Geel: F.Cannavaro (Parma), Van Bommel (PSV)

Parma: Buffon, Torrisi, P.Cannavaro (Montano '78) F.Cannavaro, Fuser, Appiah, Lamouchi (Bolano '55), Junior, Conceicao, Amoroso (Milosevic '46), Di Vaio

PSV: Waterreus, Ooijer, Nikiforov, Hofland Heintze, Rommedahl (Kolkka '80), De Jong (Lucius '87), Kezman, Van Bommel, Vogel (Van der Doelen '90), Bouma

Kwalificatie na thriller in Parma

PSV na uitstekende start toch nog moeizaam verder

(Door: Joris Westerbeek)

Maandag kopte De Telegraaf,éPSV begint zware week goeé. En inderdaad, wat je een zware week noemt. Parma uit (al 30! Europese thuiswedstrijden ongeslagen) en Feyenoord uit (15 jaar geleden voor het laatst gewonnen) zijn geen makkies. Maar toch had ik vertrouwen, voornamelijk omdat PSV zo lekker bezig is, alles nog gewonnen dit jaar, en natuurlijk was in de eerste wedstrijd duidelijk geworden dat Parma een ploeg is waar PSV van kan winnen. Maar toch, echt makkelijk zou het niet worden, en daardoor was er toch weer een behoorlijke spanning naar deze wedstrijd toe. Bruggink viel dan nog af met een blessure, hoewel ik niet weet of ik dat erg moet vinden. Nu krijgt John de Jong gedwongen een kans, die hij eigenlijk wel heeft afgedwongen. Maar goed, het werd donderdag, en de spanning steeg met het uur. En na een korte voorbeschouwing was het tijd voor de wedstrijd.
PSV startte in dezelfde opstelling als vorige week, met John de Jong ipv Bruggink, dus met:
Waterreus; Ooijer, Nikiforov, Hofland, Heintze; Rommedahl, Van Bommel, Vogel, Bouma; De Jong en Kezman.
PSV startte enorm nerveus, Waterreus verwerkte een terugspeelbal niet overtuigend, en Nikiforov passte verkeerd breed, waardoor de toon was gezet. Dit liep gelukkig goed af, en PSV kwam beter in de wedstrijd. Zonder echt gevaarlijk te worden controleerden ze de wedstrijd. De Italianen gingen ook duidelijk voor een uitval en zo de 1-0 maken, want ze hielden eigenlijk continu 5 man achter tegen meestal 2 of 3 PSV aanvallers. En toch was de eerste echte kans voor Parma. Met een snelle counter werd Di Vaio vrijgespeeld die handig Nikiforov uitspeelde en alleen op Waterreus afging. Gelukkig speelde hij de bal iets te verder voor zich uit, waardoor Waterreus in kon grijpen. Maar de tactiek van Parma was duidelijk. Vanaf dat moment kwam Parma iets meer in de wedstrijd, ze werden sterker, en een buitenspeldoelpunt werd afgekeurd. Daar kwam PSV goed weg, omdat de doelpuntenmaker geen buitenspel stond, twee anderen echter wel.
Even later veroverde PSV na een aanval van Parma en Vogel kreeg de bal in de middencirkel aangespeeld. Hij liep zén 40 meter op met de bal, en met een fantastisch steekpassje zette hij Rommedahl vrij voor Buffon, die de doelman knap uitspeelde en net zo knap afrondde. Weer Rommedahl, die belangrijk is voor PSV! Nu pakte PSV de wedstrijd weer op, en was eigenlijk tot aan de rust de betere. En vlak voor rust kwam PSV zelfs op 0-2, doordat een lastige vrije trap van John de Jong niet goed werd verwerkt door Buffon, en wie anders dan Kezman zo de 2-0 kon maken. Wie had dat vantevoren gedacht, 0-2 rusten in Parma.
En PSV ging na de rust verder waar ze ervoor waren geeindigd. Ze controleerden en via Rommedahl, die net voorlangs schoot, en Vogel met een prachtig schot op de lat, was PSV dichter bij de 0-3 dan Parma bij de 1-2. Toch werd het 1-2, dankzij de Franse arbiter. Een voorzet van Conceicao bereikte niemand, maar de scheidsrechter zag een penalty in heel licht vasthouden van Hofland bij Milosevic. Hij maakte zelf de strafschop. Hierdoor ging Parma wel weer geloven in een goede afloop, zeker omdat ze zén vijf minuten later zelfs gelijkmaakten. Een uitstekende voorzet van Conceicao werd prachtig ingekopt door Milosevic. Zo was een zekere 0-2 voorsprong een onzekere 2-2 geworden. Want na de 3-2 zouden de Italianen bloed ruiken. Dus het was nu zaak ten koste van alles die 3-2 te voorkomen. Langzaam kwam PSV weer iets beter in de wedstrijd, hoewel de controle weg was. Toch was PSV via Rommedahl nog een keer dicht bij de 2-3, maar hij schoot net voorlangs. Zo verstreek de tijd, en thuis proostten we op de volgende ronde. Vijf minuten later dachten we, was het niet te vroeg, aangezien de net ingevallen Montano met een prachtig schot 3-2 liet aantekenen. Hoewel het al 2 minuten in blessuretijd was, kwamen er enorm spannende minuten aan. Zeker omdat de scheids nog geen twee minuten (het was 4 minuten blessuretijd) later een vrije trap toekende. Ik zag het Anderlecht-scenario alweer opdoemen. Een vrije trap op zén twintig meter, bijna recht voor de goal, die er bijna alleen in kan met een van richting veranderd schot. En inderdaad werd het schot van richting veranderd, maar gelukkig voor ons belandde die een meter naast. Corner, en de doelman ging mee naar voren. Gelukkig kon PSV die corner goed verdedigen. En zo werd de kwartfinale gehaald in de Uefa-cup. Een ontlading en opluchting volgde.
Uiteindelijk ging PSV verdiend door, maar het werd toch nog even krap aan. Uitblinkers aan PSV-kant waren opnieuw Vogel en Rommedahl, en ook Van Bommel (die door een nuttige gele kaart tegen Kaiserslautern uit geschorst is) speelde een sterke wedstrijd. Verdedigend werd het in de tweede helft wel wat nerveus, maar veel kansen heeft PSV toch weer niet weggegeven. Waterreus heeft naast de doelpunten eigenlijk ook nauwelijks ballen op goal gehad. Buffon echter ook niet, dus daar was er wel evenwicht in.
Dit is toch weer een lekkere uitslag, ondanks de nederlaag, want we zijn door! Een ontzettend knappe prestatie! En nu op naar Kaiserslautern. En daarna zou mijn droom halve finale Liverpool zijn. Maar eerst maar eens die halve finale halen.
En nu weer over tot de orde van de dag, omdat zondag Feyenoord wacht. Maar het draait, het vertrouwen is groot, dus ook die wedstrijd kunnen we denk ik met vertrouwen tegemoet zien. Het kan nog een ontzettend leuk seizoen worden!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.