Sparta: Kooiman, Elzinga, Nieuwenburg, Van de Meer, Langerak, Mendes da Silva, Kayis (Zijm '46), Nielsen (Bezzai '80),Marbus, Elkhattabi, Monteiro

PSV: Waterreus, Faber, Nikiforov, Hofland (Van der Weerden '48), Heintze, Vogel (De Jong '70) v.Bommel, Rommedahl, Bruggink, Kezman, Kolkka (Bouma '62)

Kezman weer matchwinnaar in waterballet

(Door: RvN)

PSV heeft zondagavond in Rotterdam een wedstrijd gewonnen die nooit gespeeld had mogen worden. Vanwege aanhoudende regen en dooi was het veld volkomen onbespeelbaar met vele plassen. Ondanks verzoeken van beide teams, zowel voor de wedstrijd als in de rust, werd de wedstrijd toch gewoon gespeeld. PSV won met 0-1 door een doelpunt van (opnieuw) Matjea Kezman in de 19e minuut.

Eric Gerets begon de volgende 11 in de basis: Waterreus, Faber, Hofland, Nikiforov, Heintze; Rommedahl, Vogel, Van Bommel, Kolkka, Bruggink en Kezman. Faber zou aan de rechterkant de grieperige Ooijer vervangen. Kolkka kreeg toch weer de voorkeur boven Bouma. Verder waren er geen verrassingen in het elftal te bespeuren.

In de eerste helft was PSV veruit de betere ploeg en kreeg het een reeks goede kansen. Met name Mateja Kezman toonde zich op het dramatische veld wendbaar en actief. Het was dan ook niet verwonderlijk dat juist hij de openingstreffer voor zijn rekening nam. Hij kopte de bal gericht achter Sparta-doelman Frank Kooiman uit een voorzet van linkshalf Joonas Kolkka. PSV was net daarvoor nog goed weggekomen, toen Sparta uit haar eerste kans had kunnen scoren. Ali Elkhattabi lobde een doorgeschoten bal echter net naast de paal.

PSV had in de eerste helft verder afstand moeten nemen om de winst te verzekerden. De Eindhovenaren verzuimden dat echter in de stromende regen waardoor het in de tweede helft toch nog moeilijk zou worden.

Die tweede helft ging door ondanks dat beide aanvoerders scheidsrechter Luinge verzochten de wedstrijd te staken. Hofland werd daarvan al snel het slachtoffer. Met een heup-blessure viel hij geblesseerd uit. Chris van der Weerden werd zijn vervanger, waarbij Faber naar het centrum opschoof.

PSV kon vervolgens in de tweede helft het overwicht net doorzetten. Er waren nauwelijks meer kansen te noteren op het dramatische veld. Alleen Kezman en Rommedahl waren dichtbij een treffer. Bij die kansen speelde het slechte veld echter parten, waardoor de afronding uitbleef. Omdat PSV de zaak achterin wel uitstekend dichthield, bleef het in de tweede helft bij de 0-1 score.

Daardaar kon PSV de broodnodige 3 punten voor de strijd om het landskampioenschap mee naar Eindhoven nemen. En daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen. Dat de wedstrijd nooit gespeeld had mogen worden zal daarom snel vergeten worden. Woensdag staat immers het bekertreffen tegen Roda JC op het programma.

Omdat Feyenoord met 0-3 bij AZ won blijft de achterstand op Feyenoord op 2 punten steken. Vitesse liep meer puntverlies op door een 2-2 gelijkspel tegen NEC.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.