Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax-PSV 0-1 (0-0)

Scoreverloop:
0-1 Ramzi (\'53)

Scheidsrechter: Luinge

Toeschouwers: 45.123

Geel: Vierklau (Ajax), Waterreus, Vogel (PSV)


Opstellingen:

Ajax: Grim, Vierklau, Pasanen, Yakubu (Cruz \'85), De Cler, Galasek, Arveladze, Witschge, Van der Meijde, Van der Gun (Van der.Vaart \'75), Wamberto

PSV: Waterreus, Faber, Hofland, Nikiforov (Van der Weerden \'64), Heintze, Vogel, Van Bommel, J.de Jong (\'89 Addo), Rommedahl, Ramzi, Van Nistelrooy (Kezman \'77)

PSV vindt het altijd erg gezellig in de ArenA

De baas in Amsterdam

(Door: Niels v/d Laan)

Het begint traditie te worden. PSV kan simpelweg niet verliezen in Amsterdam. Hoe het ook gaat, hoe het ook loopt. PSV verliest simpelweg niet in de ArenA. Nee, PSV wint vrijwel alles. Van de inmiddels negen! gespeelde wedstrijden won PSV er acht, slechts één duel eindigde in een gelijkspel. Zeven maal was Ajax de tegenstander, zesmaal won PSV. Het is vooral grappig om te zien wat dit met ajacieden doet. Vreselijk gefrustreerd kwam ik op het Ajax BB in september al topics tegen over Ajax-PSV.éWe moeten die boeren dit jaar toch kunnen verslaané Het mocht allemaal niet zo zijn. PSV won, niet ruim, niet geweldig, maar niemand in Eindhoven die daar om maalde. Ajax droop gefrustreerd af. Appeltje eitje! Abétje. Koekie! Ik stel voor om ook het eerste Champions League-duel komend seizoen in de ArenA te spelen. Niemand die ons daar wat kan maken. We own that place!

Wellicht nog humoristischer was de manier waarop de Ajax-supporters reageerden op de standaard reclamecampagne van PSV. HetéMet nummer 14: Johané werd niet grappig gevonden door onzeévriendeé uit Amsterdam. Gewelddadig werd er gereageerd, de top van Philips werd zelfs in een aantal brieven bedreigd. Te triest voor woorden. Zelfs in Rotterdam, voor aanvang van Feyenoord-PSV, konden ze om de Brabantse humor lachen, maar kennelijk zit de frustratie bij menig ajacied toch net wat hoger. Perschef Pedro Salazar kaatste de bal overigens magistraal terug.éZe zeggen wel eens dat voetbalhumor in Amsterdam is ontstaan, nou dat is dan in ieder geval snel vervlogené Misschien volgend seizoen billboards plaatsen met:éMisschien een idee om op de Toekomst te spelené

Ik heb me kapot gelachen om al dit gezeur. PSV laat zich niet gek maken, PSV pakt gewoon de punten, geen gezeik. Hoe slechter het veld, hoe meer PSV er om kan lachen. De ArenA is van ons. Boeren zijn de baas in Amsterdam! Het maakt ons simpelweg niets uit. Al staan we vele punten achter, (97/98) wij winnen. In de Supercupwedstrijd twee jaar geleden ging ik zonder enig vertrouwen naar het duel. Met een kleine nederlaag was ik al tevreden. Als het maar geen 5-0 wordt vreesde ik. Ik had immers net Marcos, Jorghinjo en Yuri Nikiforov (toen nog) zienéschittereé tegen Branik Maribor. Geen illusies, helemaal niks. Maar geen gezeik, PSV wint! Dit jaar staat PSV ver voor op Ajax, maar het duel was er absoluut niet aan. PSV was amper de betere ploeg, misschien wel helemaal niet. Ajax had verreweg het meeste balbezit en was dreigend. Maar geen gezeik, PSV wint. Zoals het immer wint in Amsterdam. Als ik ajacied was zou ik er gek van worden. Grappié..

Zoals reeds genoemd was de zege amper verdiend. PSV had minder balbezit en had vreselijk veel geluk dat Ajax de kansen zo dramatisch slecht uitspeelde. PSV kon er maar amper wat tegenoverstellen, afgezien van wat goede kansen uit de counter. Vooral van Nistelrooy was een aantal maal dichtbij een treffer, maar het ontbrak hem aan scherpte. Vorig jaar had hij er nog drie ingelegd. Hij miste zijn partner Kezman in de spits, welke ten faveure van een 4-3-3 systeem op de bank zat.
De volledige opstelling zag er zo uit:
Waterreus; Faber, Nikiforov, Hofland, Heintze;
Vogel, De Jong, v Bommel; Rommedahl, v Nistelrooy, Ramzi
4-3-3 dus. Althans, daar leek het verdacht veel op. Faber kreeg de voorkeur boven vd Weerden, Heintze was ook weer terug in de basis. De Jong verving Kezman.
Ik word bij vlagen gek van Gerets. Zijn opstellingsbeleid aan de linkerkant van het middenveld is werkelijk bizar. Iedereen krijgt een kansje, wordt weer voor de rust gewisseld als ze het goed doen, of mag de hele wedstrijd blijven staan als er bagger gepresteerd wordt. Met Bouma, Gakho, Kolkka en Ramzi heeft hij vier gegadigden voor één positie, maar het lijkt erop of Geretsévakkundié probeert iedereen tevreden te houden. Een soort roulatiesysteem ofzo? Ik vind het vervelend, en de spelers waarschijnlijk ook. Hij kan zijn keuze ongetwijfeld tactisch onderbouwen, maar in de praktijk ontlopen de spelers elkaar echt niet zo veel. Ik stel voor dat Gerets eens een keuze maakt en een speler een daadwerkelijke kans geeft op die plek. We weten allemaal nog hoe goed het uitpakte toen Kolkka gewoon elke wedstrijd mocht startten. Geen gezeik, lekker vertrouwen. Dat moet heerlijk zijn voor een speler. Nu is het vaag en halfzacht. En dan heb ik het nog niet eens over de psyche van Kezman welke ineens op de bank gehouden wordt. Persoonlijk was ik het verre van eens met die beslissing. Maar goed, de winnende trainer heeft altijd gelijk, laat ik me daar voor even dan maar bij neerleggen.

PSV begon de eerste vijf minuten goed aan het duel. Er werd fel gestreden om de bal en Ajax werd snel vastgezet. Het leidde gelijk tot enkele goede kansen. Van Nistelrooy had PSV in feite op voorsprong moeten zetten toen hij een voorzet op maat van Rommedahl ineens op zijn slof mocht nemen. De bal vloog echter over.

Na deze dot van een kans zakte PSV ver terug. Het liet Ajax het spel maken en geloofde het wel een beetje. Vanuit de counter probeerde het van Nistelrooy in stelling te brengen, iets wat een aantal maal nog bijzonder goed lukte. Al met al was het veldspel echter dramatisch. De passes waren zwak en veel duels gingen verloren. Ajax zette daar niet zo heel veel tegenover. Bij Ajax zat soms wat meer felheid in de duels, maar met de vervolgens veroverde bal werd dan niks tot weinig goeds mee gedaan. Ajax kreeg een paar goede kansen, maar vooral Arveladze blonk uit in ongelofelijke domheid door meerdere goede mogelijkheden door domme passes, egotripperij of slechte looplijnen, hoogstpersoonlijk om zeep te helpen. Niemand die er in het PSV vak over klaagde overigens.

Het tempo was laag, de balbehandeling zwak, de passes dramatisch. Van Bommel blonk uit in balverlies, Ramzi was helemaal dramatisch. Hij zat volledig aan de ketting bij Vierklau. En die is toch echt niet zo goed hoor! PSV moest het van incidentele succesjes hebben. Goede acties van Rommedahl bijvoorbeeld, ookal kwam ook hij niet vaak zijn tegenstander voorbij. Ook van Nistelrooy werkte zich drie slagen in de rondte, maar het mocht niet baten.

PSV ging met een 0-0 stand rusten en mocht daar zeker niet ontevreden over zijn. PSV had misschien de gevaarlijkste kansen gehad, maar Ajax de meeste. Ajax had het enkel aan zichzelf, en Arveladze, te danken dat het niet tot scoren kwam. PSV leek te moeten wennen aan het 4-3-3 systeem. Geen automatisme, geen logica in de aanval. Juist tegen Ajax, waar er zoals gewoonlijk veel ruimte wordt weggeven, koos Gerets mijns inziens voor een wat voorzichtige variant. Maar goed, dat is misschien te makkelijk achteraf gepraat. Uiteindelijk is het sowieso makkelijk praten als je zelf de verantwoordelijkheid niet hebt. Stel hij was fel gaan aanvallen en was hard op zijn bek gegaan dan was ik, of een andere journalist, er ongetwijfeld als de kippen bij geweest om zijn keuze te bekritiseren. Feit blijft wel dat de manier waarop hij wisselt tussen bank of basis, mijns inziens zorgt voor teveel onduidelijkheid in de ploeg.

De tweede helft was iets beter van de kant van PSV. De poppetjes liepen iets beter op de goede plaats en de automatismen leken terug te komen. Na een kwartier kwam de bevrijdende treffer. Via de allermooiste aanval van de wedstrijd over vele schijven, kwam de bal bij Rommedahl welke een sublieme voorzet had. Zowel De Jong als Ramzi was in het centrum om de bal te koppen. De laatste raakte hem perfect op de zijkant van zijn hoofd en derhalve vloog de bal in de lange hoek. Uitgerekend Ramzi, de allerslechtste man van het hele veld werd matchwinnaar. Het is hem gegund, een ongelofelijk belangrijke goal, maar het kon helaas zijn dramatische performance van zondag niet verdoezelen.

Wat restte waren 30 minuten van saai voetbal. PSV had niet zo bijster veel zin. Hoefde allemaal niet zo nodig. Uiteindelijk staat er woensdag weer een zeer belangrijke wedstrijd te wachten en met de huidige voorsprong in de competitie kon PSV eventueel zelfs lichte averij oplopen. Kortom, PSV speelde traag, voorspelbaar en saai. Enkel van Nistelrooy werkte zich helemaal het snot voor de ogen. Geweldig om hem over het veld te zien razen.

Uiteindelijk bleef het bij de 0-1. Ajax zette nog wel aan, maar stuitte keer op keer op Waterreus of het zijnet. Veel mogelijkheden strandden opnieuw in een dramatisch zwakke uitvoering of egotripperij. PSV liet zich niet gek maken en gaf Luinge zelfs geen mogelijkheid tot het heel eventueel geven van een pingel. Want ongetwijfeld had de leidsman de bal zonder blikken of blozen op de stip gelegd om zodoende opnieuw de show te stelen. KNVB hoe komt het dat deze scheidsrechter zén topper krijgt toegewezen?

Bij PSV vielen weinig spelers positief op, of het moet van Nistelrooy geweest zijn met zijn geweldige inzet. En niet te vergeten Waterreus met een aantal zeer belangrijke saves. Negatief was vooral de rol van Ramzi welke werkelijk slechts één bal goed heeft geraakt. Wel een bijzonder belangrijke overigens! Hij kwam zijn tegenstander nooit voorbij en maakte het Heintze zeer moeilijk. Liep zich constant vast, leed veel balverlies. Kortom, niet echt voor herhaling vatbaar. Althans, Gerets kennende zal er tegen Heerenveen wel weer iemand anders staan.

PSV boekte een hele belangrijke overwinning. Met het domme verlies van Feyenoord later de dag zitten we absoluut op rozen. De dromen verzuipen in de fontein op het stadhuisplein. Zonnetje erbij, hossende mensen, platte kar. PSV wordt kampioen, daar kunnen we gevoeglijk van uit gaan. Voor de tweede keer op rij, wat een heerlijk gevoel. Landelijke overheersing op alle fronten. Ik loop al weken, maanden en bijna jaren met een geweldige glimlach op mijn gezicht. Jarenlang kon ik enkel toegeven dat Ajax het beste team was van Nederland, maar momenteel ben ik het. Mijn cluppie, dat ik nog niet zo heel lang geleden snoeihard zag verliezen van Fortuna Sittard, AZ en Willem II met meer dan 4 tegendoelpunten. Verlies en winst liggen dicht bij elkaar, maar momenteel is PSV met grote afstand de beste ploeg van Nederland. Geweldig!!

Ajax-PSV was geen wedstrijd voor de videoband. Enkel het geweldig mooie doelpunt is een herinnering waard. En natuurlijk alle gezichten van afdruipende Ajacieden uit hén eigen stadion. Het moet vreselijk zijn als je door één van je grootste concurrenten in eigen huis keer op keer wordt gedegradeerd tot speelbal. Ik zou er nachten van wakker liggen. Misschien kunnen we voorstellen volgend seizoen gewoon twee maal in Eindhoven te spelen? Heeft ook dat gras een extra wedstrijdje rust. Ik zie een win-win situatie.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 6 deelnemers aan de PSV Pool goed voorspeld.

De top tien:
1. lbh (7 pts.)
2. Pim (7 pts.)
3. PVG (7 pts.)
4. 4ever PSVer uit Rotterdam (7 pts.)
5. Frits Philips (7 pts.)
6. Maxima Zorreguieta (7 pts.)
7. Henkkie (5 pts.)
8. Huulerd (5 pts.)
9. Ronald (5 pts.)
10. PSVRULEZZ (5 pts.)

Klik hier voor de totale stand in de PSV Pool.

Man of the Match

-Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.