel in kon tikken via binnenkantje paal.

Wedstrijd definitief voorbij, PSV kon good-will gaan kweken.

Toch lukte het amper. Den Bosch was van matig niveau, maar PSV had moeite met het afmaken van kansen. Achtereenvolgens Van Bommel, Rommedahl en Kolkka mistte oog in oog met doelman de Jong. Uiteindelijk werd het toch 4-0. Het hele veld lag open toen Bruggink links op het veld de bal kreeg. Hij kon vrij doorlopen naar de Jong. Deze laatste bleek besluiteloos en wist niet goed of hij moest uitkomen of niet. Zijn halfslachtige keuze werd direct afgestraft. Via een schitterende lob op gevoel verschalkte Bruggink de keeper 4-0.

Dat het uiteindelijk nog 4-1 werd was slechts belangrijk voor de statistieken, maar wel bijzonder slordig. één schot op doel, gelijk een goal. Ongelofelijk hoeveel vrijheid die Mourad kreeg.

Vanmorgen las ik de Volkskrant, Rommedahl werd daar als slechtste man van het veld neergezet, dat wil ik heel erg bestrijden. Rommedahl is een geval apart. Afgezeken door 70% van de tribune, maar uiteindelijk zorgt hij met 2 top assist wel voor de breuk in de wedstrijd. En tuurlijk maakt hij knullige acties, verliest hij de bal. etc.etc. Allemaal waar, maar uiteindelijk creeert hij vrijwel alles zelf. Als hij oog in oog met de Jong faalt was het wel zijn eigen actie die er aan vooraf ging. Rommedahl maakte samen met Kezman uiteindelijk het verschil en dat mogen we best wel eens benadrukken

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.