Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord-PSV 1-2 (0-1)

Scoreverloop:
0-1 Ooijer ('6)
0-2 De Jong ('74)
1-2 Paauwe ('87)

Scheidsrechter: Jol
Geel: De Haan, Bosvelt (Feyenoord), Nikiforov, Lucius (PSV)

Opstellingen:

Feyenoord: Dudek, Emerton, Van Wonderen (Van Gobbel '71), De Haan, De Visser, Bosvelt, Paauwe, Tomasson, Van Vossen (Elmander '66), Korneev (Connolly '49), Smolarek

PSV: Waterreus, Ooijer, Nikiforov, Hofland, Heintze, De Jong, Vogel, Van Bommel, Bouma (Gakhokidze '85), Rommedahl (Lucius '60), Kezman

Maak het mee, maak het mee, bij PSV(Door: Niels v/d Laan)

Wat een week, wat een week. De belangrijkste week van PSV, na het debacle tegen Anderlecht, kwam PSV dit keer ongeschonden door. En hoe! PSV verraste vriend en vijand en poneerde zichzelf op wonderbaarlijke wijze. PSV heeft momenteel alles, wat willen we nog meer wensen? De afgelopen week vertoonde opvallende gelijkenissen met de week van PSV-Anderlecht. Ook toen volgde er op (één van) de belangrijkste Europese wedstrijden van het seizoen een duel tegen Feyenoord. Na het debacle tegen Anderlecht wist PSV zich op sterke wijze te herstellen tegen Feyenoord om zodoende in de race om de titel te blijven. Deze week liet PSV zien hoe die week eigenlijk had moeten gaan. PSV rekende in één week af met de vervelende herinneringen en liet zich van een schitterend mooie zijde zien. Ik durf zelfs te beweren dat PSV momenteel het beste elftal sinds heel veel jaren bezit. Ik denk dat we terug moeten naar 1988 om een beter team te vinden. PSV heeft geen super grote sterren, PSV heeft geen Stam, Jonk, Cocu of Zenden. Het seizoen 97/98 bezat PSV veruit de beste selectie ooit. High quality. PSV had met dat elftal de Champions League finale kunnen bereiken. Zeker weten. Maar dat gebeurde bij lange na niet. PSV bleef dat jaar zelfs met volledig lege handen en viel vervolgens als een pudding in elkaar. Het huidige team is veel verder dan deze rijk genoemde vedette ooit samen waren. PSV is een 100% vriendenploeg die voor elkaar willen sterven. PSV heeft een super jonge ploeg honden die keihard willen werken, die overal voor willen gaan en daarbovenop nog eens supergoed kunnen voetballen ook. De kwaliteiten van Vogel en Van Bommel staat buiten kijf, dat wisten we al, maar de ontwikkeling van Kezman, Rommedahl en Hofland maakt dit team tot wat het nu is. Een geoliede machine met een degelijke defensie een schaakduo op het middenveld en een splijtende aanval. De spelers begrijpen elkaar, luisteren naar elkaar, schelden op elkaar, vieren met elkaar. Ze houden simpelweg van elkaar. Als je wint heb je vrienden, een waarheid als een koe, maar nog beter is winnen mét je vrienden, dat is PSV, daar gaan wij de (voetbal) wereld mee veroveren. PSV gaat de Champions League vast nooit meer winnen, maar die andere cup, we mogen er eigenlijk nog lang niet over dromen, maar als PSV ooit de kans heeft die beker in het huidige voetbal te winnen, dan is het dit seizoen. Daarbij komt van alles kijken, geluk, wijsheid en inzet. De laatste twee hebben we reeds, de eerste is fragiel. We weten het nooit, maar PSV gaat heel ver komen dit seizoen, mark my words!

PSV had de wedstrijd in en tegen Parma nog zwaar in de benen zitten maar moest gewoon aantreden tegen Feyenoord. Geen makkelijke job. PSV heeft al 15 jaar niet meer gewonnen in de Kuip. Feyenoord had twee weken geen duel gespeeld en kon topfit aan de wedstrijd beginnen. PSV moest het doen met dat laatste pufje adem wat er nog in de lichamen zat. Geen eerlijke situatie, maar goed. Wie verzint zoiets dan ook?

PSV moest het doen met de volgende spelers:
Waterreus; Ooijer, Hofland, Nikiforov, Heintze; Rommedahl
Vogel, v Bommel. Bouma; Kezman, De Jong
PSV speelde in dezelfde opstelling als in de (nipt) met succes verlopen wedstrijd in Italié. Bouma speelde met een injectie aangezien Kolkka geblesseerd was en er anders helemaal niemand op links kon spelen. Derhalve zat Gakhokidze weer eens bij de selectie.

PSV klapte er vanaf het begin vol in. Nam het heft in handen en zette Feyenoord ver terug op de eigen helft. PSV kreeg wat kansjes en leek Feyenoord volledig te overvleugelen. De Rotterdammers schrokken van zoveel daadkracht en wisten even niet meer waar ze het zoeken moesten. De pressie werd al heel snel omgezet in een voorsprong. Een afgeslagen aanval kwam bij Ooijer die alle ruimte had om verwoestend uit te halen vanaf dertig meter. Zijn bal was op maat langs de paal. Dudek reageerde te laat en zo scoorde Ooijer een beste goal. Hij schrok er zelf een beetje van. PSV leidde en dat was een bijzonder goede opkikker.

Feyenoord kreeg het duel na de goal echter beter onder controle. PSV zakte terug, schrok een beetje van haar eigen overwicht en liet Feyenoord in het spel komen. Feyenoord pakte het gretig aan en drukte PSV in de eigen verdediging. PSV had aanvallend ineens bijzonder weinig in te brengen en Feyenoord bouwde aan aanval na aanval. Tot tweemaal toe moest Waterreus reddend optreden nadat hij rechts naast de goal oog in oog kwam met een Feyenoord aanvaller. De Rotterdammers wisselden zo vliegensvlug van positie dat Hofland en Nikiforov er gek van werden. In het centrum lag keer op keer veel te veel ruimte.

Beste kans van de wedstrijd was voor Tomasson. Hij had zomaar ineens een vrije kopkans en knikte de bal goed in de hoek. Iedereen telde hem al maar met een uiterste krachtsinspanning tikte Waterreus de bal tot corner.
PSV mocht absoluut niet klagen dat het de voorsprong naar de rust kon brengen, een heel belangrijk psychologisch voordeel!

Na de rust was alles anders. PSV had de zaken even rechtgezet en de had het weer op orde. PSV pakte het initiatief terug en steunde opnieuw op een ijzersterke verdediging. Feyenoord kreeg vrijwel geen kansen meer en dat zorgde voor vrijheid voorin. PSV sprong echter slordig met de kansen om. Vooral Lucius, in het veld gekomen voor de onzichtbare Rommedahl, miste een dot van een kans. Nadat hij Dudek had uitgespeeld tikte hij de bal tegen van Wonderen aan die in het lege verlaten doel stond.

PSV leek de voorsprong naar het einde te kunnen brengen. Feyenoord deelde slechts nog wat speldenprikken uit, maar PSV was in de tweede helft zeker de betere ploeg. Uiteindelijk werd het via een wonderschone goal 0-2. Het was een lompe overtreding op Kezman die er aan vooraf ging. Kezman werd door van Gobbel onder de zoden geschoffeld. Jol had de fluit al in zijn mond maar zag dat er eventueel voordeel te behalen was voor PSV. Een schitterend goede beslissing, zoals we ze vooral van Uilenberg goed kennen. Het voordeel was er wel degelijk en via drie tikken stond John de Jong ineens vrij voor keeper Dudek. Hij aarzelde geen moment en krulde de bal wonderschoon vlak langs de paal in de goal. Zijn ontlading na de treffer was schitterend, de PSV supporters werden dol. Feyenoord appelleerde nog hartstochtelijk voor buitenspel maar de beelden zouden uitwijzen dat de grensrechter het prima gezien had. Een mooie treffer, een prima prestatie van het arbitrale trio!

Het legioen van Feyenoord liet zich vervolgens van de meest walgelijke kant zien. Dat ze, om onverklaarbare reden overigens, Kezman de gehele wedstrijd zaten uit te fluiten moeten ze zelf weten, maar de sneeuwballen regen die neerdaalde op de spelers en met name op de grensrechter was van de gekken. Ongelofelijk, als ik een scheet laat in vak S word ik al door een steward toegesproken, niemand die in de kuip hier iets tegen deed. Bizar.

PSV liet zich niet van de wijs brengen en dat siert de ploeg, hoe hectisch het wordt, PSV blijft de laatste tijd op de been, en dat alleen al is een prima prestatie.

PSV speelde het duel moeiteloos uit. Kreeg nog dotten van kansen maar verknoeide de kans op een grotere overwinning, Daarentegen lieten ze zelfs Pauwe nog uit een vrije trap scoren. De tijd daarna was echter te kort voor het, beetje dom uitgevoerde, slotoffensief van Feyenoord. PSV kwam nooit meer in problemen en nam de punten keihard mee naar het carnavaleske Eindhoven. Een puike prestatie. Tevens een zeer belangrijke overwinning. PSV is nu een volle koploper en deelt een uitermate gevoelige tik uit aan Feyenoord. PSV is momenteel dé favoriet voor de titel, maar de weg is nog lang en bezaaid met hobbels. PSV moet namelijk, als we een beetje succesvol blijven in Europees verband, nog bijna twee maal zoveel duels spelen als Feyenoord en dat kan de ploeg opbreken. Het weekje rust, voor een enkeling zonder interlandverplichtingen, is daarom de komende dagen bijzonder welkom. Zaterdag tegen Roda moeten we (pas) weer de wei in.

PSV speelde een prima wedstrijd. De eerste helft was niet al te best, maar de tweede helft stond alles prima op orde. Feyenoord kon PSV voor het eerst sinds jaren niet afbluffen met sfeer en inzet, integendeel, bij tijd en wijle schrok Feyenoord van de inzet van PSV, dat is wel eens anders geweest.

Kezman bijvoorbeeld ging zoals gewoonlijk voorop in de strijd. De eerste helft raakte hij geen pepernoot, maar hij werkte zich wel drie slagen in de rondte. Ferry de Haan had hem goed onder controle, maar het koste wel de nodige moeite. De tweede helft speelde hij een stuk beter, kreeg een aantal goede kansen, maar wist ze niet om te zetten in doelpunten. Mede aanvaller De Jong was de absolute uitblinker van het duel. Zijn fluwelen balbehandeling is een lust voor het oog, zijn werkersmentaliteit eveneens. De Jong solliciteert fanatiek naar een basisplaats en Bruggink krijgt er nog een zware kluif aan om hem er zomaar weer uit te spelen. Negatief puntje van de wedstrijd waren de flanken. Rommedahl deed het voor het eerst in 2001 eens niet goed. Gebruikte de diepte niet en was eigenlijk geen moment gevaarlijk. Aan de andere kant speelde Bouma bekannt nog slechter. Bouma speelde met een injectie, dat was te zien, en het was zeker geen doping wat hij had gekregen. Hij liep voor geen bal, ging te weinig het gat in en leed te veel balverlies. Beide flanken werden gewisseld, waarna het gelijk een stuk beter ging. Lucius verving Rommedahl verdienstelijk, Gakhokidze, wie?, ja je leest het goed, speelde nog veel beter. Zijn invalbeurt was werkelijke geweldig. Opnieuw overtuigde hij mij onmiddellijk van zijn kwaliteiten. In zijn eerste actie was hij gelijk van Gobbel kwijt, iets wat hem daarna nog meerder malen zou lukken. Inmiddels is de relatie tussen hem en Gerets weer opgebloeid zo lijkt het. Als hij zo doorgaat wordt het nog een serieuze concurrent voor Bouma en Kolkka.

Achterin was het soms slordig wat Nikiforov en Hofland lieten zien, maar al met al heersten ze in de lucht en daardoor haalden ze gelijk de angel uit veel aanvallen van Feyenoord. Ooijer speelde een ijzersterk duel. De eerste helft was hij bijzonder sterk en dan niet enkel vanwege zijn goal. Heintze daarentegen speelde zwak, hij kon van Vossen niet bijbenen en moest hem uit wanhoop soms maar laten gaan, of een overtreding maken. Misschien toch een idee om Bouma daar al te laten spelen? Verder keepte Waterreus weer eens een ouderwets goede wedstrijd. Had een paar zeer goede reddingen, met die kopbal van Tomasson als hoogtepunt.

PSV beleeft een topweek. Schakelt het rijke Parma uit en wint degelijk van Feyenoord. Hier hebben we in de bus naar Italié over zitten zwijmelen en dromen. Dit was het ideale scenario! PSV kan schitterende dingen gaan doen de komende weken. PSV is momenteel met afstand het beste team van Nederland en de favoriet in het duel tegen Kaiserslautern. De gedachten dwalen af, de realiteit vervaagt, ik zie PSV, in de ene hand een schaal, in de andere hand een dennenappel, op de tafel staat een grote lompe beker, hoog, zwaar. Tik tik, de noppen over het V.I.P balkon. Van Bommel legt de schaal en appel even terzijde en tilt dit levensgrote biervaasje boven zijn hoofd. Droom, droom, droom.

Laten we maar snel weer wakker worden. Morgen kan het over zijn, volgende week kunnen we van Roda verliezen. De weg is nog lang, dromen mag, maar niet reéel. We leven bij de wedstrijd, dat moet ook haast wel met dit drukke programma. Misschien gaan we morgen al op onze bek. Al hoop ik dat ik nog heel lang mag blijven dromen.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 18 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. Japs (7 pts.)
2. PSV-VAK-H (7 pts.)
3. Baseman (7 pts.)
4. frank,heuvels (7 pts.)
5. knalpotknallers (7 pts.)
6. Doelendoelen (7 pts.)
7. EIDUR (7 pts.)
8. Nistelgoal (7 pts.)
9. Skiete Willy (7 pts.)
10. mateja kezman (7 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.