Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Roda JC-PSV 0-2 (0-0)

Scoreverloop:
0-1 Rommedahl ('47)
0-2 Bruggink ('73)

Scheidsrechter: Uilenberg
Toeschouwers: 9.680

Geel: Ooijer (PSV)

Opstellingen:

Roda JC: Kalac, Senden, Luijpers, Vrede, Lawal, Van der Luer, Van Dessel (Tomasic '46), Zafarin, Soetaers, Nygaard, Anastasiou

PSV: Waterreus, Ooijer, Faber, Nikiforov, Bouma, Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Kolkka, Bruggink, Kezman

Rommedahl opnieuw matchwinaar

PSV speelt zeer verstandig tegen bekerwinnaar

(Door: Niels v/d Laan)

Het was alweer de vijfde wedstrijd in twee weken. PSV heeft het er maar druk mee. Nog nooit was het programma van PSV volgens mij zo zwaar. Niet eens wat betreft de tegenstanders, maar de komende weken blijft PSV consequent in de ban van het voetbal en moeten er elke week minstens twee duels worden afgewerkt. Het noopt tot slimheid, gedrevenheid, doortastendheid. PSV spreidde op woensdag avond de intelligentie van een kampioen ten toon, welke veel kan betekenen voor de toekomst.

PSV speelde absoluut niet de sterren van de hemel, verre van dat zelfs. Het tempo was traag, de combinaties verre van vloeiende, maar de verdediging was opnieuw oerdegelijk. Vrijwel geen kans kreeg Roda, enkel schotjes uit de derde lijn uitgezonderd. Slechts één keer had Waterreus een hachelijk moment voor zijn goal, maar na de scrimmage werd de bal snel weggewerkt.

PSV had geen haast, PSV hoefde het publiek niet te vermaken. In thuiswedstrijden kan dat nog tot enige belangenverstrengeling leiden, maar in uitwedstrijden, en zeker in de Amstel Cup telt enkel het resultaat, en dat is prima, zeer goed zelfs.

PSV verpeelt niet onnodig de krachten, gaat de tegenstander niet kapot spelen. PSV vertrouwt op de eigen kracht van de aanval en steunt dat met een oerdegelijke verdediging waarin Nikiforov, tegen Roda opnieuw de sterren van de hemel spelend. PSV krijgt zo weinig doelpunten tegen dat het allemaal niks uitmaakt, die goal valt voorin toch wel een keer. Heel erg PSV oneigen. We zijn gewend om snel, attractief te spelen en liever met 6-4 te winnen dan met 2-0 bij wijze van spreken. Nu is dat allemaal anders. PSV heeft niet zo'n haast en gelooft het allemaal wel, terecht overigens. Met het zware programma wat PSV aan het afwerken is moeten we niet met krachten gaan smijten, we moeten als een luipaard wachten op de kans en dan vlug toeslaan om de prooi vervolgens in een rustig hoekje op te peuzelen. It's as simple as that!

Tegen Roda JC gaf PSV een demonstratie hoe het spelletje in zo'n situatie gespeeld moet worden. Niet goed, niet snel, niet vloeiend, maar degelijk, compact en wachtend op de kans. Hulde! zo komen wij de winter door, zo maken wij het af. Stiekem een beetje meer de Feyenoord mentaliteit, degelijkheid voorop. 1-0 is ook genoeg. PSV heeft nu eigenlijk voor het eerst sinds jaren ook de kracht om dat vast te houden, dat moeten we koesteren.

PSV begon de wedstrijd tegen Roda met de volgende spelers:
Waterreus; Ooijer, Nikiforov, Faber, Bouma;
Rommedahl, Vogel, v Bommel, Kolkka; Kezman, Bruggink
Bouma verving de licht geblesserde Heintze die rust kreeg. Ooijer was weer terug na ziekte, Faber verving Hofland die geblesseerd uit het zwembad stapte in Rotterdam.

PSV begon matig aan het duel. Het tempo lag laag en Roda kreeg de kans om in het spel te komen. Roda had het meeste balbezit maar kon er uiteindelijk weinig mee uitrichten. De verdediging van PSV was uitermate solide. Voorin kreeg PSV weinig grip, Rommedahl viel weg in oude fouten en was geen schim van de man die we de afgelopen dagen zagen spelen. Kolkka was ook niet de gelukkigste van het spel.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg PSV meer grip op het duel. PSV had het meeste balbezit maar kon de opening niet vinden. De bal werd veel te lang vastgehouden en de kansen werden niet benut. De openingen en gaten werden voorbijgespeeld en daardoor verzandde de eerste helft in een grijs schouwspel wat niemand interessant vond.

De tweede helft was een stuk beter. PSV kreeg meer grip en speelde nu ook naar de eigen aanhang toe. De kansen kwamen vanzelf en vooral Rommedahl hervond zich. Hij liet zich inspireren door de eigen aanhang welke zich aan zijn kant van het veld bevond en hervond zijn spel van de afgelopen weken op magistrale wijze. De manier waarop hij uiteindelijk volledig op eigen houtje de ban brak was wonderschoon. Hij wist Lawal op pure snelheid te verschalken net nu hij zich in een reeds geslagen positie leek te bevinden. Lawal rekende echter buiten de waard en liet zich lelijk verassen door de razendsnelle Deen. Hij kwam rechts alleen aan op Kalac maar legde hem dit keer eens niet af en scoorde uitermate beheerst. Als een wonder, Rommedahl die beheerst scoort, voor je het weet gaat hij de rumba dansen op het veld, maak het mee, maak het mee. Rommedahl is niet meer weg te denken uit de basis en wordt met de dag beter. De ban lijkt nu definitief gebroken, hij werd zelfs door de eigen aanhang toegezongen, wat willen we nog meer?

PSV zette door en kreeg legio kansen, maar wist niet te scoren. Vooral Kezman was ongelukkig, hij werd volledig uit de wedstrijd gespeeld door de degelijke Vrede.

De wedstrijd kabbelde wat voort, PSV verspilde absoluut niet meer krachten dan nodig en geloofde het allemaal wel. Achterin liepen we geen moment gevaar en dus was het enkel wachten op de beslissende 2-0. Deze viel een kwartier voor tijd. Opnieuw was het Rommedahl die een groot aandeel in de goal opeiste. Hij verloeg opnieuw zijn directe tegenstander, legde hem nu vanaf de achterlijn perfect terug op de vrijstaande Bruggink die vrij kon inschieten en de beslissing kon brengen in het, niet bijster interessante, duel.

Wat resteerde waren een paar saaie minuten waarin beide teams het wel geloofden. PSV speelde bijzonder slim, geen krachten meer verspillen, lekker op eigen houtje het duel uitspelen, het was ze gegund. Misschien was Roda rijp voor de slacht, misschien hadden we met veel grotere cijfers kunnen winnen, maar dat was uiteindelijk allemaal zonde van de moeite geweest. De supporters van PSV hadden toch wel een leuke avond en het doelsaldo doet er bijster weinig toe in de Amstel Cup. Het was wachten op het laatste fluitsignaal van arbiter Uilenberg, welke overigens op eenzame hoogte staat in Nederland. Het mag ook wel eens gezegd, mijn genade wat is dit toch een geweldige scheidsrechter! Geen enkel negatief woord over deze man, hij snapt het gewoon allemaal, is nooit irritant, marchandeert never en is de meester van de voordeelregel. Kortom, absolute klasse.

PSV speelde super slim, won eenvoudig en ging met deze degelijke overwinning zelfverzekerd naar huis. Roda was de eerste echte test na de winterstop, het was ooit een lastige uitwedstrijd. Nu niet meer, vier keer op rij heeft PSV inmiddels gewonnen in Kerkrade, een aardige score! PietHein bedankt.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. The Notorious P.S.V. (7 pts.)
2. Sagittarius (7 pts.)
3. Skiete Willy (7 pts.)
4. ton van heugten (7 pts.)
5. Reemdacoolest (7 pts.)
6. Reemdacoolest (7 pts.)
7. Speelgoedwinkel (6 pts.)
8. Niels (5 pts.)
9. Huulerd (5 pts.)
10. Reus (5 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.